30 Ekim 2019 05:24

Emekliler: Bu parayla insanca yaşamak mümkün değil

Maaşlarıyla geçinemediğini, geçim sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Emekli-Sen üyeleri, tüm emeklileri sendikal faaliyetler çatısı altında mücadeleye çağırdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Aldıkları maaşla insanca yaşamanın mümkün olmadığını dile getiren emekliler, "Çocuklarımızın bizim gibi yaşamasını istemiyoruz. Yaşarken de kimseye muhtaç olarak yaşamak istemiyoruz" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) verilerine göre, emeklilerin yüzde 77.5’i hayatından memnun değil. Yüzde 89.9 sağlık hizmetlerini yetersiz buluyor ve yüzde 90.2’si maaşıyla geçinemiyor. Sayıları 13 milyonu bulunan emeklinin 4 milyonu çalışmaya devam ediyor.

DİSK'e bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) üyeleri, geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, tüm emeklileri sendikal faaliyetler çatısı altında mücadeleye çağırıyor.  

"YILLARCA PRİM VE VERGİ ÖDEDİK"

Emeklilerin toplu iş sözleşmelerinde sendikal haklarını almak için mücadele ettiğini vurgulayan Emekli-Sen Marmara Bölge Temsilcisi Mehmet Güneş, "Emeklilere sendika hakkı tanınmadığı için toplu sözleşme yapamıyoruz. Biz devlete yıllarca prim ve vergi ödedik. Ama aldığımız para, milli gelirin yüzde 30'una kadar düştü. Daha önce olan yüzde yüz emeklilik hakkı bugün yüzde 30'larda. Bin lira, 800 lira maaş bağlanıyor. Az aldığımızdan dolayı ekonomik durumumuz çok zayıf. Bunun yanında yapılan zamlar ve vergiler bizi çok kötü etkiliyor" dedi.

"GEÇİM SIKINTISI YAŞIYORUZ"

DİSK'in aldığı karar doğrultusunda ortaklaştıklarını dile getiren Güneş, "Yılbaşına kadar yapılacak olan asgari ücretin ve zamların geri alınması bir de kıdem tazminatlarının fona devredilmemesi için mücadele ediyoruz. En büyük sıkıntımız geçim sıkıntısıdır. Aldığımız emekli maaşların, en düşük memur maaşlarıyla eşitlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

"BİRLİK OLURSAK HAKLARIMIZI ALIRIZ"

"13 milyon emekli sayısı, Türkiye'de siyasal konjonktürü değiştirebilecek bir potansiyele sahiptir" diyen Gaziosmanpaşa Emekli-Sen Şube Sekreteri Sabri Türk de "Fakat örgütsüz olduğumuz için bunu başaramıyoruz. Biz bu örgütlülüğü sendikal faaliyetler üzerinden sağlamaya çalışıyoruz. Bununla ilgili yasal düzenlemelerin talebinin oluşmasını istiyoruz. Sendikal örgütlenme hakkımızı ve toplu sözleşmeli sendikal hakkımızın verilmesini istiyoruz. Emeklilerin bir sosyal tesisi, katılabilecekleri kültürel faaliyetleri yok. Bu ekonomik ücretlerle de bunu yapması mümkün görünmüyor. Biz bunların sağlanmasını talep ediyoruz. Örgütlü mücadele ile artık emeklilerin sesini duyurmak istiyoruz" diye vurguladı.

Emekli-Sen Gaziosmanpaşa Şube Başkanı Ali Bektaş de emeklilerin sorunun kalıcı olmaması ve çözüm üretilmesi için bütün emeklilerin örgütlü olması gerektiğini vurguladı. Bektaş, "Gelsinler, örgütlenelim, birlik olursak haklarımızı alırız. Tek tek bir şey yapılmıyor" diye belirtti.

"ÇAY İÇMEYE HASRET KALDIK"

Devletin emeklileri yokmuş gibi gördüğünü ifade eden Emekli-Sen Maltepe Şube Başkanı Fevzi Kirlibal, "Asgari ücretin altında emekli maaşı alan arkadaşlarımız var. Bu yüzden geçim çok zor. Devlet, işverenlerin vergisini düşürüyor, çalışanlarınkini ise artırıyor. Alım gücümüz düştü. Şuan eskisi gibi 2 arkadaş beraber çay içmeye hasret kaldık. Çiftçi, esnaf gibi emeklilerinde sorunları giderek büyüdü" ifadelerini kullandı.

"SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI YOK"

Sosyal haklardan yararlanmak istediklerini ifade eden Kirlibal, "Devlet sosyal devlet ise emekliye de sosyal adalet kuralları çerçevesinde davranmalıdır. Emeklinin bir iş yerinin olması lazım. Emekliler için özel tesisler yapılmalıdır. Milletvekilleri nasıl ki gidip 2 liraya çorba içebiliyorsa emeklilerde gidip oraya 2 liraya çorba içebilmelidir. Dinlenme yerlerinin olması gerekir. Biz emekliler olarak memleketimize gidemiyoruz fakat Avrupa'daki emekliler Türkiye'nin har tarafını gezebiliyorlar. Bunu sadece emekli maaşıyla yapıyorlar. Çünkü sosyal adalet var. Ama bizde sosyal adalet ve devlet yok" diye konuştu.

"MAĞDURİYET GİDERİLMİYOR"

Emekli-Sen Maltepe Şube Sekreteri Aysel Lüle de geçinebilir bir ücretle, insanca yaşamak istediklerini söyledi. Emeklilerin mağduriyetlerinin giderilmediğinden yakınan Lüle, şunları dile getirdi:

"Çocuklarımızın bizim gibi yaşamasını istemiyoruz. Yaşarken de kimseye muhtaç olarak yaşamak istemiyoruz. Borçsuz, kredisiz bir yaşam istiyoruz. Vergilerin tabandan değil, tavandan başlamasını istiyoruz. Vergi yükümüz çok ağır. Bize verilen maaşlar insanca yaşamak için mümkün değil. Kiralarımızı veremiyoruz. Çocuklarımızın, torunlarımızın isteklerini karşılayamıyoruz."

"MAAŞLARIN EŞİTLENMESİNİ İSTİYORUZ"

Sendikalarının bir mücadele içerisinde olduğunu vurgulayan Lüle, şunları söyledi:

"Maaşların eşitlenmesini istiyoruz. Bugün ülkeyi yöneten insan, hiçbir gideri olmadan, bizim çocukların sofrasından ekmeğini alarak, 81 bin lira maaş alıyorsa, artık bizim verecek bir şeyimiz kalmadı. Kanımızın son damlasına kadara çektiler kuruttular." Lüle, "13 milyonluk kitlemiz var ve biz bu kitleyi Emekli-Sen altında toplamak, birlikte mücadele etmek istiyoruz." çağrısında bulundu.

Melbourne Mercer’in her yıl hazırladığı Küresel Emeklilik Endeksi'ne bu sene Türkiye de eklendi. Listenin sonunda 39.4 puan ile Tayland yer alıyor. Sondan ikinci sırada 39.5 puan ile Arjantin bulunurken Türkiye ise 42.2 puanla sondan üçüncü. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Şili'de protestolar sürüyor: Halk, devlet başkanının istifasını istiyor

SONRAKİ HABER

Sezen Zambak'ın ölümünde yüzde 100 kusurlu traktör şoförü serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...