06 Kasım 2019 00:15
Son Güncellenme Tarihi: 06 Kasım 2019 10:20

İşte esnek çalışma! | “Arayıp işe çağırırlar diye uyku uyuyamıyorum”

Kocaeli'de görüştüğümüz işçilerin anlattıkları, esnek çalışmanın işçiler için ne anlama geldiğini ortaya koyuyor.

ARŞİV | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kübra LAZ
Kocaeli

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’un, “Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan işsizlikle etkin ve sürdürülebilir mücadele için esnek çalışma modellerinin yaygın uygulanması şart” yönündeki açıklamalarını Kocaeli’deki işçilerle konuştuk. Aralarında “esnek çalışanların” da olduğu işçilerin anlattıkları, esnek çalışmanın işçiler için ne anlama geldiğini ortaya koyuyor: “Arayıp işe çağırırlar diye uyuyamıyorum.”

8 senedir tencere fabrikasında çalışan 32 yaşındaki Ayşe, öncelikle patronların vergi borçlarından söz ediyor: “Öğrendim ki patronlara da vergi indirimi geliyormuş. Sanki zengin olan onlar değil de biz gibi her şey bizden kesiliyor.”

Akkol’un esnek çalışma ile ilgili sözlerine tepki gösteren Ayşe, “Bir kere muhtacız ya bunların bize iş vermesine, adamlar her açığa kulp bulup kendilerine evriltiyorlar. Yok mu buralarda bir köprü, oldu olacak atalım kendimizi” diyor. O sırada orada olan arkadaşlarının “Git git bir milletvekili gelir kurtulursun” şeklindeki şakalarına da kızan Fatma “Gelsinler, gelsinler 2 çift lafım var onlara zaten. Bir ülkeyi yönetemiyorlar, böyle devlet olmaz olsun” diye tepki gösteriyor.

Vural, 28 yaşında. 4 yıldır tencere fabrikasında çalışıyor. Esnek çalışma hakkında çok bir bilgisi olmadığını söyleyen Vural, “Esnek çalışma bugüne kadar yararlı mı oldu olmadı mı bilmem ama Ayşe ablanın bahsettiği gibiyse eğer iyice kötü duruma düşeceğiz demektir. Sanki bizim fabrika patronu asgari ücretle geçiniyormuş gibi davranıyorlar. Hepsinin altında son model arabalar, bir de kriz var diyerek bu durumu bile kullanıyorlar” diyor.

İşçilerden Havva Akay ise şunları söylüyor: “Mesela biz bugün 4 saat çalıştık, diğer gün 16 saat çalışırsak düzensiz, esnek bir çalışma olur. Esnek çalışma dedikleri hepimizi daha fazla çalıştırıp yine aynı parayı vermek gibi bir şey.”

Çalıştığı fabrikada mesai ücretlerinin de çok düşük olduğunu söyleyen Havva, “Zaten burada mesaiden aldığımız paraya para demeye bin şahit lazım. Patron her türlü bizden alacağını zaten alıyordu, artık daha da fazla alacak” dedi.

Ercan, Kocaeli’nin Derince ilçesindeki bir limanda çalışıyor. Çalışma saatlerinin yeterince esnek olduğunu söyleyen Ercan, “Bir günümüz bir günümüzü tutmuyor. Çalıştığım limanda kadroluyum diye arkadaşlar rahatım sanıyor ama asla öyle değil. 24 saat boyunca oraya bağlıyız. Her an tetikteyiz çağıracaklar diye. Bir bakmışsın 16 saat bir bakmışsın 3 saat hiç belli olmuyor” dedi. Sosyal hayatının da tamamen bittiğini söyleyen Ercan, “Dışarıda bir plan yapamıyoruz, ailemizle vakit geçiremiyoruz. Yani sormak lazım TİSK Başkanına güvenli esnek çalışma derken neyi kast ediyor. Böyle bir güvenlik olabilir mi? Uyku uyuyamıyorum ben ararlar diye” diye konuştu.

Limanda bir arkadaşının da öldüğünü söyleyen Ercan bunun sağlıklı çalışma koşulları içinde olmadıkları için olduğunu söylüyor. Ercan şöyle devam ediyor: “Arkadaşımız öldü. Formenler geldiler diyorlar ki çalışmaya devam edin, yapacak bir şey yok. Yani ben diyordum ki bu kadar da olmaz ama bu insanların kalpleri bile çürümüş artık. Sonuçta kalp krizini de tetikleyen onca unsur var. Bu unsurlardan biri de bu esnek çalışma ve hayatlarımızın düzensizliğidir diye düşünüyorum. Arkadaşımızın yaşadığı kalp krizi de bir iş kazasıdır böyle baktığımızda. Esnek çalışma canımıza kast ediyor.”

ÖNCEKİ HABER

Nijerya'da her 8 çocuktan biri 5 yaşından önce ölüyor

SONRAKİ HABER

Bursa'da tekstil fabrikasında yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...