25 Ekim 2019 14:39

TMMOB İzmir İKK kent suçu haritasını açıkladı: 62 yapı hukuksuz

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir’de yaşanan kent suçlarını açıkladı. Rapora göre 62 noktada hukuka aykırı inşaatın yapımına devam ediliyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından hazırlanan “İzmir Kent Suçları Haritası” Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen basın toplantı ile açıklandı. Harita İzmir’de 62 noktada hukuka aykırı şekilde yapılan ve inşaatı devam eden projeler hakkında bilgi veriyor.

Basın toplantısında konuşan TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, “Kent suçu, toprak üzerinde yapılan her türlü insan yapımı faaliyetin; canlı yaşamı, ekolojik döngüler, kentsel yaşanabilirlik ve sağlıklı bir çevre üzerinde yarattığı veya yaratacağı tahribat ve bozulmanın ortaya çıkmasına neden olarak işlenen suçtur. TMMOB İzmir İKK olarak uzmanlık alanımızdan yola çıkarak hazırladığımız bu haritayı paylaşma amacımız, merkezi ve yerel yönetimi gidişata dair uyarmanın yanı sıra, İzmirlileri kentlerine, yaşam alanlarına, İzmir’in kültürel dokusuna sahip çıkmaya davet ederek bu gidişata dur deme yolunda adım atmaktır” dedi.

“HARİTADA SÜREÇLERE DAİR BİLGİLER VERİLİYOR”

Haritada İzmir sınırları içerisinde kente ait imar planında yer almadan yapımına başlanmış, itirazlara veya yargının aleyhte verdiği kararlara rağmen yapımına başlanan, yarım kalan ya da tamamlanan yapıların yer aldığını anlatan Yalçın, “Ayrıcalıklı imar hakkı sağlayan, altyapı kapasitesinin üstünde yoğun yapılaşmaya neden olan, kamu arazilerinin özelleştirilmesi sonucu satışı gerçekleşmiş arazilerinde satış sonrası rantını yükseltici ayrıcalıklar getiren, kentsel adaleti ortadan kaldıran, kent siluetini bozan, tarihsel, doğal ve kültürel anlamda korunması gerekli alanlarımızın olumsuz etkileyen, kent belleği açısından önemli değerlerin yok olmasına neden olan, sosyal dokuyu olumsuz etkileyen, barınma, ulaşım, beslenme gibi temel insan haklarını gasp eden, kamuyu zarara uğratan, kamu yararı içermeyen her türlü plan, proje ve çeşitli uygulamalar kent suçu olarak tanımlanmıştır. Harita üzerinde suçu oluşturan uygulamaların içeriğine ve süreçlerine dair bilgilere yer verilmiştir” diye konuştu.

TÜM KENTLİLERLE BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE DAVET EDİYORUZ”

Sadece hukuksal alanda mücadele ile kent suçlarının çözüme ulaşamayacağını belirten Yalçın, “Mücadelenin yargıya taşınmasından ziyade bunun siyasi platforma taşınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu siyasi yanı biraz eksik kaldı. Bunun nedeni belediyelerin duyarsız kalmaları, görmezden gelmeleridir. Seçim sürecinde başkan adaylarımızla bu konuyu defalarca konuştuk. Bu kent yaşanmaz hale geliyorsa, talan ediliyorsa, bu en başta Büyükşehir ve ilçe belediyelerin sorunudur. Verdiğimiz mücadeleyle Körfez Geçiş Projesi ile birlikte Kuş Cenneti’nin olduğu bölgenin yapılaşmadan kurtarıldığını düşünüyoruz. Hükümetin rant politikası bulunuyor. Buna karşı tüm kentlilerle birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz” dedi.

“SUÇLARDAN DERS ALMASI GEREKİR”

Haritada sadece TMMOB olarak dahil oldukları davaların yer aldığını belirten Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyor Kocaer, “Bu işlenmiş suçlardan ders alınması gerekir. Bu konuda belediyelerin sorumluluklarını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Kentin doğal halinin değiştiğini görüyoruz. Bunların daha fazla olmasını istemiyoruz. Birçok projede davaları kazanmamıza rağmen inşaatlar devam ediyor. Kentte birçok farklı sivil toplum kuruluşlarının dava açtığı suçlar da bulunuyor” dedi. Jeoloji Mühendisi Odası Başkanı Alim Murat Han ise, “Tarım alanlarından, su kaynaklarına kadar ne tür suç işlendiğini bu harita sayesinde göreceksiniz. İlk defa İzmir’de bütün çalışmalar derlenip toparlanmıştır. Bizler de buradan takip edebileceğiz. İlk olarak İzmir Valisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bu haritaya bakmalıdır. Çünkü ne kadar suç işlediğimizi bu haritadan görebiliriz” diye konuştu. TMMOB'un hazırladığı haritaya  www.kentsuclari.org adresinden ulaşılabilir. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK Genel-İş: İşten atılan Ataşehir Belediyesi işçileri geri alınsın

SONRAKİ HABER

MMO: 2020 Bütçesi kara delikleri kapatmaya yönelik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...