27 Ekim 2019 07:05

Hasankeyf'teki Küçük Saray "koruma" adı altında betona gömülüyor

Hasankeyf'te yer alan Küçük Saray diğer birçok tarihi yapı gibi "koruma" adı altında betonlaştırılıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf'te yer alan Küçük Saray, diğer birçok tarihi yapı gibi “koruma” adı altında betonlaştırılıyor.

Tepkilere rağmen su tutma işlemlerinin sürdüğü Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf'te, tarihi eserlerin "koruma" adı altında taşınması, taşınamayacak olanların ise betonlaştırması çalışmaları devam ediyor.

Hasankeyf’te bugüne kadar Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapı, Kızlar (Eyyubi) Camisi Doğu ve Batı Bloku, Kızlar (Eyyubi) Camisi Kuzey ve Güney Duvarı, Süleyman Han Camisi külliyesi, taç kapı ve çeşme, Süleyman Han Camisi külliyesi ve minaresi yerlerinden sökülüp taşındı.

Şimdiye kadar sadece minaresi taşınan tarihi caminin harim duvarı, taç kapı ve giriş bölümünün yerinden sökülmesi çalışmaları ise halihazırda sürüyor. Toplamda 4 buçuk metre yüksekliğe ulaştırılmasının ardından taşınacak eserin yükseltilme işlemlerinde ikinci aşamaya geçildi. İlk aşamada 1 metre 70 santim, ikinci aşamada 1 metre 70 santim daha yükseltilen eserin yüksekliği şu ana kadar 3 metre 40 santime ulaştı.

Aylar önce özel bir araç üzerine bırakılan camiinin duvarlarındaki çatlaklar ise gözle görülür durumda.

UZMANLARIN UYARILARI KULAK ARKASI EDİLDİ

Tarihi eserlerin taşınması işlemlerinin sürdüğü kentte, diğer yanda devam eden su tutma işlemlerinin tamamlanması ile birlikte kent sular altında kalacak. Su kotunun Küçük Saray'ın penceresine kadar ulaşacak.

Ancak kentin kireçli toprak yapısı nedeniyle uzmanların tahrip olacağı uyarısında bulunduğu kale duvarları da yine betonlaştırılıyor. Dev şantiye araçları ile haftalardır süren betonlaştırma çalışmasının kalede nasıl bir tahribata yol açtığı ise bilinmiyor. Kentte boşaltılan alanda arkeolojik kazı çalışmaları da devam ediyor. (Batman/MA)

ÖNCEKİ HABER

MSB: Resulayn'da 1 asker hayatını kaybetti, 5 asker yaralandı

SONRAKİ HABER

Emine Bulut davasında 'kasten öldürme' cezasının gerekçeli kararı açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...