04 Kasım 2019 12:50

CHP Milletvekili Utku Çakırözer: Yılbaşından bu yana 2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, ekim ayında en az 42 gazetecinin yargılandığını, yılbaşından bu yana 2 bin 500 gazetecinin de işsiz kaldığını belirtti.

Fotoğraf: CHP Basın Bürosu

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Mecliste düzenlediği basın toplantısında ekim ayı "Basın Özgürlüğü Raporu"nu açıkladı. Ekim ayında en az 42 gazetecinin, toplamda 367 yıl hapis talebiyle yargılandığına dikkat çeken Çakırözer, Yargı Reform Paketi’nin yürürlüğe girmesinin ardından da gazetecilere yönelik yargılamalara devam ettiğini söyledi. Ayrıca Çakırözer, görevinden alınan RTÜK üyesi Faruk Bildirici için TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a çağrı yaptı.

Çakırözer, görevinden alınan RTÜK Üyesi Faruk Bildirici için Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a şu çağrıyı yaptı: "Şentop’a, Bildirici’nin görevine hukuksuz bir şekilde son verildiğini bildiren ve yeni üye seçilmesini isteyen RTÜK yazısının işleme konulmaması çağrısı yapıyoruz. Meclis iradesinin gaspına yine Meclis dur demelidir."

"HİÇ YARGILANMAMALARI GEREKİRDİ"

Paketin bazı suçlardan Yargıtay temyizine imkan veren maddesi sayesinde Eren Erdem, Emre İper gibi aslında hiç cezaevinde olmaması gereken isimlerin özgürlüklerine kavuştuğunu ifade eden Çakırözer, "Bu isimlerin hiç yargılanmaması hiç mahkum edilmemesi gerekirdi. Gerçek anlamda basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü bunu gerektirir. Pakette yer alan 'haber ve eleştiri suç olmayacağı' ifadesi zaten evrensel bir ilke. Gerçek anlamda reform için yargının tam anlamıyla bağımsız olması gerekir. Önümüzdeki süreçte ne kadar bağımsız olacağını göreceğiz" dedi.

REFORMDAN SONRA 13 GAZETECİ YARGILANDI

Yargı Reformu'nun yürürlüğe girmesinden sonra 13 gazetecinin en az 213 yıl hapis istemiyle yargılanmaya devam ettiğine dikkat çeken Çakırözer, "Kasım ayı da yargılamalarla başladı. 70’e yakın gazeteci haberleri, eleştirileri nedeniyle yargılanacak. Eğer gerçekten yargı reformu hayata geçecekse Sözcü davasının bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Gazetenin sahibi Burak Akbay’ın yakalama kararının da kaldırılması gerekiyordu. Kaldırılmadı, yargıda reform ne işe yaradı. Cumhuriyet gazetesi davasında Yargıtay, verilen akıl almaz ve hukuksuz cezayı bozdu. Kasım ayında yeniden yargılanacaklar. Hani haber ve eleştiri suç olmayacaktı? Bu davanın da beraatla sonuçlanması gerekiyor” diye konuştu.

Bildirici’nin görevden alınmasına ilişkin de konuşan Çakırözer, “Bir yandan yargıda reform yapıyoruz ama bir yandan da Meclisin iradesi RTÜK’te yok sayılıyor. Gerçekleri dile getiren Anayasal bir kurulun başkanının hukuken 3 koltukta birden oturamayacağını dile getiren Faruk Bildirici görevinden çekilmiş sayıldı. Zorla ve savunması bile alınmadan. Bu, anayasal demokrasi kuralları açısından kabul edilebilir değil. Meclisin yetkisi 6 RTÜK üyesinin oyu ile gasp edilmiştir. Bu gaspa sadece CHP’li vekiller değil, tüm milletvekilleri karşı çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.

BASIN KARTI KOMİSYONUNA ÇAĞRI

Çakırözer şöyle devam etti:

"Ekim ayında daha fazla gazeteci maalesef işsiz bırakıldı. Yılbaşından bu yana 100 yerel gazete ve 5 yerel TV’nin yayınını durdurdu. İşsiz binlerce gazeteciye 2 bin 500 gazeteci daha eklendi. Basın tarihinde görülmemiş bir yöntemle Hürriyet gazetesindeki 43 meslektaşımız işlerinden kovuldu. Aralarında kanser tedavisi gören bile vardı. Bu uygulama hem iş hukukuna, halkın haber alma hakkına, hem gazetecilerin saygınlığına hem de örgütlenme özgürlüğüne aykırıdır.”

Basın Kartı Komisyonun da toplandığına dikkat çeken Çakırözer, “Geçtiğimiz dönemde belli basın kurumlarına ambargo listeleri olduğunu duyduk, 'yok' dediler. Ama yüzlerce gazeteciye hakları olduğu halde kartları verilmedi. Sürekli basın kartı sahipleri dahil. Bu toplantıda böyle bir ayrımın yapılmamasını, gazetecilere en doğal hakları olan basın kartlarının eşit bir değerlendirme ile verilmesini talep ediyoruz” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu: Milli iradeden dem vuranlar iradeye kayyum atıyor

SONRAKİ HABER

Ekrem İmamoğlu’ndan kendisine "ahmak" diyen Süleyman Soylu’ya yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...