03 Kasım 2019 06:13
Son Güncellenme Tarihi: 03 Kasım 2019 10:52

41. İstanbul Maratonu | Atletler Daniel Kipkore Kibet ve Hirut Tibebu birinci oldu

"İstanbul senin, durma koş" sloganıyla 3 kategoride gerçekleştirilen İstanbul Maratonu'nda, Kenyalı atlet Daniel Kipkore Kibet rekor kırdı. Kadınlarda, Etiyopyalı atlet Hirut Tibebu birinci tamamladı.

Atlet Daniel Kipkore Kibet ve Hirut Tibebu | Fotoğraflar: AA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul'un düzenlediği, yaklaşık 140 bin kişinin katıldığı Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nda erkeklerde Kenyalı atlet Daniel Kipkore Kibet, parkur rekoru kırarak kazandı. Kadınlarda Etiyopyalı atlet Hirut Tibebu birinci olarak tamamladı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratona, atletlere tempo veren "tavşan atlet" olarak başlayan Kibet, yarışı birincilikle tamamladı. Parkuru 2.09.44'lük derecesiyle birinci bitiren Kibet, parkur rekorunun da yeni sahibi oldu. Bundan önceki rekor 2 saat 9 dakika 57 saniyelik derecesiyle geçen yılın kazananı Kenyalı Felix Kimutai'ye aitti.

Maratonda 2.09.57'lik derecesiyle Etiyopyalı atlet Yitayal Atnafu Zerihun ikinci, 2.10.09'luk zamanıyla Kenyalı sporcu Peter Kwemoi Ndorobo üçüncü oldu.

Türkiye adına en iyi dereceyi yarışı 6. sırada tamamlayan Polat Kemboi Arıkan, 2.12.57'lik zamanıyla elde etti.

KADINLARDA ETİYOPYALI ATLET HİRUT TİBEBU KAZANDI

41. İstanbul Maratonu'nda kadınlarda birinciliği Etiyopyalı atlet Hirut Tibebu kazandı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratonu Tibebu, 2.23.40'lık derecesiyle birinci sırada bitirdi. Etiyopya'dan Tigist Abayechew 2.24.15'lik zamanıyla ikinci, Kenyalı Maurine Chepkemoi 2.24.16'lık derecesiyle üçüncü oldu.

Türkiye adına en iyi dereceyi 8. olan Büşra Nur Koku elde etti.

"BARIŞ GETİRMESİNİ DİLİYORUM"

Koşudan önce konuşma yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bu sadece bu güzel memleketimize, şehrimize nasip olmuş ve birazdan Anadolu’dan Trakya’ya, Asya’dan Avrupa’ya geçişi yapacağız. İçi sevgi dolu, barış dolu, huzur dolu, keyif dolu bir koşu ruhu var burada." değerlendirmesinde bulundu. Koşunun hem İstanbul'a hem ülkeye hem de bütün dünyaya barış getirmesini dileyen İmamoğlu, "Bu zaten aynı zamanda bir iyilik koşusu. Bütün iyilikler sporun, sportmen ruhuyla, centilmenliğiyle atacağınız her adımda karşılık bulmasını diliyorum. Hepinize başarılar dilerim." dedi.

ALİKEV EĞİTİME DESTEK İÇİN KOŞTU

Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), Ali İsmail’in düşlerini gerçekleştirmek ve burs sağladığı öğrenci sayısını artırmak için maratona katıldı. Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ve ağabeyi Gürkan Korkmaz da ALİKEV gönüllüleri ile birlikte koştu.

Kendilerine destek veren herkese çok teşekkür eden Emel Korkmaz, "Ali İsmail'in kardeşleri, arkadaşları yanımdalar, çok mutluyum. ALİKEV her sene daha da büyüyor, daha çok çocuğa burs imkanı sağlayabilmek için koşuyoruz" dedi. Gürkan Korkmaz da bu sene 200 öğrenciye burs vermek için koştuklarını belirterek "Annemle birlikte Ali İsmail'in düşlerinin peşinden koşuyoruz. Herkesi desteğe ve önümüzdeki senelerde birlikte koşmaya davet ediyoruz" dedi.

Dilek İmamoğlu da ALİKEV tişörtü giyip Emel Korkmaz'a eşlik etti.

TGS "BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ" TALEBİYLE KATILDI

Türkiye Gazeteciler Sendikası da (TGS) "Basın özgürlüğü ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması" talebiyle maratona katıldı.

Koşuya katılan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, "Basın özgürlüğü için koştuk" dedi.

MARATONU TAMAMLAMAK ÜZEREYKEN GÖZALTINA ALINDILAR

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan Mustafa Koçak için maratona katılan Deniz Aydın, Deniz Eriş ve Özgürcan Elbiz, saat 15.00 sularında etabı tamamlamak üzereyken Vodafone Park (BJK İnönü Spor Kompleksi) önünde gözaltına alındılar.

140 BİNE YAKIN KİŞİ KOŞTU

Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan organizasyon, maraton (42 kilometre 195 metre), 15 kilometre koşusu ile 8 kilometrelik halk koşusu kategorilerinde gerçekleştirildi.

İstanbul Maratonu, 2012 yılından bu yana Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından açıklanan "altın maratonlar" listesinde bulunuyor.

Vodafone 41. İstanbul Maratonu'na 106 ülkeden yaklaşık 140 bin kişi katıldı.

Organizasyonda 42.195 kilometrelik çipli koşuda yaklaşık 4 bin, 15 kilometrelik koşuda ise yaklaşık 33 bin sporcu koşuyor. 8 kilometrelik halk koşusuna ise 100 bin civarında vatandaş katılım gösterdi.

Maratonun 15 kilometre parkuru, "Türkiye’nin en çok sporcu ile koşulan yol yarışı" unvanını aldı.

58 ELİT ATLET KATILDI

Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nda 58 elit atlet koştu.

Erkeklerde son 4 yılın şampiyonları kıyasıya bir mücadele veriyor. 2015'te Kenyalı Elias Kemboi Chelimo, 2016'da Kenya asıllı Azerbaycanlı atlet Evans Kiplagat, 2017'de Fransa'yı temsil eden Abraham Kiprotich, 2018'de Kenyalı Felix Kimutai birincilik ipini göğüslemişti. Bu 4 isim, bir kez daha şampiyon olmak için koştu.

Kadınlarda ise geçen yıl üçüncülüğü elde eden Etiyopyalı atlet Fatuma Sado ile beşinci olan milli atlet Elvan Abeylegesse, maratonun favorileriydi.

PARKURLAR

42.195 kilometrelik maratonun startı saat 09.00'da verildi. Köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek sporcular, sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaştı. Galata Köprüsü'nden sonra Sirkeci yönüne sapan atletler, sahil yolunu takip ederek Bakırköy Hava Harp Okulu önünden geldikleri istikamete döndü.

(SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkmenistan asıllı kadın Pendik'te ifade vermek üzere gittiği karakolda darbedildi

SONRAKİ HABER

Resistance yields gains for Maltepe Municipality workers who had halted work

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...