30 Ekim 2019 08:30
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ekim 2019 08:33

Av. Karasu’nun ofisine saldırıya dair görülen davada sanıklar tehditlerini sürdürdü

Eskişehir’de Av. Heval Yıldız Karasu’nun ofisine yönelik silahlı saldırıya dair davada mahkeme, Karasu’nun avukatlarının taleplerini reddetti, duruşma 9 Aralık'a ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Avukat Heval Yıldız Karasu’nun Eskişehir’deki ofisine yönelik silahlı saldırıya ilişkin açılan davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti Karasu’nun avukatlarının taleplerini reddetti. Duruşma avukatların reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için 9 Aralık’a ertelendi. Duruşma sonrası avukatların açıklama yaptığı sırada içerisinde sanıkların da olduğu grup, provokasyon girişiminde bulundu ve avukatları tehdit etti.

Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz davası, 10 Ekim Ankara Katliamı davası gibi birçok toplumsal davanın avukatlığını yapan Emek Partisi Üyesi Avukat Heval Yıldız Karasu'nun bürosuna av tüfekleriyle düzenlenen saldırıya ilişkin davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmayı Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Eskişehir Barosu yönetim kurulu üyeleri, ÇHD Ankara Şubeye bağlı avukatlar, TTB Merkez Konseyi Üyesi Bülent Nazım Yılmaz, Barış akademisyenleri ile çok sayıda avukat, sendika ve demokratik kitle örgütlerinden yönetici ve temsilciler takip etti. Eskişehir 6. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada sanık Ahmet Yalım mala zarar verme, ruhsatsız silah bulundurma, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve silahla tehdit suçlamalarıyla; sanıklar Ahmet Yüksel, Emin Doğramacıoğlu, Emre Yaş, Furkan Kaya, Onur Demirmiş, Ömer Bulut; mala zarar verme, ruhsatsız silah bulundurma, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olma ve silahla tehdit suçlamalarıyla yargılanıyordu.

AV. MUSTAFA SÖĞÜTLÜ: ORTADA SİLAHLI ÖRGÜT VAR

Duruşmada konuşan müşteki vekili Mustafa Söğütlü “Ortada silahlı bir örgütün varlığı söz konusu. 3713 sayılı yasaya göre, bu suç tipi göz önüne alındığında bu davaya bakma görevi Ağır Ceza Mahkemesine aittir. Saldırıda 5 el ateş edildi. Saldırı sabah saatlerinde gerçekleştirildi. İnsanların uyuduğu bir saatte gerçekleştirilen eylem kasten öldürmeye teşebbüstür. Mermiler yatak odası ve salon gibi yaşam alanlarına isabet etmiştir. Bu nedenle görevsizlik kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi. Mahkeme avukatların, sanıkların ACM'de yargılanması talebini reddetti.

"DAHA BÜYÜK BİR SALON İSTİYORUZ"

Daha sonra söz alan Avukat Yıldız İmrek de davanın görüldüğü salonun küçük olduğunu söyleyerek “Aleniyet ilkesi gereği duruşmayı izleyen herkesin izleyebileceği ve bugün itibariyle uygun duruşma salonu olmasına rağmen küçük bir salonda dava yürütülmesi aleniyet ilkesine aykırıdır ve bu adil yargılanma hakkının ihlalidir. Yargılamaya ara verilmesi gerek ve duruşmanın daha uygun bir salona alınması gerek. Duruşmanın da SEGBİS ile kayıt altına alınmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Avukat Leyla Han Tüzel de sanıkların ayrı ayrı sorgulamasının yapılmasını istedi. Ancak mahkeme heyeti salon değişikliği, SEGBİS talebi ve sanıkların ayrı ayrı sorgulanması taleplerini de reddetti.

REDDİ HAKİM TALEBİ İNCELENECEK

Bunun üzerine bir kez daha söz alan Avukat Mustafa Söğütlü “Usule ilişkin birçok makul talebimiz mahkemece makul olmayan ve gerekçesiz şekilde reddedildi. Bu nedenle biz, tarafsız ve bağımsız bir şekilde yargılama yapamayacağınızı düşünüyoruz. Dosyadan el çekmenizi, aksi kanaatte reddi hakim talep ediyoruz. Bunu değerlendirmenizi istiyoruz” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme hakimin reddi talebinin incelenmesi için dosyanın Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi ve duruşmayı 9 Aralık tarihine erteledi.

"BU SALDIRILARIN SIRADANLAŞMAMASI GEREKİYOR"

Duruşmanın ardından katılan avukatlar adına Bursa Barosu Başkan Gürkan Altun konuştu.

Altun “Olayın takipçisi olacağımızı söylemiştik. Emniyet müdürlüğü ve başsavcının zaman içinde etkili bir soruşturma yürüttüğünü düşünüyoruz. Faillerin büyük bir kısmına ulaşıldı. Bunların arkasında kim olduğunu da, neden bu yönlendirmeleri yaptkları da yargılamadan sonra ortaya çıkacaktır.” dedi. “9 Aralık günü eğer Ağır Ceza Mahkemesi hakiminin reddi talebini kabul ederse başka bir hakim dosyaya bakacak, reddederse aynı mahkemede aynı hakim tarafından yargılama devam edecek.” diyen Altun “Hepinizi yine 9 Aralık’ta destek olmaya çağırıyoruz. Çünkü Heval Yıldız Karasu burada sadece bir isim. Türkiye’de bu olayla ilgili yüzlerce dava var. Bunların sıradanlaşmaması gerekiyor.” dedi.

Açıklamanın yapıldığı sırada sanıklar ve destekçilerinin olduğu 20-30 kişilik bir grup provokasyon girişiminde bulundu. Polisler avukatların yapmak istediği açıklamaya da engel olmak isterken provokasyon girişimine sessiz kaldı. Küfür ve hakaretlerle tehditler savuran ve bozkurt işareti yapan grup açıklamanın ardından dağıldı.

NE OLMUŞTU?

Eskişehir’de geçtiğimiz yıl 25 Eylül tarihinde Av. Heval Yıldız Karasu'nun Odunpazarı’ndaki avukatlık bürosuna sabah 05.00 sularında av tüfekleriyle ateş açılmıştı. Saldırganlar, işçi davalarında avukatlık yapmasıyla da bilinen Karasu’nun bürosunun bulunduğu 3 katlı binanın duvarına “Odunpazarı’nda HDP’li İstemiyoruz” yazısı yazıp kaçmıştı.

Sabah erken saatlerde avukatlık bürosuna gelen çalışanlar duvardaki yazıyı ve bir ailenin oturduğu zemin kattaki pencerelerin kırık olduğu görünce durumu polise bildirmiş ve sonrasında olaya ilişkin soruşturma başlatılmıştı.

KAYI BOYU DERNEĞİ BAŞKANINDAN 'HDP'Lİ İSTEMİYORUZ' PAYLAŞIMI

Saldırının gerçekleştiği binanın yanında bulunan 'Kayı Boyu Derneği'nin Başkanı Kazım Duman da sosyal medya hesabından “Kayı Boyu Derneğimizin yan binasına Heval Yıldız Karasu isimli bir avukatı yerleştirmişler. Odunpazarı’nda HDP'li istemiyoruz” paylaşımında bulunmuştu. Paylaşımın altında Karasu’ya yönelik tehdit mesajları paylaşılmıştı. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bandırma-Çanakkale cezaevleri raporu: Sağlıksız koşullar, sözlü işkence, kötü muamele

SONRAKİ HABER

Oğlunu dövdüğü iddiasıyla öğretmenden şikayetçi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...