27 Ekim 2019 23:05

İzmir'de Schneider kapanınca işsiz kalan işçiler Manisa Inter Abrasiv'den de atıldı

İzmir Çiğli’deki Schneider Elektrik fabrikası kapanınca işsiz kalan işçiler, daha sonra girdikleri Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Inter Abrasiv isimli fabrikadan da atıldı.

Schneider Elektrik ve Inter Abrasiv logoları

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Manisa

İzmir Çiğli’de bulunan Schneider Elektrik fabrikası kapanınca işsiz kalan işçiler, daha sonra girdikleri Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan kaplanmış zımpara üreten Inter Abrasiv isimli fabrikadan da işlerinden edildi. İşten çıkarmalarda performans düşüklüğü gerekçe gösterilirken işçiler ise “Asıl gerekçe, geçmişteki fabrikamızda verdiğimiz sendikal mücadele” dedi.

Yıllarca Schneider Elektrik’te çalıştıktan sonra fabrikanın kapanmasıyla işsiz kalan ve Manisa'da çalışmaya başlayan işçiler ‘iş ararken sıkıntı yaşamamak için’ isimlerini veremediklerini belirtti. İşten çıkarılan bir işçi, “Schneider’dan sonra aylarca iş aradık, İzmir dışında bile olsa ailemizi geçindirmek için kabul ettik ve işbaşı yapmak için Çiğli ve Karşıyaka'dan bir saatlik yolu göze alarak Manisa’ya gidip gelmeye başladık” dedi. İşçi, “Bizler daha Schneider’dayken Inter Abrasive denen firma yetkilileri, şirketle irtibata geçip buradan eleman almak için uğraşıyorlardı. Ancak ne hikmetse daha önce örgütlü olduğumuzu bildikleri halde bizimle çalışmayı kabul eden firma yetkilileri, kimimizin iki ayının dolmasına yakın bir zamanda bizi işten çıkardı. Özellikle eski işyeri baştemsilcimizi işten ‘performans’ gerekçesiyle çıkardı ki alakası yok, çünkü bunu çıkışı gerçekleştiren yetkiliye sorduğumuzda ‘Beni aşan şeyler, sizi işe ben aldım ancak elimden gelen bir şey yok’ diyerek yaşanılan süreci aleni bir şekilde tarif etmiş oldu” diye konuştu.

"MARKA SAYILAN FİRMA İŞÇİSİNE DEĞER VERMİYOR"

“Her ne kadar Türkiye’de ve dünyadaki firma sıralamalarıyla ünü büyük olsa da ne işçi sağlığı iş güvenliği ne de işçi hakları yönünden kabullenilecek bir yer değil” diyerek işyerlerindeki sorunları dile getiren işçi şöyle devam etti: “Devamsızlık primi ile işçileri bir ay hasta bile olsalar düşük ücret vererek çalışmaya mecbur bırakan şirket. Bir gün gelmeyen işçiden ise hem o günün yevmiyesi hem de devamsızlık ve beklenen hedef primi ile ortalama 250-300 TL kesinti yapılıyordu. İşte adı büyük kendi küçük firmada yaşananlara sadece bir örnek.”

İşçi ayrıca “Havalandırma var ama özel üretim denen ürün üretileceği zaman, buharlaşmadan dolayı oluşan nemlenme ürüne zarar veriyor diye kapatılıyordu. Ürüne çalışandan daha çok değer verdiklerini göstermiş oluyorlardı”dedi.

"HEM BİZİ HEM DE AİLELERİMİZİ YENİDEN İŞSİZ BIRAKTILAR"

Sadece iki ay çalışarak ‘performans’ gerekçesi ile işten çıkarılmalarına karşı tepki gösteren işçi, “Ekonomik kriz koşullarında işsizliğin arttığı bir dönemde tekrar işsiz kaldık. Bu zorunuza gitmiyor ancak bizim daha önceki koşullarımızı bildikleri halde bizimle böyle dalga geçmeleri onurumuzu zedelendi. Geçmişimize neden sahip çıkmamız gerektiğini de bir kez daha gösterdi. Örgütlü olmazsak böyle sudan bahanelerle her an kapı önüne koyuluruz. Yaşayarak öğrenmiş olduk. Ne atılan eski temsilci arkadaşımız ne de biz çalıştığımız sürece çalışma arkadaşlarımızla çalıştığımız bölümde de en ufak olumsuz bir durum yaşamadık, bunları bizzat çalıştığımız arkadaşlarımız da ifade etti” dedi.

Başka bir işçi ise “Gerekçe performans ama gerçek geçmiş. Asıl yapılması gereken bizlerin dinlenmesi, yaşadıklarımızdan yararlanılması ve kurumsal bir firma olarak çalışanlarla ortak payda ve akılda buluşulması. Ama maalesef bizleri ve sorumlu olduğumuz eş ve çocuklarımızla beraber tekrar işsizler ordusuna geri kazandırdılar” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Fatma Şengül davası yarın: Kızı dayanışma çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Suriyeli mülteciler dönüşten yana değil: Suriye hâlâ güvensiz bölge

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...