27 Ekim 2019 08:31

Fakir Baykurt 90'ıncı doğum gününde Almanya'da anıldı

Edebiyatın önemli isimlerinden biri olan Fakir Baykurt'un 90. doğum günü Almanya'nın Essen kentinde törenle kutlandı. Yapılan konuşmalarda Baykurt'un eserleri ve mücadelesi anlatıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk edebiyatının usta isimlerinden Fakir Baykurt'un 90. doğum günü Almanya'nın Essen kentinde düzenlenen bir törenle kutlandı. Kızı Işık Baykurt ve oğlu Tonguç Baykurt, yazar arkadaşları, dostları, Essen Üniversitesi Türkistik Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı toplantıda değişik yönleriyle Fakir Baykurt'un eserleri ve mücadelesi ele alındı.

Türkiye'den babasının doğum günü kutlamasına katılan kızı Işık Baykurt yaptığı açılış konuşmasında “Babam hep Türkiye'nin yoksul bırakılmış bir köyünde, mavi gökyüzü altında doğdum ben diyordu. Yaptıklarıyla, yazdıklarıyla, yaşadıklarıyla, örgütlendikleriyle kentleri gül bahçesine çevirdiğini düşünüyorum. Her ne kadar bu yıl babamın ölümünün 20. yılı olsa da biz onun 90. doğum gününü kutlamayı daha uygun gördük. Bize bıraktığı miras çok büyük, Bunu gelecek kuşaklara taşımak, eserlerinin daha fazla insan tarafından okunmasını sağlamak en büyük görevimiz” dedi.

Daha sonra etkinliğin düzenlenmesine önemli katkısı olan Essen Üniversitesi Türkistik Bölümü Başkanı Prof. Kader Konuk yaptığı konuşmada, Baykurt'un kitaplarında özlem, yurt sevgisi, yoksul insanların sorunları olduğuna işaret ederek, bıraktığı mirasın geleceğe taşınması için çalışmalar yaptıklarını söyledi ve etkinliğe uzaktan gelip katılanlara teşekkür etti.

ÇOK YÖNLÜ BİR AYDIN

Ardından yapılan oturumlarda Baykurt'un eserlerinin içeriği ele alındı. Baykurt'un yaşamı ve eserleri üzerine Essen Üniversitesi'nde doktora tezi hazırlayan Nesrin Tanç, Baykurt’un eserleriyle yaşadığı coğrafya arasında bir ilişki olduğunu belirterek, Almanya’da yazdığı Koca Ren, Yarım Ekmek ve Yüksek Fırınlar adlı eserlerinde göçmen işçilerin sorunlarıyla ilgilenmesini buna örnek olarak gösterdi.

Dr. Hilmi Tezgör, Baykurt’un yazdığı şiirlerin verdiği mesajları örneklerle anlatırken, bütün şiirlerde barış, dostluk, umut ve iyimserlik olduğuna dikkat çekti. Siegen Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olan Dr. Ali Ekber Doğan ise Baykurt edebiyatındaki köycülük ile o dönemin yükselen toplumsal muhalefet hareketi ve dönemin Türkiye’sinde yaşanan kentleşme arasındaki bağlantıyı anlattı.

Türkistik Bölümü öğrencilerinin Baykurt'un Almanya’da yazdığı Yarım Ekmek, Koca Ren ve Yüksek Fırınlar adlı kitaplarından yaptığı okumalardan sonra mücadele arkadaşları, yazarlar Mevlüt Asar, Molla Demirel ve Kemal Yalçın birer sunum gerçekleştirdi. Her üç yazar da Baykurt’un kendi hayatlarında büyük bir rol oynadıklarına dikkat çekti. Baykurt’un Duisburg’daki yaşamından kesitler sunan Mevlüt Asar, belediyenin Fakir Baykurt’a sahip çıkmasının, iki yılda bir adına ödül töreni düzenlemesinin önemli olduğuna söyledi. Molla Demirel ise Fakir Baykurt’un sadece genç kuşaklara örnek olan iyi bir yazar olmadığını, aynı zamanda iyi bir devrimci ve sosyalist olduğuna anlatırken, Kemal Yalçın Baykurt’un bir eğitim emekçisi olarak sendikal mücadele içindeki rolünü anlatan bir sunum yaptı.

"YERİ ZOR DOLDURULACAK AYDINLARDAN"

Törende kısa bir söz alan Evrensel gazetesi Avrupa Temsilcisi Yücel Özdemir de, Baykurt’un uzun yıllar Evrensel’de köşe yazarlığı yaptığını, gazetenin ilk çıkışından itibaren desteğini esirgemediğini, emekçilerin günlük yaşamına dair makaleler yazdığını ve tam anlamıyla enternasyonalist ve yeri zor doldurulacak aydınlardan biri olduğu söyledi.

1929'da Burdur'da doğan Fakir Baykurt, Almanya'ya göç ettikten sonra uzun yıllar Duisburg'da yaşamını sürdürmüştü. 11 Ekim 1999'da Essen Üniversitesi hastanesine yaşamını yitirmişti. (Essen/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eşini boğarak öldüren erkeğe müebbet hapis cezası talebi

SONRAKİ HABER

"İklim krizi mitingi"nin yasaklanması protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...