01 Kasım 2019 22:41
Son Güncellenme Tarihi: 02 Kasım 2019 11:39

Tekstil fabrikalarında işten atılan işçiler: Sonuna kadar hakkımızı arayacağız

İzmir'deki farklı fabrikalarda sendikalaştıkları için işten atılan işçiler Evrensel'e konuştu. İşçiler, "Sonuna kadar ne olursa olsun kendi hakkımı arayacağım" dedi.

İzmir'de DERİTEKS'e üye oldukları için işten atılan işçiler.

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de yer alan SF Tekstil’de işten atılan 2, Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Lidya Tekstil’de işten atılan 4 işçi, “Sonuna kadar hakkımızı arayacağız” dedi. SF Tekstil’de direnişe başlayan işçiler ve Lidya Tekstil’de işten çıkarılan işçilerle görüştük.

Gaziemir Serbest Bölge önünde direnişe başlayan SF Tekstil’de işten atılan iki kadın işçi Ayşe Erim ve Pınar Toy 11 yıldır fabrikada çalışırken DERİTEKS’e üye oldukları için işten çıkarıldıklarını söyledi. Ayşe Erim, ‘Fabrikayı zarara uğratmak’ gerekçesi gösterilerek işten atıldığını söyledi: “Benim işlerimde hata çıktığını ve fabrikanın 3 bin 850 TL zarara uğradığını, bu yüzden işten çıkarmak istediklerini söylediler. Aslında bizim sendikaya üye olduğumuzu öğrendikleri için çıkarıldım. Biz çok mesaiye kalıyoruz. Hatalı gitmemesi gibi bir durum zaten yok. İnsanız robot değiliz, böyle gerekçe sendikaya üye olduktan sonra çıktı.” Kalite kontrol bölümünde çalıştığını belirten Erim, çalışma koşullarına da ilişkin, “İçeride rahat çalışamıyorduk. Yani fazla mesaiye kalıyorduk, maaşlarımız çok az bir de başımızdaki insanlar bize insan gibi davranmadıkları için sendikaya üye olduk” dedi. İlk kez bir direnişe katıldığını söyleyen Erim, “İşime geri dönmek istiyorum, sendikal haklarımızın da fabrikaya girmesini istiyorum” diye konuştu.

"HER ŞEY BİZDEN YANA OLACAK"

Pınar Toy ise, “Tazminatsız çıkış vereceğiz diyerek tehdit ettiler bizi. Bir kağıt verdiler. İmzalamamızı istediler. Kimse 11 yıl çalışıp tazminatsız çıkışı istemez. Biz de imzayı attık” dedi. Toy, “Bence herkes sendikalı olmak ister, olmalı da. Çünkü iyi şartlarda çalışmayı, daha iyi ücret almayı herkes ister. Biz başarılı olacağıma inanıyoruz, bunun için savaş veriyoruz. Her şey bizden yana olacak” ifadelerini kullandı.

ÇİĞLİ’DE DE ASIL GEREKÇE SENDİKALAŞMA

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Lidya Tekstil’de ise 4 işçi işten çıkarıldı. Kendilerine “Küçülmeye gidiyoruz”, “Performansın düşük” gibi gerekçeler sunulduğunu söyleyen işçiler, sonuna kadar haklarını savunacaklarını dile getirdi.

Rıdvan Daşgın ve Selen Daşgın sendikaya üye olmalarıyla birlikte ertesi gün işlerine son verildiğini söyledi. DERİTEKS’e üye olan Rıdvan Daşgın, “İşyerinin küçüleceğini söylediler bizi çıkardılar. Oysa asıl nedeni biliyoruz. Bir gün önce akşamı sendikaya üye olduk, sabah işe geldik kapı önüne koyulduk” dedi.

"HAKKIMIZI İSTİYORUZ"

Selen Daşgın “Bundan bir ay önce kendileri söylüyordu işyerimiz ve işlerimiz büyüyecek diye ama bize gelince de ‘İşyeri küçülteceğiz, bölümleri kapatacağız’ gibi şeyler söylendi. Bunlar hep bahane” diye konuştu. Dikim bölümünde çalışan Selen Daşgın, “Dikimdeydim ama orada bana hep ayakçılık yaptırdılar, kendi görevimi yapmadım” diyerek çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sendikalaştığını dile getirdi. Selen Daşgın, “Hiç kimse hakkını savunamıyordu. Savunmaya kalkanlara tepki gösteriyorlardı bizde bu yüzden sendikalaştık kendimizi korumak istedik. Bizim de sendikalı olduğumu öğrenince işten çıkardılar. Herkesin kendi hakkını savunması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Hakkımızı istiyoruz” dedi.

"ÇOCUKLARIMIN HAKLARI İÇİN DE MÜCADELE EDECEĞİM"

1 yıldır Lidya Tekstil’de çalışan Alpay Daşdemir ise Lidya Tekstil’in Çiğli OSB’ye taşındığı dönemde işçilerle birlikte makinelerin de taşındığını söyleyerek, “Ulukent’ten Çiğli organizeye taşınırken bütün malzemeler işçilerin sırtında taşındı, hamal tutulmadı. Buraya taşındıktan sonra içimize birini şef olarak getirdiler. O insan işçilere zulüm yaptı, işçileri zorla mesaiye bıraktırdı, zorla çalıştırmaya çalıştı ve onun hakkında uygunsuz suçlamalar bulunduğu için işten çıkarıldı. Ben 6 aydır işçi temsilcisiydim, sayımız fazla olduğu için işçi temsilcisi tekrar seçilecek dendi. Beni temsilcilikten çıkardılar yerimize başka işçi temsilcisi getirdiler. Bugün de beni işten çıkardılar. Bilerek temsilcilikten çıkardılar” dedi. Daşdemir işten çıkarma gerekçesi olarak kendisine ‘performans yetersizliği’nin gösterdiklerini belirterek, “Performans yetersizliğinde de ben hastane raporumu çıkartınca bu sefer, ‘Yönetim bu şekilde karar verdi seni işten çıkartıyoruz’ diyerek işten çıkardılar. Bunların olacağını biliyorum. Bir aydır sendika ile görüşmeler yapıyordum. Beni de sendikadan dolayı işten çıkardılar. Sonuna kadar ne olursa olsun kendi hakkımı arayacağım. Çocuklarımın hakları için de mücadele edeceğim. Nereye kadar giderse! Bizi ya tekrar işe alacaklar ya da bütün haklarımızı verecekler. Talebimiz bu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye ve Rusya, Suriye'de ilk ortak devriyesini yaptı

SONRAKİ HABER

Koton işten atılanları görmedi, iyileştirme vadetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...