25 Ekim 2019 12:40

Ankara'da "Cumhuriyet ve Kadın" paneli düzenlendi

Ankara'da düzenlenen “Cumhuriyet ve Kadın” panelinde, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı dayanışma ve birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara'da düzenlenen “Cumhuriyet ve Kadın” başlıklı panelde, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılar konuşuldu. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, “Bir hakkın kazanılması o hakkın korunup geliştirilmesine yetmiyor. Bunun için o hakları her gün yeniden kazanmamız gerekiyor. Bu da ancak birlikte mücadeleyle mümkün" dedi.

Ankara'nın Batıkent semtindeki Turgut Özal Mahallesi'nde mahalle gönüllüleri tarafından CHP Eski Milletvekili Şenal Sarıhan, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan ve Günebakan Kadınlar Kooperatifi Başkanı Sıla Soyaslan'ın katılımıyla "Cumhuriyet ve Kadın" paneli gerçekleştirildi. Turgut Özal Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde açılış konuşmasını mahalle muhtarı Suna Sezer yaptı. Panelin, kültür merkezinin ilk etkinliği olduğunu dile getiren Sezer, merkezde birçok etkinlik gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.

İlk sözü alan CHP eski Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Türkiye'de Cumhuriyetin kuruluşunda kadınların rolünden bahsetti. Kadınların Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında gerek silah tutarak gerek cephe gerisinde mücadele ettiğini ifade eden Sarıhan, savaşın yükünün kadınlar için iki kat daha fazla olduğunu dile getirdi. Sarıhan, Türkiye'de kadınlara hakları altın tepside sunulmuş gibi bir algı olduğuna dikkat çekerek bunun doğru olmadığını, kadınların mücadele ederek bu hakları elde ettiğini belirtti.

"KADINLARIN KAZANILMIŞ HAKLARINA GÖZ DİKİYORLAR"

Ardından söz alan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, bugün iktidarın kadınların kazanılmış haklarına göz diktiğini belirterek kadınların kağıt üstünde sahip olduğu hakları kullanabilmek için bile mücadele etmek durumunda olduğunu ifade etti. Bir hakkın kazanılmasının o hakkın korunup geliştirilmesine yetmediğini ifade eden Doğan, "Bunun için o hakları her gün yeniden kazanmamız gerekiyor. Bu da ancak birlikte mücadeleyle mümkün" dedi. Doğan, kadınlara yönelik suçlardaki artışa da dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasanın bir süredir hedefte olduğunu ifade eden Doğan, "Önümüz 25 Kasım. Birbirimizin yaralarına merhem olmak zorundayız. Mahallemizdeki, sokağımızdaki, sitemizdeki kadınlarla yan yana gelip örgütlü durursak bunların önüne geçebiliriz" dedi.

KADIN HAKLARI EL KİTABI DAĞITILDI

Günebakan Kadınlar Kooperatifi Başkanı Sıla Soyaslan ise kadınların tarihinin bir mücadele tarihi olduğunu ifade etti. Türkiye'de kadın mücadelesinin son yıllarda oldukça görünür hale geldiğini dile getiren Soyaslan, bunun AKP döneminde kadınlara yönelik suçlardaki artışla da ilişkili olduğunu belirtti. Soyaslan, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasanın "aileleri yıkma" gerekçesiyle hedefe alınmasına tepki göstererek 'Sözleşme aileleri yıkıyor' diyorlar. Ancak İstanbul Sözleşmesi hayat kurtarır. Bugün bu sözleşmeye yönelen her saldırı, kadınların yaşamına yöneliktir. Bu nedenle haklarımızı savunmaya devam etmeli, bulunduğumuz her alanda dayanışma ağları örmeliyiz" dedi. Etkinlikte, kadına yönelik şiddet olaylarında başvurulabilecek olan Ankara Barosu Gelincik Merkezi ve baro tarafından hazırlanan "Kadın Hakları El Kitabı" da tanıtıldı, el kitaplarının muhtarlıktan edinilebileceği duyuruldu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Koton sosyal medya paylaşımlarını takip ettiği çalışanını işten çıkardı

SONRAKİ HABER

Milli Eğitim Bakanlığı ikili eğitim sorununu "aydınlatamadı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...