05 Kasım 2019 07:14

Hasta tutuklu "bir şeyi yok" denilerek tedavi edilmiyor

Tokat Cezaevi'nde hasta tutuklu Şeyhmus Koç'un babası, çocuğunun vücudunda şarapnel parçalarıyla yaşaması ve sağ başparmağının tutmamasına rağmen 3 yılı aşkın bir süredir tedavi edilmediğini söyledi.

Şeyhmus Koç

Paylaş

Ömer AKIN

Mardin'in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016 tarihinde 17'si çocuk toplam 69 kişiyle birlikte gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Şeyhmus Koç hastalıklarına rağmen tedavi edilmiyor. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) "hasta tutuklular" listesinde ismi bulunan Koç'un, gözaltı sürecinde maruz kaldığı işkenceden kaynaklı halen sağ başparmağının tutmadığı ve vücudunun çeşitli yerlerinde şarapnel parçaları olduğu öğrenildi. 

"GÖGÜS VE KAFASINDA ŞARAPNEL VAR"

Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan oğluyla geçtiğimiz günlerde telefonla görüşen baba Nuri Koç (53), oğlunun yoğun işkenceye maruz bırakıldığını hatırlatarak, tedavi edilmediğini belirtti. Oğlunun cezaevinden hastaneye götürüldüğünü ve oradaki sağlıkçılar tarafından "bir şeyi yok" denilerek koğuşa geri gönderildiğini aktaran baba Koç, “Oğlumun göğüs ve kafasında hala şarapnel parçaları bulunuyor. Sağ başparmağı tutmuyor. Nasıl bir şeyi yok” diyerek tepkini dile getirdi. 

Söz konusu durumun yanı sıra oğlunun kimi baskılara da maruz kaldığını aktaran baba Koç, "Radyoları ellerinden alınmış, kitaplar kendilerine verilmiyor. Ayakta sayım dayatılıyor. Bunu yapmadıkları zaman ay görüş yasağı ve telefon yasağı gibi keyfi disiplin cezaları veriliyor. Zindan içinde ayrı bir zindan daha yapmışlar tutuklulara” dedi. 

"DUYARLI OLUN" ÇAĞRISI 

Baba Koç, ayrıca yaşadıkları Nusaybin ile oğlunun tutuklu bulunduğu cezaevi arasındaki mesafeye de tepki göstererek, “Oğlumuzu görmek için 750 kilometre gitmek zorundayız. Bu bizim için çok uzun ve zahmetli bir mesafedir. Bu bilinçli bir şekilde yapılıyor. Devletin kanunlara göre hareket etmesi ve adaletli olması gerekir. Çocuklarımızın cezaevlerinde bu koşullara maruz kalmasını istemiyoruz. Halkımızı bu yaşanan hak ihlalleri karşısında daha duyarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

EYT'liye "Kaynak yok" diyen devlet, 195,6 milyar TL vergiyi sermayeye hediye ediyor

SONRAKİ HABER

Belediyelerine kayyum atanan Kızıltepeliler: Oylarımızı kaymakama vermedik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...