01 Kasım 2019 11:52

Hayvan hakları savunucuları: TBMM, hayvanlardan taraf ol!

Hayvan hakları savunucuları, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun Meclis Başkanlığı'yla paylaştığı rapora dair görüşlerini, eleştirilerini ve endişelerini aktardı. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TBMM Hayvan Hakları Komisyonu, hak ihlallerinin ve acilen atılması gereken adımların yer aldığı raporu Meclis Başkanlığına sundu. Raporun Meclis Başkanlığına sunulmasıyla kanun düzenlemesi yapılması beklenirken, Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi, HAKİM, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonunda yapılan çalışmaları değerlendirdi.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesinde yapılan toplantıda konuşan Hayvan Hakları ve Etiği Derneği Başkanı Burak Özgüner, raporda yer alan olumlu öneriler esnetilmeden hatta hayvanları daha fazla gözetecek şekilde hazırlanması yönündeki beklentilerini ifade etti. Komisyonun, sivil toplumun sokakta yaşayan hayvanlar konusundaki taleplerinin neredeyse tamamını karşılayarak raporuna eklediğini söyleyen Özgüner, “Bu önerilerin hayata geçirilmesi konusundaki en önemli engel, bütçenin etkin bir şekilde belirlenmesi, harcanması ve takip edilmesidir. Bu bağlamda bizler de komisyonun, Hayvan Hakları/Refahı Fonu oluşturulması yönündeki tavsiyesinin önemine vurgu yapıyor; devlet ve hükümetin komisyonun bu önerisinin arkasında durmasını talep ediyoruz” dedi.

“TÜM HAYVANLARIN HAKLARI TESLİM EDİLMELİ”

Raporda belli hayvanlara haklarının teslim edildiğini ancak birtakım hayvanların haklarının teslim edilmediğine dikkat çeken Özgüner “Halbuki köpek ile koyunun, at ile sığırın, muhabbet kuşu ile tavuğun arasında haklar bağlamında da, hisler bağlamında da hiçbir fark yoktur” değerlendirmesinde bulundu. Yunus parklarının kapatılması için sürenin iki sene olarak belirlenmesini eleştiren Özgüner, “Bizler bu sürenin altı ay, en fazla bir sene olması gerektiğini belirtiyoruz. Büyük bir denetimsizlik ve hukuksuzluk ile faaliyetlerine devam eden yunus parkları, önerimiz doğrultusunda altı ay ya da bir sene içerisinde kapatılmalıdır” diye konuştu. 

“ENDÜSTRİDEKİ ZULÜM GÖRÜLMELİ”

Bazı hayvanların yaşadığı acıları umursayıp bazılarına yaşatılan acıları umursamadığımızda ya da raporda olduğu gibi yok saydığımızda tutarlı olunmadığına dikkat çeken Özgüner, “Halbuki hak ihlallerinin en çok yaşandığı yerlerin en başında mezbahalar, yumurta ve süt üretim tesisleri, balıkçılık endüstrisi geliyor. Gerçekleri görmezden gelerek ya da gerçekler ile yüzleşmemeyi seçerek hayvan haklarını tartışamayız. Raporda, en azından, hayvancılık endüstrisindeki sistematik zulme ve mevcut duruma ilişkin bir durum tespiti yapılabilirdi” ifadelerini kullandı. Yasa teklifinin yakında gündeme geleceğini belirten Özgüner, TBMM’ye ‘Hayvanlardan taraf ol’ çağrılarını yinelediklerini, toplumu da hayvanların bireyliğine ve haklarına saygı göstermeye, hayvanlara adil davranmaya çağırdıklarını söyledi. 

FİKİR AYRILIKLARI SIRALANDI

Özgüner, komisyon üyeleri ile sivil toplum temsilcileri arasında komisyon toplantılarında bazı konularda ciddi fikir ayrılıkları yaşandığını vurgulayarak bu fikir ayrılıklarını sıraladı:  

  • Komisyon faytonların sembolik düzeyde, turistik amaçla kullanılmasını önermektedir. Bu da Adalar özelinde, faytonlarda yaşanan hak ihlallerini engelleme konusunda yetersiz kalacak, hatta atların sayısının düşürülmesinden kaynaklı hak ihlallerini artıracaktır.
  • Komisyon üyelerinin büyük bir çoğunluğu avcılığa karşı bir tutuma sahip. Ancak komisyon başkanının, avcılığın sınırlandırılması konusundaki görüşlerini basın ile paylaşmasının ardından, avcılar Türkiye genelinde komisyonu ve üyeleri hedef alan açıklamalar yapmış ve avcılar ile silah üreticilerinden oluşan bir heyet, komisyonda üç saat boyunca dinlenmiştir.
  • Komisyon toplantılarında, pet shoplarda sadece kedi ve köpeklerin satışının yasaklanması tartışılmıştır. Kuş, balık, tavşan gibi hayvanların seri şekilde üretilmeleri ve hapsedilmeleri komisyonda tartışılmamıştır bile. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: Sessiz kalanların vebali büyük

SONRAKİ HABER

DİSK’ten bildiri dağıtımı: Ücretlerimiz artsın vergi yükümüz azalsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...