25 Ekim 2019 09:35

HDP önündeki polis ablukası TBMM gündemine taşındı

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP’li büyükşehir belediyelerine kayyum atanması sonrası Adana’daki HDP binasının polis ablukasına alınmasını TBMM gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır, Van, Mardin büyükşehir belediye başkanlıklarına kayyum atandığı 19 Ağustos 2019 tarihinden beri Adana’daki HDP binasının polis ablukasına alınması ve basın açıklamalarının polislerce engellenmesi TBMM gündemine taşındı.

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “HDP Adana İl ve Seyhan İlçe örgütlerinin yer aldığı binanın 19 Ağustos’tan beri polis kuvvetlerince abluka altına alınmasının gerekçesi ve yasal dayanağı nedir?​” siye sordu.

“PARTİLİLERİN GİRİŞ, ÇIKIŞLARI ENGELLENİYOR”

Eylemlerinin valilikçe yasaklanmasının hukuksuz olduğunu söyleyen Hatimoğulları, yasadaki maddelere dikkat çekerek şunları söyledi:

“2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17’inci maddesinde toplantının ertelenmesi ve yasaklanması hallerinde “açık ve yakın tehlikenin mevcut olması halinde” kriteri belirlenmiştir. Burada yasaklama gerekçesinin somut delillere ve verilere dayanması gerektiği açıkça belirtilmiş olmasına rağmen, Valilikçe uygulanan eylem yasağı bahane edilerek parti binasından partililerin çıkışları çeşitli biçimlerde kolluk kuvvetlerince engellenmektedir.”

“ESNAF DA MAĞDUR”

Ayrıca binanın bulunduğu caddeden geçmek isteyen yurttaşların da polisin kapattığı parti binasının olduğu kaldırımdan geçemeyip, yolun karşısındaki kaldırımı kullanmak zorunda kaldığını belirten Hatimoğulları, “HDP parti binasının altında bulunan esnaflar iki ayı aşkın bir süredir binanın abluka altında olmasından kaynaklı ekonomik zarar yaşamaktadır, dükkanlar iş yapamaz duruma gelmişlerdir” dedi.

Hatimoğullarının yönelttiği sorular şöyle:

  • HDP Adana İl ve Seyhan İlçe örgütlerinin yer aldığı binanın 19 Ağustos’tan beri polis kuvvetlerince abluka altına alınmasının gerekçesi ve yasal dayanağı nedir?
  • Bu uygulama, HDP dışında başka siyasi partilere de uygulanmakta mıdır?
  • İki ayı aşkın süredir devam eden HDP Adana il binasına uygulanan polis ablukası ne zaman kaldırılacaktır?
  • İl binasına girip çıkan partililere ve yurttaşlara polisler tarafından rahatsız edici
  • davranışların sergilendiği iddiası vardır. Bu konuda önlem alınacak mıdır?
  • İfade özgürlüğünün açıkça ihlali olan Adana Valiliğinin yasaklama kararını kaldırmaya dönük çalışmalarınız var mıdır? (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

"Mevsimlik işçilik ancak kitlesel ölümlerle gündeme geliyor"

SONRAKİ HABER

Pervin Buldan: Bir kez de Kürtlerle barışı ve diyalogu deneyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa