05 Kasım 2019 14:11
Son Güncellenme Tarihi: 05 Kasım 2019 17:16

İzmir'de AKP'li meclis üyeleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonundan istifa etti

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinin AKP'li meclis üyeleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'ndan adı ve logosunu gerekçe göstererek istifa etti.

Görsel, İzmir Büyükşehir Belediyesinin logosu

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinin AKP'li meclis üyeleri Dilek Yıldız Büyükdağ, Sema Yeşilçimen ve Çile Özkül, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'ndan adı ve logosunu gerekçe göstererek istifa etti. Aynı zamanda AKP Kadın Kolları İl Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, "Türk milletinin manevi değer ve ahlak anlayışının da hiçe sayıldığını" öne sürdü. Komisyon için hazırlanan logoyu LGBTİ+'ların amblemine benzeten ve yoğun tartışmaların ardından komisyondaki görevlerinden istifa ettiklerini açıklayan meclis üyelerine yanıt gecikmedi. Komisyon Başkanı CHP'li Nilay Kökkılınç, "Renklerden korkmamak lazım. Türk aile yapısı ve manevi değerler eleştirileri haksızlık. Komisyonda boşalan yerler doldurulur, biz görevimizin başındayız" dedi.

AA'da yer alan habere göre, AKP İzmir Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, AKP'li üyeler Sema Yeşilçimen ve Çile Özkul, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonundan istifa ettiklerini bildirdi. Dilek Yıldız Büyükdağ, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, komisyon logosunu Meclis tarafından görevlendirilmiş komisyon üyelerinin görüşünü almadan, tek başına belirlediğini iddia etti. Duruma itiraz ettiklerini ifade eden Büyükdağ, şunları kaydetti:

"Sayın Soyer, tüm Türkiye'de 'Kadın Erkek Eşitliği' adı altında hayata geçirilen komisyonun adını, 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu' olarak değiştirdi, şerh koyduk. Bu da yetmedi, baktık ki yine bizlere sormadan hazırlattığı logo, toplumsal hassasiyetlerde karşılığı olmayan, aile birliğini zedeleyici grupların kurumsal logoları ile aynı. Buna da itiraz ettik ve değişiklik istedik. Ancak tüm çabalarımız havada kaldı. Sayın Soyer bildiğini okudu ve İzmir'in dört bir yanını bu ayıpla donattı. Israrını, geri adım atmamasını, hatta buna karşı çıkan tüm kesimlere kulaklarını tıkamasını anlayamadık. Çünkü gerçekten dikkate alınmayacak bir mesele değil. Üstelik İzmirli hemşehrilerimizin demokratik değerlerle birlikte ahlaki değerlere olan bağlılıkları da görmezden gelinmiş oldu. Böyle bir zafiyetin ve yanlışın içinde olamazdık. Bu nedenle de meclis üyesi arkadaşlarım Sema Yeşilçimen ve Çile Özkul ile birlikte komisyon üyeliklerimizden istifa ettik. Kimsenin yaşam tarzına ve tercihlerine karışamayız ama bunun kamu kurumu eliyle özendirilmeye çalışılmasına karşı çıkarız."

"CHP'DEN DE TEPKİLER VAR" İDDİASI

Büyükdağ, bu duruma CHP'den de tepkiler geldiğini ileri sürerek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Biz AK Parti Grubu olarak, başından bu yana yapılmak isteneni gördük. Çok geçmeden Sayın Soyer'in, bu güruhun sözde onur yürüyüşlerine destek vermesi de bizi doğruladı. Bu türlü yaşam şekillerini, çarpık eğilimleri normalleştirmeye çalışmak, çözüm bekleyen bir sorunun da üstünü örtmek anlamına geliyor. Bu konuda kendi partisi olmak üzere, diğer tüm partilerden bizimle aynı görüşü savunanların sayısı hiç de azımsanmayacak düzeyde. Bu çok olağan. Çünkü hepimiz bu toplumun ortak ahlaki ve manevi değerlerinin örgüsünde yaşıyoruz. Bilerek ve isteyerek, üstelik kendilerini haklı görerek önlem alınması gereken bir meselede, giderek büyüyecek bir sorun yumağı yaratıyorlar. Bir anne ve halkımızın temsil yetkisi verdiği siyasetçiler olarak bu sorunu çözmek yerine, normalleştirmeye çalışanlara alet olmamız söz konusu olamazdı. Şimdiye kadar olduğu gibi, komisyon çalışmalarının yakından takipçisi olacak ve elbette gerekli tavrı koymaya devam edeceğiz.

İSTİFAYA YANIT: RENKLERDEN KORKMAMAK LAZIM

Belediyenin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu için hazırlattığı logoyu LGBTİ+'ların amblemine benzeten ve bu yüzden istifa ettiklerini açıklayan AKP'li meclis üyelerine, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç'tan yanıt geldi.

SONKALEİZMİR'e konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, "Renklerden korkmamak lazım" lazım derken, komisyonun isim değişikliğinde de logonun belirlenmesinde de oy çokluğuyla karar verdiğini hatırlattı.

Renklerden yola çıkarak bu yönde değerlendirmeler yapmanın çok yanlış olduğunu vurgulayan Kökkılınç, "Logonun nasıl olacağı belediye meclisinin görev alanında bir konuydu. İcrai bir işlem olduğu için de belediye başkanının sorumluluk alanındaydı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin bürokratları çalıştı. Tanıtım Şube Müdürlüğü, Kadın Şube Müdürlüğü ile birlikte çalışarak logoyu oluşturdu. Komisyon başkanı olarak bana da bilgi verdiler. Anket de yapıldı. İlk yapılan 10 çalışmayı komisyonda paylaştım. O paylaşılan 10 çalışma üzerinden bazı değişiklikler yaparak yeni logoda mutabık kaldık. Daha canlı ve sade bir grafik tasarlandı. Bu benim de hoşuma gitti. Gayet de güzel bir logo" dedi.

ÇOK BÜYÜK HAKSIZLIK

Kökkılınç, eleştirilerle ilgili, "Bence hiçbir sorun yok. Buradaki amaç, kasıt nedir bilmiyorum. Ama arkadaşlar keşke istifa etmeselerdi. Katılmadıkları konularda zaten ret oyu veriyorlar yahut şerh koyuyorlar. Zaten demokratik kurullarda olması gereken de budur. Başkanımız da her zaman hassasiyetlerini dikkate almaktadır. Ama, buradan Türk aile yapısına ve manevi değerlere ilişkin yorumlar çıkarmak çok büyük bir haksızlık" diye konuştu. Kökkılınç, "Görevimizin başındayız" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB, İstanbul Deprem Çalıştayı düzenleyecek

SONRAKİ HABER

HDP: Bütçe komisyon görüşmeleri Meclis TV’de yayınlansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...