30 Ekim 2019 15:20

“Dengbêjlere yaşarken sahip çıkalım”

Kendisine has sesi ve kilamlarıyla tanınan dengbêj Mihemedê Xato (Holî), geçen ay yaşamını yitirdi. Eşi Hanım Akbaş, Holî’nin tek isteğinin dengbêjlerin kıymetinin bilinmesi olduğunu söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Batman’ın Bekirhan beldesine bağlı Holê (Taşlıdere) köyünde 83 yıl önce dünyaya gelen Dengbêj Mihemedê Xato (Holî) olarak bilinen Mehmet Akbaş, 10 Eylül’de yaşamını yitirdi. Ölümüyle sevenlerini üzen Holî, onlara sesini miras bıraktı. Genç yaşlarda öğrendiği kilamlarla dengbêjliğe başlayan Holî, duvar ustalığının yanı sıra çiftçilik yaparak geçimini sağladı. Kentin en çok kilam bilen dengbêjlerinden biri olarak da bilinen Holî, kendisine has sesi ve kilamlarıyla Ünlü Dengbêj Şakiro’yu dahi kendisine hayran bıraktı.  

“DENGBEJLER SAYESİNDE BU KÜLTÜR BUGÜNLERE GELDİ”

MA’dan Metin Yoksu’nun haberine göre; Akbaş ailesi, Holî’nin kilamlarını içeren 5 kaseti bulunduğunu, ancak bunlardan sadece 3’ünün ellerinde olduğunu belirtiyor. Eşi Hanım Akbaş (65), “Bana dengbêjliğe nasıl başladığını zaman zaman anlatırdı. Gerçekten yetenekli biriydi. Ezberi kuvvetliydi. Ömrü boyunca kilamlardan bir tek kuruş kazanmadı. Öyle bir amacı da yoktu. Dengbêjlik onun uzun bir ömür yaşamasını sağladı. Onun tek bir istediği vardı. Sesi ve dengbêjliği bu kültürde bir yeri olsun istiyordu. Dengbêjlerin kıymeti bilinsin istiyordu. Çünkü dengbejler sayesinde bu kültür bugünlere geldi” dedi.

“O MİRASI SADECE BİZE DEĞİL TÜM KÜRT HALKINA BIRAKTI”

Yıllarca babasının kendisine söylediği kilamlarla büyüyen Holî’nin en küçük çocuğu Nedim Akbaş (40), “Babam tüm nefesini dengbêjlik için harcadı. Parada pulda gözü yoktu. Varsa yoksa Kürt kültürüydü onun için. Şimdi ondan geriye birkaç kaset ve birkaç belgeselde kalmış görüntüsü kaldı. O mirasını ise sadece bize değil tüm Kürt halkına bıraktı. Sesinin kaybolmasını istemiyordu. ‘Sadece kendi sesinin değil tüm dengbêjlerin sesine sahip çıkmamız gerekiyor’ diyordu. Bu Şakiro’nun bile hayran kaldığı bir dengbêjin vasiyetidir. Onlara yaşarken sahip çıkalım” diye konuştu. (BATMAN)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan’da yeni hükümet arayışları başladı: Teknokrat hükümet tartışılıyor

SONRAKİ HABER

Şili’de 8 bakanın istifası halkın taleplerini karşılamadı: Protestolar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...