02 Kasım 2019 14:41

Diyarbakır’da yaşayan Suriyeli mülteciler: “Güvenli bölge” güvenli değil

Diyarbakır'da yaşayan Suriyeli mülteciler, "güvenli bölge" konusunda kaygılı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mültecilerin, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölgeye yerleştirilmesi Diyarbakır’a yerleşen Suriyelileri kaygılandırıyor.

Hüseyin Mahmud, eşi ve 3 çocuğu ile birlikte Halep’te yaşanan savaş nedeniyle 5 yıl önce Diyarbakır’a yerleşti. Suriye’de çocuğuyla birlikte yaralanan Mahmud, yıkılan ev ve işyerini bırakarak geldiği Bağlar ilçesinde yaşamını sürdürüyor. Halep’te demir atölyesi işleten Mahmud, burada ise motosiklet tamiriyle geçimini sağlıyor. Savaşın tüm yıkıcılığına şahit olan Mahmud, “güvenli bölge” yerine “savaşsız bir Suriye” isteğini dile getiriyor. 

“GÜVENLİ DEĞİL”

İlçede çoğu Halep’ten gelen 70’e yakın Suriyeli ailenin olduğunu belirten Mahmud, güvenli bölgeye tepki gösterdi. Mahmud, “Bizi bu savaşta pinpon topu gibi bir oraya bir buraya gönderiyorlar. Şimdi buradaki çoğu insan Suriye'ye gitmek istemez. Biz Suriye’ye gitsek, yine savaş olacak. Savaş çıkar korkusu var. Güvenli bölge denilen yere gitmek istemiyoruz, çünkü güvenli değil. Kürt, Türk, Arap hepsi aynıdır. Hepsi kendi topraklarında yaşasın” dedi.

Muhammed En Eşagil ise 2 yıl önce Diyarbakır’a göç etmek zorunda kalan Suriyelilerden biri. Halep’te evi ve işyeri bombardıman sonucu yıkılan Eşagil, bir süre İstanbul ve Antalya’da çalıştıktan sonra Bağlar’a geldi. Suriye’de aşçı olan ve lokanta işleten Eşagil, geldiği Bağlar’da da aynı işini sürdürüyor. “Güvenli bölge”ye gitmek istemediğini dile getiren Eşagil, “Suriye’de 9 yıldır süren savaş sona ersin barışın hüküm sürdüğü topraklarda yaşayalım” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Kısa Film Festivali başlıyor

SONRAKİ HABER

Metin Altıok Şiir Ödülü Gökçenur Ç’ye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...