29 Ekim 2019 12:36

KHK’nin yıl dönümünde emekçiler hükümete seslendi: KHK’liler işlerine iade edilsin

675 sayılı OHAL KHK’si ile 10 bin 131 kamu emekçisinin ihraç edilmesinin 3’üncü yılında kamu emekçileri "KHK’liler işlerine iade edilsin" talebiyle açıklamalar düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

675 sayılı OHAL KHK’si ile 10 bin 131 kamu emekçisinin ihraç edilmesinin 3’üncü yılında kamu emekçileri emeğin hakkı, sendikal özgürlükler ile eşitlikçi, özgürlükçü, halkçı, laik, barıştan yana, hukuku üstün tutan demokratik bir cumhuriyette yaşamak için mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini ifade ettiler.

Eğitim Sen binasında yapılan basın toplantısında açıklama yapan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Muzaffer Yüksel, OHAL’in  ismen kalkmış olsa da uygulamalarının kalıcılaştırılarak bir yönetim biçimi haline getirildiğini belirterek “Emek mücadelesi ile demokrasi mücadelesi arasındaki kopmaz bağları gören KESK, gerçek anlamda demokratik bir cumhuriyetin ancak emekçilerin mücadelesiyle kurulacağının bilinciyle üzerinde oluşturulan tüm baskılara rağmen özlemini duyduğu bir ülkeye ve dünyaya kavuşacakları günü yakınlaştırma mücadelesinden asla taviz vermeyecektir” dedi.

“HÜKÜMET TOPLUMU KUTUPLAŞTIRAN POLİTİKALARDAN VAZGEÇSİN”

Halkların, emekçilerin, işçilerin kendi haklarındaki kararların öznesi olacağı bir cumhuriyet idealini savunmaya devam edeceklerini dile getiren Yüksel, “Halk 1980 darbesini katbekat aşan bir süreçle karşı karşıya kaldı. Özellikle tarihi boyunca darbelerle mücadele eden KESK, DİSK, TMMOB, TTB hedefe konularak binlerce üyesi ihraç edildi. Bu durum aslında darbenin asıl amacını ortaya koyuyordu. Amaç muhalifleri susturmak, yeni rejimi dizayn etmek. Çünkü var olan sistem artık demokrasi güçlerinin yönetime katılımını engelleyemiyordu” dedi.

Hükümetin toplumu kutuplaştıran yöntemlerden vazgeçmesi gerektiğini dile getiren Yüksel, OHAL komisyonu kaldırılarak KHK’lilerin işlerine yurttaşlara maddi ve manevi haklarla birlikte iade edilmesini istedi. Cumhuriyetin 96’ıncı yılında AKP ve tek adam rejiminin politikalarıyla gittikçe antidemokratikleşen ülkenin demokratikleşmesinin daha da yakıcı bir ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Yüksel, “Bunun için görüntüyü kurtarmaya, imaj tazelemeye yönelik 'yargı reformu paketleri' değil; tek adam rejimine son veren, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, laik yeni bir anayasa derhal gündeme alınmalıdır” dedi.


"KHK’LER GİDECEK BİZ KALACAĞIZ"

Malatya’da KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin 3. yıldönümünde KESK, Merkez PTT önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı KESK adına yapan ihraç edilen Zuhal Güler, “3 yıl önce bugün cumhuriyet ve demokrasiye inanan binlerce KESK üyesi kamu çalışanları hiçbir yasal gerekçe gösterilmeden kamudaki görevinden ihraç edildi” diyerek sözlerine başladı.

Yıllardır binbir emekle, alınteriyle kazandıkları mesleklerinin bir gece yarısı hukuksuzca ellerinden alındığını belirten Güler, “Geçmişimiz ve onurumuz olan TÖS’lü, TÖB-DER’li arkadaşlarımıza yaşatılanlar bize ve aynı zamanda sevdiklerimize, çocuklarımıza, eşlerimize ve ailelerimize yaşatıldı. Çalışma hakkımızı, sağlık hakkımızı, yurtdışına çıkış hakkımızı özetle yaşam hakkımızı yok saydılar” dedi.

"SENDİKAL FAALİYETLER SUÇ DEĞİLDİR!"

Güler, ”Biz öyle bir güçlü kökten geliyoruz ki arkadaşlarımıza sırtını dönenler değil, arkadaşımızın yüreğini yüreğimizde hissedenleriz. Hukuksuzca ihraçların yaşandığı ilk günden bugüne sokaklarda, meydanlarda eylemlerimizi, hukuk mücadelemizi, dayanışmamızı sürdürdük. Siyasi partilerle, bakanlıklarla, uluslar arası örgütlerle yaptığımız tüm görüşmelerde, uluslararası platformlarda hukuksuzca ihraçlara karşı mücadelemizi devam ettirdik. İş yerlerimizde, sokaklarda, meydanlarda 'KHK’ler gitti, biz kalacağız!' diye haykırdık, haykırmaya devam edeceğiz” dedi.

Son olarak Güler, “OHAL Komisyonu’na, işleyişine, kararlarına ve varlığına itirazımız var. Bu ülkeye emeği, demokrasiyi, barışı elbet getireceğiz. Sendikal faaliyetler asla suç değildir” dedi.

KESK Amed Şubeler Platformu da KHK ile ihraçları protesto etmek ve ihraç edilenlerin göreve iade edilmesi talebini dillendirmek üzere basın açıklaması yaptı ve "İhraçlar göreve iade edilene kadar mücadele edeceğiz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Üsküdar Belediyesinden atılan işçiler: AKP’nin seçim kampanyasında çalıştırıldık

SONRAKİ HABER

Hayvanlara yapılan eziyet gündeme gelmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...