30 Ekim 2019 13:28

Cezaevinden çıkan gazeteci Oktay: Dayanışmanın büyütülmesi gerekiyor

Cezaevinden çıkan Gazeteci Meltem Oktay, haber yapan gazetecilerin tutuklandığı bir ülkede ifade özgürlüğünden söz edilemeyeceğini belirterek, “Gerçekleri yazdığım için mutluyum” dedi.

Fotoğraf: Meltem Oktay Facebook profilinden alınmıştır

Paylaş

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Meltem Oktay, Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağının devam ettiği süreçte yaptığı haberler gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklanmıştı. Hakkında verilen 4 yıl hapis cezasının istinaf mahkemesi tarafından onaylanmasının ardından 2’nci kez tutuklanan Oktay, avukatının infaz durdurma talebi üzerine 25 Ekim’de tahliye edildi.

2 yıl 7 ay cezaevinde kalan Oktay Mezopotamya Ajansına konuştu. Oktay, kaldığı Gebze Kadın Kapalı Cezaevinde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Edirne’de gözaltına alınarak tutuklandığını belirten Oktay, ilk olarak Edirne Cezaevine götürüldüğünü ve burada çıplak arama dayatmasına maruz kaldığını ifade etti.

OHAL koşullarının olmadığı zaman bile kimi kısıtlamaların olduğunu söyleyen Oktay, “10 kişilik koğuşa 13 kişi koyuyorlardı. Yine mektup kısıtlaması vardı. Gazetenin verilmeme durumu zaman zaman yaşanıyordu. Kısacası siyasi sürece göre değişen durumlar vardı” dedi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN YOK”

Gazetecilerin tutuklanmalarına ilişkinde konuşan Oktay, “Gazeteciler sadece gerçekleri yazdıkları için tutuklandılar. Biz ve bizim gibi diğer arkadaşlarımız da bu şekilde tutuklandı. Kimine az cezalar verildi kimilerine çok uçuk cezalar verildi. Türkiye’de artık öyle bir şeye gelmiş ki hem toplumda barış desen tutuklanıyorsun. Bu insanlar ne desin artık. İnsanları tek sese mecbur bırakmak amacıyla gazeteciler tutuklanıyor. Gazetecilerin yazdıkları haberlerden tutuklanması gerçekten korkunç bir şey. Bir ülkede gazetecilerin tutuklu olmasını aslında bizim hiç normal görmememiz gerekir. Gazeteciler haber yazamazsa o toplumda özgürlük, ifade özgürlüğü yoktur. Gazetecilerin tutuklu olması Türkiye’de demokrasinin, ifade özgürlüğünün olmadığının en büyük kanıtıdır” diye belirtti.

“DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM”

“Türkiye’de gazetecilik yapmak şu koşullar altında çok zor” diyen Oktay, “Ama şunu da anladım ki gerçekten gerçekleri yazmak kadar güzel bir şey olamaz. Herhangi bir insan için cezaevi çok zor. Ama doğru bir şey yaptığıma inandım ve bunun için de gurur duydum. Gerçekleri yazdığım için mutluyum. Yine olsa yine yapardım o süreç açısından” dedi.

Oktay, dayanışmanın büyütülmesi gerektiğine de işaret etti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de Aile Bakanlığına bağlı sığınmaevinin kadınları sokağa attığı iddia edildi

SONRAKİ HABER

Sultangazi'de tekstil patronu, işçilerin alacaklarını ödemeden kayıplara karıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...