28 Ekim 2019 08:32

ÖSYM: Sınavlardan kâr etmiyoruz, maliyetine yapıyoruz

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, ÖSYM'nin sınav ücretlerinden kâr etmediğini savundu. Eğitim Sen MYK Üyesi Özgür Bozdoğan, Aygün'ün açıklamasını eleştirdi.

ÖSYM logosu

Paylaş

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) belirlediği sınav ücretleri adeta cep yakıyor. Sınavlara hazırlanan öğrenciler, bu sınavlara verdikleri ücretlerin yüksek olmasına ve ÖSYM’nin aldığı sınav ücretlerinden kâr etmesine tepkili. Kamuoyunda bu yöndeki eleştirilere ilişkin açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, ÖSYM’nin sınavları maliyetine yaptığını ve kâr etmediğini savundu. Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, Aygün'ün açıklamasını eleştirerek "ÖSYM kamu hizmeti yapıyor, bu da ücretsiz olmalı" dedi.

AA'nın haberine göre Aygün, ÖSYM’nin 2018 yılında KDV dahil 737 milyon 367 bin 448 lira gelir elde ettiğini, KDV dahil giderinin de 739 milyon 32 bin 142 lira olduğunu açıkladı. ÖSYM’nin her yıl yaklaşık 50 sınav yaptığını ve bu sınavlarda 200 ayrı test uyguladığını aktaran Aygün, "Gerçekleştirilen sınavlarda kesinlikle kâr amacı güdülmemektedir. ÖSYM sınavları maliyetine yapıyor, kâr etmiyor. Sınavların özelliğine göre de bu maliyetlerde çeşitli artışlar oluşuyor" dedi.

Aygün, sınavlardaki destek personeli dahil yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin görevliye ödeme yaptıklarını belirterek "Bilişim ve yatırım harcamaları, hizmet ve mal alımları dahil ÖSYM’nin her türlü kurumsal giderleri, adaylardan tahsil edilen sınav ücretlerinden karşılanmakta, kurumumuza merkezi bütçeden herhangi bir ödenek ayrılmamaktadır" dedi.

"ÖSYM KAMU HİZMETİ YAPIYOR BU DA ÜCRETSİZ OLMALI"

ÖSYM Başkanı Aygün'ün açıklamalarını eleştiren Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, ÖSYM’nin bir kamu kurumu olduğunu ve yaptığı hizmetin de bir kamu hizmeti olduğunu hatırlattı.

Bir kamu hizmeti yapıyorsanız ve ortaya koyduğunuz bu kamu hizmetinden tüm toplum yararlanıyorsa bunun ücretsiz olmasının kamu hizmetinin en temel özelliği olduğuna dikkat çeken Bozdoğan, "Ayrıca bu hizmet ücretsiz, eşit, ulaşılabilir, düzenli ve sürekli olacak. ÖSYM’nin yaptığı hizmeti özel bir hizmet kapsamında değerlendirirseniz sadece bundan yaralananlar bunun ücretini ödesin değerlendirmesinde bulunursunuz. Bunun sonuçlarının tüm toplumu etkilediğini unutursanız. Doğal olarak ÖSYM Başkanı gibi ‘Bütçeden pay almıyoruz ne yapalım, adaylardan alıyoruz’ dersiniz. Bakış açısının temeli çok yanlış olduğu için ortaya çıkan sonuç da yanlış oluyor” değerlendirmesinde bulundu. Geçen yıl eğitim kurumu yöneticiliği sınavının ÖSYM tarafından yapıldığını belirten Bozdoğan "ÖSYM’nin yaptığı bir sınav tüm toplumun yararlandığı bir hizmetin yöneticilerini belirliyor. Doğal olarak ÖSYM yetkililerin yaptıkları hizmetin kamu hizmeti olduğunu ve ücretsiz olması gerektiğini anlamalı" diye konuştu.

SINAVLAR VE ÜCRETLERİ

  • YKS (Her oturum): 50 TL
  • KPSS Lisans: 112.5 TL
  • KPSS: 75 TL
  • YÖKDİL: 180 TL
  • e-YDS: 240 TL
  • ÖABT: 225 TL
  • ALES: 120 TL
  • YDS: 180 TL
  • TUS: 216 TL
  • TOEFL: 1000- 1200 TL
  • IELTS: 1200-1600 TL
  • Kaymakamlık: 324 TL

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sözcü gazetesi davası 27 Aralık'a ertelendi

SONRAKİ HABER

Öğrencisini darbettiği öne sürülen beden eğitimi öğretmeni hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...