25 Ekim 2019 11:08

Pervin Buldan: Bir kez de Kürtlerle barışı ve diyalogu deneyin

Kayyumlara ve tutuklamalara karşı Diyarbakır’daki nöbet eylemini sürdüren vekillerden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Çatışmayla değil bir kez de Kürtlerle barışı ve diyalogu deneyin” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kayyumlara ve belediye eş başkanlarının tutuklanmasına yönelik Diyarbakır’da sürdürdükleri eylemde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Çatışmayla değil bir kez de Kürtlerle barışı ve diyalogu deneyin” dedi.

Kayyumlara ve belediye eş başkanlarının tutuklanmasına yönelik HDP’li milletvekillerinin Diyarbakır’da başlattığı eylem 3’üncü günde devam ediyor. Dağkapı meydanında oturma eylemi yapan milletvekillerine yurttaşlar da destek verdi. Polisler oturma eyleminin yapıldığı yeri çembere aldı, meydanda çay ocaklarında oturan yurttaşları uzaklaştırdı. Şehir dışından eyleme gelmek isteyenlerin gelişi de engellendi.

Milletvekillerinin uzun süre alana alınmaması üzerine yurttaşlar sloganlarla tepki gösterdi. HDP’liler, bir süre polisle görüştü. Görüşmenin ardından DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile milletvekilleri, belediye eş başkanları ve yurttaşlar polis ablukası altında meydana girdi. 

"KÜRT HALKIYLA SORUNUMUZ YOK DİYENLER VİCDANLARI SORGULASIN"

Oturma eylemi öncesi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıklama yaptı. Kayyum ve savaş politikalarına karşı Diyarbakır’a geldiklerini söyleyen Buldan, tutuklananın, ezilenin, her türlü baskıya maruz kalanın Kürtler olduğunu belirterek, “Kürt halkıyla sorunumuz yok diyenler vicdanlarını sorgulasınlar” dedi.

Suriye’ye yapılan operasyonun yanlış olduğunu, orada yaşayan halkların barış içinde ve kardeşçe yaşadıklarını birçok yerde söylediklerini dile getiren Buldan, “Keşke Dolmabahçe mutabakatını tanımış olsaydınız. Bugün Rusya’yla 10 maddelik mutabakat imzalamak zorunda kalmayacaktınız. Dolmabahçe Mutabakatı, Türkiye’nin, Suriye’nin, Ortadoğu’nun demokratikleşmesi anlamına geliyordu”dedi.

"YANLIŞTAN VAZGEÇİLSİN"

Çözüm sürecinin sona erdirilmesi ile birlikte güvenlikçi politikaların devreye sokulmasının Türkiye'yi demokrasiden uzaklaştırdığını söyleyen Buldan, “Halkın seçtiği Selçuk Mızraklı’yı cezaevine koydunuz. Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş cezaevinde. Onların cezaevine koydunuz, ardından hemen kurulan sandıklarda yine halkın iradesi kazandı. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçin, çatışmayla değil bir kez de Kürtlerle barışı ve diyalogu deneyin” diye konuştu.

Türkiye ve Suriye halklarının barışa ve demokrasiye ihtiyacı olduğunu belirten Buldan, “Demokrasi ve adaletin tesisini, hep birlikte kurmak durumundayız. Derhal Suriye topraklarından diğer güçlerin çıkması ve Suriye halklarına teslim edilmesi gerekiyor” dedi.

Açıklamadan sonra oturma eylemi gerçekleştirildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP önündeki polis ablukası TBMM gündemine taşındı

SONRAKİ HABER

Kavgayı ayırmak isteyen eski gazeteci Barış Bektaş bıçaklanarak öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...