05 Kasım 2019 08:02

Öztürk Türkdoğan: Türkiye, paramiliter güçlerin Suriye'deki suçlarından sorumlu

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye'nin, paramiliter güçlerin Kuzey ve Doğu Suriye'de işlediği suçlardan hem iç hukuk hem de uluslararası hukuk bakımından sorumlu olduğunu söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, paramiliter güçlerin Kuzey ve Doğu Suriye'de işlediği suçlardan Türkiye’nin ileride sorumlu olacağını söyledi. Türkdoğan, bölgedeki mağdurların Türkiye aleyhine AİHM’e başvurabileceklerini de belirtti.

Mezopotamya Ajansından Berivan Altan'a konuşan Türkdoğan, “TSK denetiminde paramiliter bir grup ülke toprakları dışında suç işliyorsa hem kendi iç hukukunuz bakımından sorumlusunuz hem de uluslararası hukuk bakımından zaten sorumlusunuz. Türkiye’nin şimdi olmasa bile gelecekte yargı önünde hesap verme yükümlülüğü söz konusudur” dedi.

Türkiye’nin Suriye’de bir egemenlik yetkisi kullandığını vurgulayan Türkdoğan, “Cumhurbaşkanı çok sık 'Bizim denetimimizde, kontrolümüzde' diyor. Hatta Afrin’de fakülte açma kararı var. PTT şubeleri, banka şubeleri açılmış durumda. Yani fiili egemenlik yetkisi kullandığınız yerde siz o zaman suç ve ceza bakımından da kendi ceza kanununuzu işletmek zorundasınız. Aksi takdirde uluslararası hukukun konusu olur ki buna da tamamlayıcılık ilkesi diyoruz. Eğer siz fiili egemenlik uyguladığınız bir yerde işlenen suçları araştırmaz, yargılamayı yapmazsanız o zaman sizin yargınızın etkisiz olduğu yargılama yapma gücünüzün olmadığına ulaşılır ve uluslararası hukuk devreye girer. Uluslararası hukukun devreye girmesi de ya BMGK kararıyla ya da Türkiye’nin egemenlik sahasında işlediği söylenen suçlara dair oradaki mağdurların AİHM bireysel başvuru yoluyla dava açabilir. Bu yöntemin uygulanması gerektiği kanaatindeyim” ifadelerinde bulundu.

Türkiye yargı sisteminde bugün bir “cezasızlık politikası” yürütüldüğünü kaydeden Türkdoğan, bunun gelecekte böyle yürütülemeyeceğini ve yapılan tüm insan hakları ihlallerinin mutlaka yargılama konusu olacağını kaydetti.

"CENEVRE SÖZLEŞMESİ DEVREYE GİRİYOR"

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik askeri operasyonuna dair tartışmalı konulardan biri de 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi. Türkiye’nin Suriye topraklarında yaptığı operasyonlarda bu sözleşmenin otomatik olarak devreye girdiğini söyleyen Türkdoğan, “Ülke içerisinde terör örgütü olarak tanımladığınız bir örgüte bile askeri harekatta sözleşmenin 3’üncü maddesini ihlal ederseniz bu yargılama konusu yapılabilinir. Siz şimdi bir başka devlet topraklarında askeri operasyon yürütülüyor dolayısıyla Cenevre Sözleşmeleri otomatik olarak devreye girecektir. Suriye anayasa sürecinin başlamasıyla birlikte 2011 yılından bu yana işlenen suçlar bakımından bir Suriye Özel Ceza Mahkemesi kurulma ihtimali çok yüksektir. O zaman da bu filler cezalandırılması gündeme gelecektir” diye konuştu.

"MAĞDURLAR AİHM’E BAŞVURABİLİR"

İHD Genel Başkanı, Afrin, Cereblus, El Bab gibi TSK kontrolünde olan bölgelerde mağdur olan insanların AİHM’e Türkiye aleyhine başvurma hakları olduğunu da ifade etti. Türkdoğan, “AİHM başlangıçta bu meseleye çok girmeyebilir ancak sorumluluğu çok açıktır. Kıbrıs örneği vardır. Türkiye’nin 90’lı yıllarda Irak’ın Kuzey’ine yapılan harekata dair de yapılan başvurular uzlaşma yoluyla çözüme kavuşmuştur. Bu yol sonuna kadar zorlanabilir” önerisinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Haber podcast platformu “Kısa Dalga” yayına başlıyor

SONRAKİ HABER

Bağdadi'nin kız kardeşi Azez'de gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...