25 Ekim 2019 14:32

MMO: 2020 Bütçesi kara delikleri kapatmaya yönelik

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, 2020 Bütçesi ile şirketlerin borçlarından kurtarıldığına dikkat çekerek krizin faturasının yine halka kesildiğini ifade etti.

Fotoğraf: Binnur Ege Gürün/AA

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, TBMM’ye sunulan ve kasım ayında Plan ve Bütçe Komisyonunda, aralık ayında ise Genel Kurulda görüşülmeye başlanacak 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifine ilişkin açıklama yaptı. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yeter tarafından yapılan açıklamada enerji ve inşaat şirketlerinin milyarlarca dolarlık borçlarından kurtarıldığı ve krizin faturasının halka kesildiği belirtildi.

"2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kara Delikleri Kapatmaya Yöneliktir” başlıklı açıklamada "Bütçe, bu yıl da ülkemizin içinden geçmekte olduğu ekonomik bunalımın faturasını emeğiyle geçinen tüm yurttaşlara ödetecek nitelikte hazırlanmıştır" denilerek bütçenin detaylarına ilişkin görüşlere yer verildi.

"2020’nin yüksek işsizlik ve enflasyonun yanında ağır vergi artışlarıyla geçeceği şimdiden bellidir" denilen açıklamada bütçede gelir vergilerinde yüzde 11’lik artış ile ÖTV, harçlar, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve KDV gibi dolaylı vergilerde yüzde 35’e yakın artışın öngörüldüğü belirtildi. Dışa bağımlılık ve artan faiz yüküne vurgu yapılan açıklamada, 2020 bütçesinde gelirlerin yüzde 18’e yakın kısmının faiz ödemelerine aktarılmak istendiğine dikkat çekildi.

"ZAMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEKTİR"

Bütçe açığının finansmanı için bedelli askerlik, imar affı, Merkez Bankası temettüleri ve yedek akçesine başvurulduğunu hatırlatan MMO, "Ne var ki tüm bu 'arka kapı' yöntemleri işe yaramamış, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinde gördüğümüz üzere 2018’in ilk 9 ayına göre yüzde 82 gibi devasa bir artış ile 2019’un ilk dokuz aylık döneminde bütçe dengesi açığı yaklaşık 90 milyar lirayı bulmuştur. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda ve 2020 yılında bütçe açığının daha da büyüyeceği, bu açığın finansmanında bugüne dek yapıldığı ve bütçe tasarısında izleri görüldüğü üzere doğalgaz, elektrik, köprü ve otoyol geçişleri, tren, posta, alkollü içecek, sigara fiyatları ve birçok kamusal hizmete yapılan zamlar hız kesmeden devam edecektir" dedi.

"İKTİDAR POLİTİKALARININ YARATTIĞI ÇARPIKLIKLARI YANSITIYOR"

MMO açıklamasında hesap verilmeden kullanılan örtülü ödenek ve yedek ödeneğin bütçe teklifi içindeki toplamının 14.1 milyar liraya ulaşmasına da değinerek şöyle devam etti: "2012 yılında 138 milyon TL olan ödenek 2014’te 199 milyona; 2015’te 397 milyona, 2016’da 434 milyona, 2017’de 648 milyona, 2018’de 845 milyona, 2019’da 4 milyar 805 milyona, 2020 yılında 5 milyar 410 milyon TL’ye; 2019’da 7 milyar 318 milyon lira olan yedek ödenek toplamı da 8 milyar 763 milyon TL’ye çıkmıştır. Son bir yıl içindeki ödenek artışı yüzde 13’e, yedek ödenekteki artış da yüzde 20’ye yaklaşmıştır. Temel göstergeleriyle 2020 bütçesi, ekonomimizin ve ülkemizin bugün geldiği durumu ve iktidar politikalarının yaratığı çarpıklıkları tam anlamıyla yansıtmaktadır"

2020'de Kamu Özel İşbirliği projelerine 18.9 milyar lira ayrıldığı belirtilen açıklamada "İktidar halkın zaten dar olan bütçesi ile ve halka hiçbir yarar sağlamayan KÖİ projeleri ve özellikle enerji ve inşaat şirketleri milyarlarca dolarlık borçlarından kurtarılmakta, krizin tüm faturası halka çıkarılmaktadır” ifadeleri yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB İzmir İKK kent suçu haritasını açıkladı: 62 yapı hukuksuz

SONRAKİ HABER

İşten atıldığı için eylem yapan temizlik işçilerine polis müdahale etti: 3 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...