29 Ekim 2019 09:28

Anna Shea: Geri göndermeler ne güvenli ne de gönüllü

UAÖ Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Anna Shea, Suriyeli mültecilerin "güvenli bölge"ye yerleştirileceği iddiasının dahi tüyler ürpertici olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Anna Shea, Suriyeli mültecilerin "güvenli bölgeye" yerleştirileceği iddiasının dahi tüyler ürpertici olduğunu ifade etti. Türkiye’ye sığınmış mülteciler ise "Hain ilan edilme", "Tutuklanma" riskleri nedeniyle dönmek istediklerini vurguladı. Suriyeli mülteciler herhangi bir bölgeye değil kendi şehirlerine dönmek istediklerini de söyledi. 

Suriye'ye yönelik askeri operasyon sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, 22 Ekim’de Soçi’de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası 10 maddelik bir mutabakat yayımlandı. Mutabakatta "Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır" maddesi de yer alıyor. Türkiye’nin ise bu maddeden hareketle oluşturmak istediği "güvenli bölgeye" mültecileri yerleştireceğini ifade etmesi mültecileri endişelendiriyor.

Mezopotamya Ajansı'nın (MA) haberine göre, mültecilerin oluşturulmak istenen alana zorla yerleştirilmeye çalışacağını ifade eden UAÖ Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Anna Shea, "Türkiye ile Rusya arasında imzalanan mutabakatta, mültecilerin henüz ortada olmayan bir ‘güvenli bölge’ye ‘Güvenli ve gönüllü şekilde geri dönmesi’ konusunda uzlaşılması tüyler ürperticidir. Şimdiye kadarki geri göndermeler güvenli ve gönüllü olmanın dışında her şeye benziyor” değerlendirmesinde bulundu. Milyonlarca Suriyelinin risk altında olduğunu ifade eden Sheai, "Ülkelerinde barışın sağlanmasından umutsuz olan mülteciler, Türkiye’nin kendileri için en güzel yer olduğunu ifade ediyorlar" dedi.

"YENİ BİNA VERSEN DE İSTEMEM"

MA’ya konuşan Suriyeli mülteciler de geri gönderme konuşundaki endişelerini dile getirdi. Afrin’den geldiğini söyleyen Diya Siye, 2 çocuğunun olduğunu, Türkiye’ye keyfinden gelmediğini belirterek, “İnsanın kendi vatanı ve malından şirin başka bir şey olamaz. Burada bir kıymetimiz yok. Bizi sevmiyorlar. Şehrimize dönmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Suriye’deki savaştan en çok halkın zarar gördüğünü belirten 4 çocuk babası Suriyeli Elhaj Cibli ise, savaştan önce Suriye’nin çok zengin bir ülke olduğunu ve egemen ülkelerin de bu nedenle savaşı desteklediklerini belirterek, “Benim 4 çocuğum var. Ben petrol istemiyorum. Çocuklarım benim hayatım ve ben onlara bakıyorum. Evim, hayatım, her şeyim gitti. Çocuklarım okula gitmiyor. Ailemde asker olmadığı halde 7 kişi öldü. Biz sadece insan gibi yaşamak istiyoruz” diye konuştu. Ülkelerine döndüğünde tutuklanma tehlikesine de vurgu yapan Cibli, “İşsizlik, yoksulluk ve savaş devam edecek, dönmek istemiyorum. Ben askere gidip savaşmak istemiyorum. Benim suçum ne? Bana yeni bina versen de istemem. Benim tek derdim çocuklarımı korumak. Çocuklarım okula gitmek istiyor” diye konuştu.

"ÇOCUKLARIMA YEMEK ALAMIYORUM"

Üç çocuk babası olduğunu söyleyen Ahmad Şibni de ağır hastalıklarının olduğunu belirterek Türkiye’de tedavi gördüğünü belirtti. Geri gönderme stresinin yanında tedavi sürecindeki zorluklara da değinen Şibni, "Türkçe bilmediğimi öğrenince ‘Haydi git’ diye kovuyorlar. Çocuklarıma yemek alamıyorum. Özel hastaneler beni tedavi etmek için 15 bin lira istiyorlar. Ben zaten çalışamıyorum, bu kadar parayı nasıl ödeyebilirim ki?" diye sordu.

"DÖNERSEM CEZAEVİNE GİRECEĞİM"

2014’de Halep’ten Antep’e geçtiğini söyleyen Zekeriya Cibli de “1 sene Antep’ten kaldıktan sonra İstanbul’a geldim. Paran olsa askere gitmek zorunda değilsin. Her şey rüşvetle hallediliyor. Biz fakiriz. Ama ben gidersem direkt cezaevine girerim. Çünkü ben askere gitmedim. Esad’ın askerleri tarafından hain ilan edildim” dedi. Suriye’de savaştan dolayı evlerinin yıkıldığını belirten Cibli, “Gidecek başka yerimiz yok. Suriyeliler Lübnan, Irak ve Ürdün’den Türkiye’ye geliyorlar. Pasaport yoksa, kaçak, deniz yoluyla geliyorlar” diye vurguladı. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Protestoların sürdüğü Şili'de 8 bakan görevden alındı

SONRAKİ HABER

KESK Amed Şubeler Platformu: İhraçlar göreve iade edilene kadar mücadele edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...