04 Kasım 2019 15:06

Stuttgart’ta işten atmalara karşı işçilerden toplantı

Almanya'nın Stuttgart kentinde Bosch, Mahle, WMF, Mercedes gibi fabrikalardan işçiler, metal işkolunda planlanan kitlesel işten atmalara karşı toplantı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’da Stuttgart ve çevresinde işçiler arasında bu yıl en çok konuşulan konular arasında işten atmalar ve endüstri 4.0 oldu. Zira Geislingen, Göppingen, Esslingen Tubingen, Stuttgart ve Baden-Württemberg’in daha birçok şehrinde otomobil sanayi yan kollarında önümüzdeki süreçte 100 bin işçinin işine son verileceği açık açık dile getirilmekte.

Sendika ve işçi toplantıları ile öne çıkan Stuttgart DİDF geçtiğimiz günlerde fabrikalarda devam eden  bu tartışmalardan hareketle “işten atmalara karşı” dernek lokalinde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya; Bosch, Mahle, WMF, Mercedes gibi fabrikalardan işyeri işçi temsilcileri, sendika temsilcileri ve işçiler katıldı.

“PATRONLAR ÇIKARLARINI KORUYOR”

WMF işyeri işçi temsilcisi ve IG Metal Genel Kongre Delegesi Hüseyin Öncü’nün yönettiği toplantıda ilk söz Bosch Waiblingen işçi temsilciliği başkanı Gür Ağ’a verildi. Gürhan Ağ konuşmasında şunları söyledi: “Son zamanlarda birçok fabrikada işçiler işten atılıyor. Bosch gibi bir tekel dahi büyük kapsamlı işten atmalardan söz edebiliyor. İnsan sormadan edemiyor. Gerçekten ekonomik bir kriz mi var! Veya işverenler bu dönemi (Dönüşüm) çıkarlarını düşünerek kendi geleceğini korumak ve daha fazla kâr için mi yapıyor. Bizce ebetteki ikinci nedendir. Almanya otomobil üretiminin önemli bir kesimini üretimlerin çok daha ucuz olduğu ülkelere kaydırıyor. İşten atmalar önceleri sadece doğrudan üretimde bulunan işçileri kapsarken gelinen yerde daha geniş kesimleri kapsamakta. İklim değişikliği ve çevre kirliliğine karşı verilen mücadele doğrudan hepimizi ilgilendiriyor. İşveren tarafı bunu dahi kendisi için kullanmaya çalışmakta. Sanki bunun sorumlusu kendisi değilmiş gibi başka suçlular arıyor. Hepsine karşı birlikte hareket etme birlikte mücadele etme büyük önem taşıyor.”

22 KASIM GREVİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İşten atmalarla gündeme oturan MAHLE’den bir işçi Mehmet Şahin konuşmasında çalıştığı fabrikasında yaşananlara ve edindiği deneyleri aktardı. Şahin, “İçinden geçilen süreçte sendikaya daha fazla cesaretli adımlar atmasını dayatıyor. Böyle bir şeyde doğrudan biz işçi ve temsilcilerin tutumuna bağlı. Sendikanın bir iki eylemle geçiştirmemesi için yoğun bir çalışma içinde olmalıyız” dedi.

WMF işyeri işçi temsilcisi Hüseyin Öncü, “İşveren haziran ayında 400 işçinin çıkarılacağını duyurdu. Bizler de temsilciler olarak sendika ile birlikte her pazartesi eylem yapma kararı aldık. 12’ye 5 kala eylemlerimize kimi zaman 250 kimi zaman ise 500 kişi katıldı. Geislingen Belediye Meclisi bizleri destekleme kararı aldı. Çeşitli fabrikalardan destek almaya devam ediyoruz. Dayanışma ve birlikte hareket etme işçinin en güçlü yanıdır” ifadelerini kullandı.

Toplantıda işçilerden sorular geldi, başkaca temsilciler söz alıp konuştular. Toplantının ikinci bölümünde ise gelişmelere karşı daha aktif olmak için neler yapılabilir konusu ele alındı. IG Metal’in 22 Kasım’da eyalet çapında katılımın olacağı Stuttgart mitingine iyi hazırlanmak ve fabrikalar arası bilgi alışverişi vb. temelinde bir dayanışma komitesi kurmanın yanı sıra aralık ayında aynı konu üzerinden yeniden toplantı düzenleme kararıyla toplantı sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Yazar Gülsüm Cengiz, TÜYAP'ta okurlarıyla buluşuyor

SONRAKİ HABER

Emekçiler enflasyon altında ezilirken; hükümetten şirketlere yeni teşvik hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...