25 Ekim 2019 14:13

Rusya'dan "sınır" açıklaması: Kürtlerle temas sürüyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Soçi mutabakatı sonucu Kürt güçlerinin sınırdan çekilmeye başladığını ancak bazı pürüzlerin çıktığını belirterek, görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Türkiye'nin 22 Ekim'de Soçi'de vardıkları mutabakata dair açıklamalarda bulundu. Peskov, mutabakat kapsamında sınırın Suriye tarafındaki "Kürt güçlerin konuşlu oldukları yerlerden çekilip ülkenin derinliklerine doğru ilerlemesi" hususunda itinalı bir çalışma yürütülmekte olduğunu belirtti. 

Söz konusu sürecin ilk aşamalarında birtakım pürüzler yaşanabileceğini de söyleyen Peskov, "Kürtlerin temsilcileri ile birtakım temaslar sürdürülüyor, biliyorsunuz ki (Kürt güçler tarafından) varılmış olan mutabakatı destekledikleri ve buna uymaya niyetli olduklarına dair bir açıklama yapıldı” dedi. 

ÇEKİLME SÜRECİ

“Bahsettiğim temaslar esnasında Kürt güçlerin çekilme süreci de garanti altına alınıyor” diyen Peskov, şöyle devam etti: “İlk aşamalarda birtakım pürüzler yaşanmasını tabii ki dışlayamayız. Zira karmaşık bir durum içerisindeyiz ve bunun bir anda normalleşmesini bekleyemeyiz. Ancak çok itinalı bir çalışma yürütülmekte olduğunu da herkesin bilmesini isterim. Kürt güçlerin Suriye'nin kuzey kesimlerinden ayrılmamaları halinde bu bölgelerde onlarla (Türk güçlerin) arasında Suriye sınır muhafızları ve bizim askeri polisimiz durmayacak. O zaman da maalesef söz konusu Kürt birlikleri Türk Silahlı Kuvvetleri ile teke tek kalacaklar.” 

LAVROV: MUTABAKAT KÜRT GÜÇLER DAHİL HERKESİN HAKLARINI GARANTİ ALTINA ALIYOR

Norveçli mevkidaşı Ine Marie Eriksen Soreide ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilerin 22 Ekim’de Soçi’de Rusya ile Türkiye arasında imzalanan mutabakatla ilgili sorularını yanıtladı. Lavrov, söz konusu mutabakatın şartlarını yerine getiren herkesin haklarını garanti altına aldığını, bu taraflardan birisinin de Kürt güçler olduğunu belirtti. 

Lavrov, "Varılmış olan mutabakatı yerine getirecek olan her bir tarafın haklarına tabii ki saygı duyulacak. Söz konusu anlaşma, (Suriye) Devlet Başkanı (Beşar Esad) ile YPG liderleri tarafından da onaylanmış ve desteklenmiştir" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da cinsel istismar davasında sanığın tutuklanması talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

AB Brexit'in ertelenmesinde anlaştı, yeni tarihi belirleyemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...