01 Kasım 2019 11:23

İHD'den mülteci hak ihlalleri raporu: Gönüllü geri dönüş formlarında yetkili imza yok

İnsan Hakları Derneği, son 4 ayda mültecilere yönelik yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda, "Gönüllü geri dönüş" formlarında bulunan imzaların yetkililer tarafından atılmadığı yer aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

31 Ekim tarihi itibariyle kaydı bulunmayan Suriyelilere İçişleri Bakanlığı tarafından verilen süre doldu. Bu süreçte yaşanan hak ihlallerini raporlaştıran İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi ortak bir açıklama yaptı.

İHD İstanbul Şube binasında yapılan açıklamada, geçtiğimiz 4 aydaki hak ihlallerinin derlendiği raporun, kamu görevlilerinin açıklamalarının tam tersini gösterdiği ifade edildi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün bugüne kadar 364 bin 663 Suriyelinin gönüllü geri dönüş belgesini imzaladığına ve mültecilerin ülkesine gönderildiğine dikkat çekilen raporda “Gönüllü Geri Dönuüş İstek Formlarında BM ve Kızılay yetkilisinin imzalarının bulunmaması halinde valiliklerce uygun görülen Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisi veya Valilik İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu görevlisi tarafından imzalanır” ifadesine yer verilerek, “Sınır dışı edilmiş olan çok sayıda kişinin tanıklığı bu açıklamanın aksini göstermektedir” denildi.

1 Kasım itibariyle işyeri denetimlerine başlanacağına vurgu yapılan raporda “Türkiye’de çalışma izni olan 65.000 Suriyeli bulunmaktadır, bu oran toplam sayıda yüzde 0,5’i dahi bulmamaktadır. Bu durumda, zaten hükümetin politikaları ile çalışma hakları elinden alınmış olan milyonlarca göçmen, işyeri baskınlarıyla ya açlığa mahkûm edilecek ya da ‘kaçak’ olarak en kötü koşullar altında çalışacak” ifadelerine yer verildi.

RAPORDA YER ALAN ÇARPICI ÖRNEKLER

Mülteci haklarını ihlal raporunda somut örneklere de yer verildi.

Suriyeli M.A: Menbiç bölgesinden savaş nedeniyle Türkiye’ye geldim. Serbest çalışarak geçimimi sağlıyordum. Kimlik başvurusu yapmak istediğimde ‘2 ya da 3 ay sonra gel’ dediler. Kimliksiz olduğumuz için, bizi yine savaşın sürdüğü Menbiç bölgesine göndermek istiyorlar.

Suriyeli M.M: Eşim V. M, bundan 3 hafta önce yolda yürürken kimlik kontrolü sonrası gözaltına alınarak Kıraç Polis Merkezine götürüldü. Üzerinde kimlik fotokopisi vardı. Kimlik aslını karakola götürdüm. Ardından eşim Suriye’ye gönderildi. İki çocuğumla birlikte çok zor durumdayım. Eşim şu an İdlib’de ve bir caminin bahçesinde kalıyor.

RAPORDA DİLE GETİRİLEN ACİL TALEPLER

  • Kolluk kuvvetlerine, kötü muamele yasağı hatırlatılmalı, Geri Gönderme Merkezlerindeki uygulamalar son bulmalı.
  • Türkiyeli işçilerle göçmen işçilerin eşit koşullarda çalışabilmesi için çalışma hakları yasal güvenceye kavuşturulmalı.
  • Sınır dışı edilenlerin hızla Türkiye’ye yasal yollardan girişleri sağlanmalı.
  • Göçmenlere seçtikleri şehirlerde kayıt yaptırma hakkı ve koşulsuz seyahat özgürlüğü sağlanmalı.
  • Türkiye, Cenevre Mülteci Sözleşmesi'ne koyduğu sınırlamayı kaldırmalı, mülteci statüsünü tanımalı.
  • AB-Türkiye arasındaki Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da Çankaya Belediyesine ait servis aracı devrildi, en az 30 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Af Örgütü: Suriye'deki askeri operasyonu eleştirenler baskı altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...