25 Ekim 2019 09:25

HDP: Kürtlerin dahil edilmediği bir Suriye Anayasası demokratik olmaz

HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, Suriye'de Kürtlerin dahil edilmediği bir anayasanın demokratik bir anayasa olmayacağını ifade etti.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, "Çok uluslu, çok inançlı, çok kimlikli Suriye’de Kürtlerin dahil edilmediği bir anayasal çözüm demokratik olmayacak, Suriye’de tarihten bakiye kalmış Kürt sorunu ne yazık ki yeni kuşaklara devredilmiş olacaktır” dedi.

HDP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Soçi Mutabakatı'nın her şeyden önce savaşı durdurduğu için önemli olduğunu belirten Kubilay, ancak mutabakatın hangi tavizler verilerek, hangi gayri insanı taahhütlerin altına girilerek gerçekleştiğinin henüz bilinmediğini söyledi. Bu anlaşmayla Kürt düşmanlığı üzerine inşa edilen Türkiye ve Suriye politikasının siyasi olarak yenilgiye uğradığını ifade eden Kubilay, “Türkiye’nin geleceği ipotek altına alınmıştır. İktidar yapay bir güvenlik politikası üreterek sorunu büyütmüş, bölgesel olan bir sorunu uluslararası bir sorun düzeyine taşımış, Washington ve Moskova’nın inisiyatifine terk etmiştir” dedi.

Harekatta sivillerin de yaşamını yitirdiğini belirten Kubilay, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) yayınladığı raporda 9-17 Ekim tarihleri arasında 79 sivilin hayatını kaybettiğini aktardı. Birçok kişinin yargısız infazla öldürüldüğünün de raporda yer aldığını belirten Kubilay, Demokratik Suriye Meclisi'nin açıklamasına göre ise 235 sivilin yaşamını yitirdiğini belirtti. Kubilay, Yine SOHR’un yayınladığı rapora göre, 300 binden fazla sivilin evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Kimyasal silah kullanımı tartışmalarına da değinen Kubilay, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli tarafından 17 Ekim'de 30 bin avro bağış yapıldığına dikkat çekti. Soruşturma aşamasında yapılan bu bağışın ne anlama geldiğini kamuoyunun takdirine bıraktıklarını ifade eden Kubilay, “Bir kez daha kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ve diğer savaş suçlarının tek tek tespit edilmesi için tüm bağımsız uluslararası kuruluşlara ve kamuoyuna çağrı yapıyoruz” dedi.

SİVİLLER KONUSUNDA ROMA STATÜSÜ'NÜ HATIRLATTI

Bölgenin demografik yapısının değiştirilmesi konusuna da değinen Kubilay, harekat kapsamında yaşayan sivillerin yerinden edildiğini aktararak bunun Roma Statüsü'nün 8’inci Maddesi gereğince savaş suçu olduğunu dile getirdi. Kubilay, AKP-MHP iktidarının sürdürdüğü savaş ve şiddet politikalarının halklar arasına kin ve nefret tohumları ektiğini belirterek Suriye halklarının ortak iradesiyle şekillenecek yeni Suriye ile barışçıl bir ilişki kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrasında yapılan açıklamada Putin'in "Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtler ve Suriye arasında kapsayıcı bir diyalog başlatılması gerekiyor" sözlerine atıfta bulunan Kubilay, “Çok uluslu, çok inançlı, çok kimlikli Suriye’de Kürtlerin dahil edilmediği bir anayasal çözüm demokratik olmayacak, Suriye’de tarihten bakiye kalmış Kürt sorunu ne yazık ki yeni kuşaklara devredilmiş olacaktır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı ile görüştü

SONRAKİ HABER

Türk-İş'ten vergi düzenlemesi talebi: Asgari ücretten alınan vergi kaldırılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa