31 Ekim 2019 07:17
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2019 08:13

Kağıthane'de kaçak ve riskli bulunan tarikat yurdu gerginliğin ardından yıkıldı

İstanbul Kağıthane'de kaçak ve riskli olduğu belirtilen tarikat yurdunun yıkımı sırasında gerginlik çıktı.

Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA

Paylaş

İstanbul Kağıthane'de kaçak ve riskli olduğu belirtilen binanın yıkımı sırasında gerginlik çıktı.

Sadabad Eğitim ve Kültüre Hizmet Derneği tarafından Sadabad Talebe Yurdu olarak kullanılan bir dernek tarafından öğrenci yurdu olarak kullanılan 4 katlı bina için kaçak ve riskli bulundu. Bina için AKP'li Kağıthane Belediyesi tarafından yıkım kararı çıktı. DHA'nın haberine göre, tebligata rağmen boşaltılmadığı kaydedilen binanın yıkımı için belediye ekipleri sabah saatlerinde yurda geldi. Binadakilerin yıkım ekiplerine direndiği, bu sırada yurttaki öğrencilerin tekbir getirdiği belirtildi.

Görevli ekiplerce binanın kapısı kırılarak yurt boşaltıldı. Polis, olaylar sırasında biber gazı kullandı. Binadakilerin uzaklaştırılmasının ardından yıkım başladı.

SÜLEYMANCILARA YAKINLIĞI İLE BİLİNEN DERNEKTEN AÇIKLAMA

Sadabad Eğitim ve Kültüre Hizmet Derneği, konuyla ilgili "59 öğrenci ve personelimizin alelacele sabahın 04:00 biber gazı sıkılarak ve zor kullanılarak tahliyesi ve binanın yıkılması tamamen hukuk tanımazlıktır" açıklamasında bulundu. Süleymancılar ya da Süleymanlılar diye anılan cemaate yakınlığı olduğu bilinen dernek yıkımın politik gerekçelerle yapıldığını savunuyor.

Dernek, Evrensel'e de gönderdiği bazı belgelerle birlikte binanın kaçak ve riskli olmadığını iddia etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen Yapı Kayıt Belgesi ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen kurum açma iznini ibraz eden dernek, binanın risk değerlendirilmesinin de yapıldığını ve riskli bina olup olmadığına karar verilmediğini belirtti.

KAĞITHANE BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA

Kağıthane Belediyesi ise binanın 1979 yılında hazine arazisi üzerine yapılmış bir bina olduğu için kaçak olduğunu, binanın depreme dayanıklıklık konusunda riskler bulunduğunu ve eylül ayında meydana gelen depremin ardından yıkım kararının zaruri ve acil olduğuna dikkat çekti.

Belediyeden yapılan açıklama şöyle:

"Kâğıthane ilçesi, Çağlayan Mahallesi Sadabad Öğrenci Yurdu ve Lojman Binası hazine arazisi üzerinde olup depreme karşı statik yönden tehlikeli olduğu ve daha önemlisi can ve mal güvenliği açısından riskli olduğu tespit edilmiş, saha çalışması yapılarak yapının betonarme kısımlarından alınan numunelerden (karot) hazırlanan Riskli Tespit Raporu sunulmuş, neticesinde 6306 sayılı kanun kapsamında yıkımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca söz konusu alanda kalan alanı kullanmakta olan kişi ve kurumun Riskli Yapı Tespit Tutanağı’na yaptıkları itiraz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ve ilgili mahkeme tarafından reddedilmiştir. Yerle ilgili olarak mahkeme kararları mevcuttur. Mahkeme kararlarına karşı yapılan itirazlar neticesinde verilen yürütmeyi durdurma kararları kaldırılmıştır ve sonrasında yıkım gerçekleşmiştir. Yıkım gerçekleştirilen yerde söz konusu can ve mal güvenliğinin korunmasına öncelik verilmiştir.

Yapının olası bir depreme karşı dayanıksız olduğu; 2018 yılından beri gönderilen tebligatlarla ilgili kişilere bildirilmiştir. Olası bir depremde can kayıplarının önlenmesi için söz konusu yapının yıkılması kanuni olarak mecburi hale gelmiştir. Aynı arazi üzerinde daha önce riskli olduğu tespit edilen Ayazma Camii 2016 yılında bu doğrultuda kontrollü şekilde yıkılmış ve bölge halkının can ve mal güvenliği konusunda duyarlı davranılmıştır. Bugün yıkımı gerçekleştirilen yurt ve lojman binasının bulunduğu alan; 1979 yılında hazine arazisi üzerine kaçak ve ruhsatsız olarak yapılmıştır. Arazinin mülkiyet sahibi hazinedir. Dolayısı ile 3. kişilerin herhangi bir kaybı söz konusu değildir. Geçtiğimiz günlerde yaşanan İstanbul depreminden sonra riskli olduğu tespit edilen bu yapıların yıkılması ve tedbir alınması önem arz etmekte ve yüksek derecede kamu yararı bulunmaktadır."

Kağıthane Belediyesi ayrıca yıkımın iddia edildiği gibi 4.00'te yapılmadığını, tahliye için süre verildiğini, kontrollü yıkıma 8.00'de başlandığını belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de iş cinayeti: Üzerine mermer düşen Suriyeli işçi öldü

SONRAKİ HABER

Cizre kaymakamının kayyum olmadan önce belediye adına karar aldığı ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...