01 Kasım 2019 19:33

Aynı köye ikinci termik santrali kurmak istiyorlar: Başka santral planları da var mı?

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana’nın Sugözü köyüne yapılması planlanan ikinci termik santrali Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana’nın Yumurtalık İlçesi, Sugözü köyünde İSKEN Sugözü Termik Santrali’nden sonra yakın zamanda faaliyete geçecek olan EMBA Termik Santrali’nin etkileri ve iklim krizi ile mücadelede Türkiye’nin alması gereken önlemler konusunda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesi verdi.

“SAATTE 382 TON KÖMÜR YAKACAK, 880 TON DENİZ SUYU SOĞUTMA İÇİN KULLANILACAK”

Adana Yumurtalık’ta 2001 yılında deneme üretimine başlayan İSKEN kömür Santrali’nin, 18 yıldır faaliyet göstermekte iken 8 km uzaklıkta EMBA kömür santraline EPDK tarafından 2015 yılında üretim lisansı verildiğini hatırlatan Hatimoğulları, “Oysa BM İklim Konferansının uyarısına göre felaketten geri dönüşü olmayan noktaya varılmasına yalnızca 10 sene kalmıştır.  Krize neden olan tüm sorumlu devletlerce gerekli tedbirler alınmalı; kömür, petrol gibi fosil yakıtların kullanımı sonlandırılmalı, sınırlandırılmalı” diye konuştu. EMBA kömür santralinin 24 saat aralıksız çalışarak; saatte 382 ton kömür yakacağını, saatte 880 ton deniz suyunu soğutma amaçlı kullanılarak, ölü bir su olarak tekrar denize deşarj edeceğini paylaşan Hatimoğulları, kömür santralleri, küresel ısınmanın en önemli sorumluları arasındadır. Her gün tonlarca karbondioksit, çeşitli zehirli gazlar ve ağır metaller atmosfere salınmakta; bu atıklar atmosferik olaylar sonucu tekrar toprağı, suyu, tüm canlı hayatı zehirlemektedir. Kömür santralleri soğutma suyu olarak deniz suyunu kullandıklarında deniz ekosistemini de tümden değiştirmektedir” dedi.

“TÜRKİYE’NİN İMZALADIĞI PARİS ANLAŞMASI NEDEN MECLİS'E GELMEDİ?​”

Türkiye’nin atmosfere salınan atık gazları azaltacağına dair söz vererek Birleşmiş Milletler Paris Antlaşmasını imzaladığını ifade eden Hatimoğulları, “Bu antlaşma neden yürürlüğe sokulmamış, onaylanması için TBMM’ye sevk edilmemiştir?​” diye sordu.

“İSKEN KÖMÜR SANTRALİNİN BÖLGEDE KANSER ORANINI ARTTIRDIĞI İDDİASI DOĞRU MUDUR?​”

EMBA kömür santralinden, henüz çalışmaya başlamamış iken, vazgeçilip geçilmeyeceğini soran Hatimoğulları ayrıca şu sorulara da yanıt istedi:

  • Sugözü Köyünde 8 km ara ile yan yana olacak bu iki kömür santralin kümülatif etkisi hesaplanmış mıdır?
  • Yumurtalık ve Tufanbeyli ilçelerinde halihazırda bulunan iki santralin dışında, başka kömür santralleri kurulması planlanmakta mıdır?
  • Tüm dünyada iklim krizi gündemi ekseninde çalışmalar yapılırken, devletler sorumluluklarını alıp enerji politikalarını bu yönde değiştirme hedeflerini açıklarken, Türkiye neden nükleer ve kömür santralleri planlarını değiştirecek midir?
  • Türkiye; 20 Eylül 2015 tarihinde, 2030 yılı itibariyle gerçekleşmesi öngörülen “Niyet Edilen Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkı” (INDC) beyanını %21’e varan artıştan azaltım olarak açıklamıştır. Yani 1 Milyar 175 milyon ton öngörülen toplam sera gazı emisyonunun %21 azaltarak 929 tona düşürülmesi hedefi iletilmiştir. Bu hedef için hangi planlamalar yapılmıştır? Bu taahhüt için yapılan çalışmalar nelerdir?
  • Paris Anlaşması kapsamında ülkelerin beyanları, küresel ısınmayı 2030 yılı itibari ile 1.5 derecenin altında tutmaya yetmediği “iklim krizi” koşullarında, Türkiye’ye daha fazla sorumluluk düşmektedir. Bu sorumluluk gereği, karbon salınımının yüzde 45'in altına düşürmek için çalışmalar yapılacak mıdır? 
  • Türkiye’de bulunan kömür santrallerinin sayısı ne kadardır? Bu santrallerin insan sağlığı üzerinde, havada ve denizde, tüm ekolojik sistemde yarattığı etkiler üzerine çalışmalar yapılmakta mıdır?
  • 18 yıldır çalışan İSKEN Kömür Santralinin bölgede kanser oranını arttırdığı iddiası doğru mudur? Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmalarınız var mıdır? Sağlık Bakanlığı bu konudaki veri çalışmalarını kamuoyuna açıklayacak mıdır? (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü ile görüştü

SONRAKİ HABER

Samsun'da su zammının geri alınması için toplanan imzalar teslim edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...