02 Kasım 2019 17:42

HDK, İstanbul'da “Aynı gemide değiliz, kriz var" paneli düzenledi

HDK’nin “Aynı gemide değiliz, kriz var” başlığıyla düzenlediği panelde konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan, güvenlik harcamalarındaki artışa ve yoksulluğa dikkat çekti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) “Aynı gemide değiliz, kriz var” kampanyası kapsamında üçüncüsünü düzenlediği panel, Bakırköy Mimarlar Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ve HDK Emek Meclisi üyesi Ebru Yıldırım yer aldı.

“Ekonomik kriz ve yansımaları” başlığı altında konuşma yapan HDP’li Garo Paylan demokratik tercihler yerine güvenlikçi tercihlerin ortaya konulduğunu belirterek, 2014 yılı bütçesindeki güvenlik harcamalarının 40 milyar TL iken bu rakamın 2019 yılında da 160 milyar TL’ye yükseldiğine dikkat çekti. 

2020 merkezi yönetim bütçe görüşmelerinin halkın gündemine sokulmadığını dile getiren Paylan, “Oysa bütçeler bir ülkenin vicdanıdır. Maalesef AKP iktidarları son dönemlerde vicdansız ve adaletsiz bütçeler yapıyor. Ekonomi büyüdü diyorlar ama şunu sormak lazım kim büyüdü. Büyüyen bir avuç insandı. AKP döneminde yurtdışından 500 milyar dolarlık bir kaynak geldi. Bu kaynaklar betona, saraylara gömüldüğü ve yandaşlara aktarıldı” diye belirtti. 

"BÜYÜMEYİ İŞÇİLERİ SÖMÜREREK YAPMAYI DÜŞÜNÜYORLAR"

Hükümetin 2020 yılı için yüzde 5 büyüme hedefi koyduğunu hatırlatan HDP’li vekil, “Türkiye ekonomisinde belki geçici olarak yüzde 2-3 büyüme olabilir. Ama bu büyüme zenginleri daha da zenginleşecek, yoksullar nispeten düşen krediler ile daha fazla borçlandırılacak. Böylece neoliberal çarklar yeni bir kriz gelene kadar döndürülecek” şeklinde ifade etti.

Bütçe planına göre enflasyonun yüzde 9 hedeflendiğini belirten Paylan, “Bu hesaba göre emekliye, işçiye yüzde 8 zam veriyor, o da alabilirse. Özel sektörde çoğu patron krizi bahane ederek bu zammı da vermiyor. Yoksulların maaşları elektriğe, doğalgaza, ulaşıma gelen zamlarla enflasyon karşısında eriyor. Alım gücü eriyenlere önerilen ise bankalardan kredi çekmeleri yani borçlanmaları. Büyümeyi bu şekilde işçileri sömürerek yapmayı düşünüyorlar” dedi.

"KAYYUMLAR RANT İÇİN ATANDI"

Özelleştirmelere dikkat çeken HDK Emek Meclisi üyesi Ebru Yıldırım da “Devlet özellikle eğitimden elini tamamen çekmiş durumda. Sadece inşaat üzerinden kendini var etmiş olan iktidar döneminin, çocuğunu devlet okuluna gönderenlerin çocukları hiçbir eğitim alamayacak. Öğrencilerin yüzde 10’luk kesim milli eğitim bakanının tabiriyle nitelikli okullara yerleşirken, geriye kalan öğrenciler ise herhangi bir okula yerleşiyor. 20 yıl sonrası için yüzde 10’luk kesimi kendisine yönetici olarak yetiştiren iktidar, diğer kesimi ise ucuz emek gücü olarak kullanacak” dedi. 

Türkiye'nin Suriye'ye operasyonuna ve kayyum atamalarını da değerlendiren Yıldırım, “Ortadoğu’da başlayan savaşın, tamamen emperyalistlerin karını devam ettirmek üzere başladı. Kayyumlar meselesi de salt milliyetçilik ile açıklanacak bir mesele değil, özellikle Suriye sınır bölgesinin AKP elinde olması gerekiyordu. Bu bölgede dağıtılan rantın AKP’nin eline geçmesi gerektiği için böyle bir hamle yapıldı” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da DİSK üyeleri "İnsanca ücret, vergide adalet" bildirisi dağıttı

SONRAKİ HABER

Kalın, ABD Temsilciler Meclisi heyeti ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...