01 Kasım 2019 12:09

Suruç davasında Davutoğlu’nun dinlenmesi talebi reddedildi

Suruç Katliamı davasında “Konuşursam kimsenin yüzüne bakamazlar” diyen dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkemede dinlenmesi talebi reddedildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Suruç’ta IŞİD’in canlı bomba saldırısında 33 kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin davanın 12’nci duruşması Urfa Ceza İnfaz Kurumu Hilvan 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Aileler adalet taleplerini yinelerken, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mahkemede dinlenmesini istedi.

Duruşmaya yakınlarını kaybedenlerinin aileleri ile İstanbul, Urfa, Ankara, Diyarbakır ve Antep barolarından avukatlar katıldı.

Davanın tek sanığı Yakup Şahin, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. 

Kimlik tespitiyle ardından başlayan duruşmada, o dönem Halfeti’de imamlık yapan ve patlamanın yaşandığı gün Suruç’ta yaralıların ve çevrenin fotoğraflarını çekerken yurttaşlar tarafından yakalanan Abdullah Ömer Aslan hakkında ara celsede suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. Yıllar sonra dava dosyasına giren olay anına ait görüntülerin halen mahkemeye ulaşmaması dikkat çekti. 

BİR KEZ DAHA ADALET TALEBİ

Murat Yurtgül’ün annesi Şemsi Yurtgül, “Davutoğlu ‘Konuşursam kimsenin yüzüne bakamazlar’ demişti. Buraya getirilsin ve ne biliyorsa anlatsın” dedi. Uğur Özkan’ın babası Mehmet Özkan, “Abdullah Ömer Aslan’ın sorumlu olduğunu siz de anladınız ama hala buraya getirmiyorsunuz” dedi. Abdullah Akhamur’un babası Mehmet Şerif Akhamur, “Tam 12 celsedir adalet talebimizi buradan dillendiriyoruz. Biz çocuklarımızı kaybettik ama vicdanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu yüzden bir kez daha adalet talep ediyorum” dedi.

Patlamada yaşamını yitiren İsmet Şener’in kızı Dilek Şener, ”Biz bu sanık sandalyelerin doldurulmasını talep ediyoruz. Gerçekten işinizi yapsanız, bu sandalyeler boş kalmazdı. Geçen hafta bir poşetin içinde babamın kanlı gömleğini aldım. İçinden bir sürü bilye çıktı. Babamın katilini çıkarın” talebinde bulundu. 

"ASLAN TUTUKLANMALI"

Av. Sevda Çelik Özbingöl, “Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusunda bulunmanız önemli bir adımdır lakin bugüne kadar hakkında bir yakalama kararı dahi çıkarılmamıştır. Dosyasının hızlıca birleştirilerek hakkında tutuklama kararı verilmesini talep ederiz” dedi.

İLHAMİ BALI İLE MİT GÖRÜŞMESİ

Avukat Gülhan Kaya, imam Abdullah Ömer Aslan hakkında tutuklama kararı verilmemesiyle korunduğunu belirterek, soruşturmanın düzgün yürütülmesi durumunda 10 Ekim Ankara katliamının yaşanmayacağını, soruşturmayı yürüten savcıdan emniyet yetkililerine kadar herkesin katliamdan sorumlu olduğunu kaydetti. Kırmızı bültenle aranan İlhami Balı’nın Ankara Söğütözü’nde MİT yetkilileri ile görüştüğüne dair basına yansıyan haberlere dikkat çeken Kaya, “MİT ile İlhami Balı’nın görüşmeleri Meclis’te tartışılıyor ise bu mahkemede de tartışılması gerekiyor. Bu katliam bu topraklarda yaşandı ve biz bunun çözüme kavuşmasını istiyoruz” diye konuştu. 

DAVUTOĞLU DİNLESİN TALEBİ

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel ise mahkemenin tarihsel sorumluluğu olduğunu belirterek, Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasının önemli olduğunu, ancak mahkemenin cesur bir adım atarak dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin IŞİD'lilerin Suriye’ye geçişine göz yumduğunu dile getiren Öncel, “Eğer bu geçişler engellenmiş olsaydı, bu patlamalar yaşanmayacaktı. Bu süreçte sorumluluğu olan herkesin dinlenmesi lazım ve ifade vermesi gerekiyor. DAİŞ’in Türkiye emirlerinden İlyas Aydın ‘Suruç patlamasından sonra hücrelerimiz, misafirhanelerimiz iki saate basıldı. Arkadaşlarımız gözaltına alındı’ itirafında bulundu. Devlet isteseydi bu patlamalar yaşanmayabilirdi” diye belirtti. 

Av. Can Tombul, “Ahmet Davutoğlu esasen bu katliam bakımından sanık olarak yargılanmalı, İlhami Balı’nın Ankara da devlet yetkilileri ile görüşme iddiaları araştırılmalıdır” dedi. Av. Bülent Duran, “Bu yargılamalardaki ihmaller, yaşam hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır. Bu sorumlulukla hareket edilmeli ve yargılama yapılmalıdır” dedi.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Savunmalardan sonra verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkemede tanık sıfatıyla dinlenme talebi ve Abdullah Ömer Aslan’ın tutuklanma talebini reddetti. Mahkeme, eksik olan görüntülerin tekrar istemesine, Yakup Şahin, İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi’nin malvarlıklarının araştırılmasına karar vererek, duruşmayı 31 Ocak 2020 tarihine erteledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Sadece Küçük Prens basan bir yayınevi olmayı hedeflemedik"

SONRAKİ HABER

"Serviste şoförün yanına oturdu" bahanesiyle eşini öldüren erkek tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...