05 Kasım 2019 07:28

Belediyelerine kayyum atanan Kızıltepeliler: Oylarımızı kaymakama vermedik

Kızıltepe Belediye Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz’ın görevden alınmasına tepki gösteren ilçe seçmeni, “Oy verdiğimiz kişiyi makamında görmek istiyoruz” dedi. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yüzde 70,5 oy oranıyla kazandığı Mardin'in Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz dün görevden alınarak, yerine İlçe Kaymakamı Hüseyin Çam kayyum olarak atandı. Mardin Valiliği, Yılmaz'ın 2014 yılına ait bir kovuşturma dosyası ile Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bu yıl "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla başlatılan 2 ayrı soruşturmadan kaynaklı görevden uzaklaştırıldığını söyledi. Uygulamayı “gasp” olarak değerlendiren seçmenler, kayyum atanmasına tepki gösterdi. 
 
Kızıltepe Belediyesi’ne 2016 yılında kayyum atanmasını hatırlatan Mahmut Şeyran (65), “Biz belediye eş başkanlarımızı kendi özgür irademizle verdiğimiz oylarla seçtik. İrade bizimdir. Bizler oylarımızı kaymakama vermedik. Bugün yapılan zulümdür, zorbalıktır. Eğer bu zülüm ve zorbalık Türkiye’nin Anayasası'nda varsa haklılar. Ama bu hiçbir anayasada yoktur. Ben oy verdiğim kişiyi makamında görmek istiyorum” diye konuştu. 
 
Belediyelerin halka hizmet alanı olduğunu ifade eden Şeyran, “Burası TOMA’ların, akreplerin, polislerin ve askerlerin yeri midir? Adalet, eşitlik ve kardeşlik böyle mi yapılıyor?​” diye sordu. 

“HALK İRADESİNE DARBE”

Yurttaşlardan Hakim Erdem (34), uygulamayı "halk iradesine yapılmış bir darbe" olarak değerlendirerek, "Bu antidemokratik bir uygulamadır. Faşizmin sıradanlaştırılmaya çalışılmasıdır. Sadece HDP’li belediyelere kayyum atanıyor. Bu siyasi bir karardır” diye belirtti. 

Osman Sarıboğa (80) da kayyumlara karşı mücadele edeceklerini söyleyerek, “Bu zorbalığı asla kabul etmeyeceğiz. Sonları gelmiş. Bunun için her yere saldırıyorlar.” dedi.

“Kızıltepe Belediyesi devlet tarafından gasbedildi” diyen Selman Badilli de, “Bu halka karşı bunun yapılmaması lazımdı. Çünkü halkın kendi kararıdır. Halkın iradesine saygı duyulması gerekir. Bu antidemokratik uygulamadır. Sadece Kızıltepe’de değil hiçbir yerde yapılmaması gerekiyor. Kayyuma karşıyız” şeklinde konuştu. 
 
Belediye eş başkanlarının görevden alınmasını “Kumpas” olarak değerlendiren Badilli, “Madem kayyum atayacaktınız neden bu insanların adaylık başvurularını kabul ettiniz? Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) adaylıklarını kabul etmemesi gerekirdi. Eş başkanlarımız aday olduklarında siyasi bir sıkıntılarının olmadığı söylendi” dedi. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Hasta tutuklu "bir şeyi yok" denilerek tedavi edilmiyor

SONRAKİ HABER

Meral Akşener: Sarayın bir günlük gideriyle 300 yataklı hastane yapılır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...