31 Ekim 2019 03:19

Pakistan'da iktidar karşıtı protesto için İslamabad'a doğru yola çıkıldı

Pakistan'da muhalefet partilerinin çağrısıyla, usulsüzlük iddialarını ve ekonomik durumu protesto etmek için bir araya gelen kitle, başkent İslamabad'a gidiyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Pakistan'da muhalefet partilerinin, seçimlerde usulsüzlük iddiaları ve ekonomik gidişatı protesto etmek için başlattıkları Özgürlük Yürüyüşü çerçevesinde bir araya gelen kitle, başkent İslamabad'a gidiyor.

İslam Ulema Camiası - Fazl (JUI-F) partisinin başı çektiği, ana muhalefet partisi Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ile birçok muhalefet partisinin ise destek verdiği yürüyüşün, 28 Ekim'deki başlangıcının ardından bugün başkent İslamabad'a ulaşması bekleniyor. Başbakan İmran Han'ın istifa etmesini, seçimlerin yenilenmesini ve artan vergiler ile fiyatların düzenlenmesini talep eden kitle, Karaçi ve Faysalabad gibi şehirlerin ardından dün ülkenin en büyük eyaleti olan Pencap'ın başkenti Lahor'a ulaştı. Burada JUI-F lideri Mevlana Fazlurrahman'ın da katıldığı protestonun ardından kitle, araçlarla ve otobüslerle başkent İslamabad'a doğru yola çıktı.

Protestoların Han'ın istifasına ya da iktidarla muhalefet anlaşana kadar sürmesi beklenirken, konuyla ilgili AA muhabirine konuşan JUI-F'in önde gelenlerinden Kari Osman, protesto süresinin tüm muhalefetin ortak kararıyla belirleneceğini söyledi.

İslamabad'da yürüyüş nedeniyle bazı yollar kapatılırken, İslamabad Emniyet Müdürlüğü sosyal medya üzerinden açık olan yolları, kitlenin kullanacağı park alanlarını ve yürüyüş güzergahlarını paylaştı.

Yürüyüş öncesi muhalefet partilerine belirtildiği üzere devlet binaları ve diplomatik temsilciliklerin bulunduğu Kırmızı Bölge'ye girişin yasak olacağı da paylaşımda vurgulandı.

Kentin birçok noktasına yolları kapatmak için konteynerler yerleştirilirken, Kırmızı Bölge girişlerine ise iki kat konteyner yerleştirildi.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ KALMIŞTI

Benzeri bir yürüyüşü 2014'de yapan ve 126 gün boyunca protestosunu sürdüren Başbakan Han, yürüyüşe izin verileceğini ancak protestoların ülkede yaşamı etkilememesini istemişti. Han iktidarı, ayrıca yürüyüşlerin başlamadan bitmesi için muhalefet partileriyle görüşme kararı almıştı. Savunma Bakanı Pervez Hattak ile buluşan muhalefet temsilcilerine eylemleri başlatmama ve sorunları siyasi arenada çözme teklifi yapılsa da geçen cuma günü yapılan görüşmelerden sonuç çıkmamıştı.

Geçen yıl düzenlenen seçimde iktidara gelemeyen PML-N, Pakistan Halk Partisi (PPP), JUI-F ve Cemaati İslami partileri hükümete karşı ortak hareket etme, ortak başbakan çıkarma ve seçimleri protesto etme kararı alsa da meclis çoğunluğunu Han'ın partisi ve onu destekleyen partiler sağlamıştı.

Muhalefet bloğunun başını çeken Fazlurrahman, temmuz ayında yaptığı açıklamayla hükümete karşı halkı barışçıl eylemler için sokağa çağırmış ve ekim ayını işaret etmişti. (İslamabad/AA)

ÖNCEKİ HABER

Gülse Birsel Hürriyet gazetesinden istifa etti

SONRAKİ HABER

Eşini, 2 çocuğunu ve komşusunu av tüfeği ile rehin alan erkek gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...