24 Ekim 2019 17:37
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ekim 2019 18:38

Erdoğan: Mazlum denilen şahsı ABD'nin bize teslim etmesi lazım

TRT’de canlı yayında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Kasım'da ABD'ye gideceğini açıkladı. Erdoğan, "Mazlum denilen kod adlı şahsı ABD'nin bize teslim etmesi lazım" diye konuştu.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TRT canlı yayınında Serdar Karagöz, Andrea Sanke ve Pelin Çift'in sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Trump'ın görüştüğü SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani'nin Türkiye'ye teslim edilmesini isteyen Erdoğan, "Şu anda yaptırımların kaldırıldığını, kalktığını Sayın Trump açıkladı. 13'ünde Amerika'ya gitmemize mani bir hal kalmadı" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bir anlaşma mı var, Türkiye buraya davet mi edildi de Türkiye buraya geliyor? Evet bizim burada bir Adana Mutabakatımız var. Çift dikiş gidiyoruz. Hem tacizler, hem bu mutabakat."

"BİZ ŞU ANDA SİZE KIRGINIZ"

"Trump'ın kendisine bizzat anlattık. Biz şu anda biz size kırgınız, çünkü bir teröristle böyle bir mektup alışverişinde bulunuyorsunuz ve o mektubu kendi mektubunuza ek yapıp bize gönderiyorsunuz, hiçbir şey diyemedi, 'Zaman zaman biz böyle görüşmeler yapıyoruz."

"İşin en acı yanı: NATO'da stratejik ortağımız ABD ve ABD'den maalesef 30 bini aşkın silah, mühimmat vb ile Irak üzerinden Suriye'ye girildi ve terör örgütüne teslim edildi." 

"Terör örgütünün başında olanlarla Almanya, Fransa, ABD görüşme yapıyor." 

"MAZLUM DENİLEN ŞAHSI ABD'NİN TESLİM ETMESİ LAZIM"

"Mazlum denilen kod adlı şahıs, kırmızı bültenle aranan bir şahıs. ABD'nin bu adamı bize teslim etmesi lazım. Adalet Bakanım devreye giriyor, isteyecekler"

"Kürtler aşağı, Kürtler yukarı, hep söyledikleri. Kürtler bizim kardeşlerimizdir. Bizim sorunumuz teröristlerle."

"Biz şu anda 150 saati bekliyoruz. Sonra müşterek devriyelerimiz başlayacak."

"Ayn el Arab konusunda ABD oraya girmeyin diyor, Rusya girin diyor. Bizim böyle bir durumumuz da var. Biz gelişmelere göre kararımızı vereceğiz."

"Orada bir de Münbiç var. ABD'nin 'Münbiç'i 90 günde boşaltacağız' demesinin üstünden 1 buçuk yıl geçti. Münbiç yüzde 85-90'ı ile Arapların. Buradaki insanlar topraklarından oldu. Bunların tekrar topraklarına dönmesini sağlamak istiyoruz. Münbiç'te aşiretler diyor ki ne olur gelin."

ERDOĞAN, 13 KASIM'DA ABD'YE GİDECEK

"Şu anda yaptırımların kaldırıldığını, kalktığını Sayın Trump açıkladı. 13'ünde Amerika'ya gitmemize mani bir hal kalmadı. Onun için gideceğiz. Orada daha önceki samimi tablolarımızı inşallah gerçekleştiririz." 

"Trump benimle olan münasebetinde samimi. Bugüne dek dürüst davrandı. Tabi anlaşamadığımız noktalar var. Kendi kapak yazısıyla o teröristin mektubunu bana göndermesi. Telefon görüşmesinde de bunu ona yakıştıramadığımız söyleyip kınadım. 13'ünde de o mektubu yanımda götüreceğim."

"Suriye'deki ağır silahların süratle temizlenmesi veya bunların Türkiye'ye terki. NATO'da beraberiz ya. Silahları bize versinler. Yabancıya gitmemiş olur."

"BURADA PETROL VAR BURADA HESAPLAR VAR"

"Bizim için ilk etapta terör örgütlerinin 32 km'nin dışına çıkması (önemli). İlk 10 km'de Rusya ve rejim güçleriyle devriye hizmeti vereceğiz. Tel Abyad ve Rasulayn tamamen bizim kontrolümüzde olacak. 32 km'nin ötesinde Rus, rejim ve koalisyon güçleri bulunuyor. Rakka ve Deyrizor'da petrol yatakları var. Buralarda birilerinin gözleri var. Bir de Kamışlı var. Burada da petrol var. Burada da hesaplar var. Bu hesapların bize zarar vermeleri durumu olduğunda bunların kafasını ezeriz."

"İdlib devasa bir alan. Önemli olan bu devasa alanda böyle bir birikimi kontrol altında tutmak. Yaşam tarzını kontrol altında tutmak. Buna da en uygun olan Araplardır. Kürtlerin yaşam tarzları buraya uygun değildir. (Neden sorusu üzerine?) Buralar çöl bölgeleri." 

"Hangi cezaevlerinde ne kadar DEAŞ'lı var noktasal olarak bunları bize verdiler, biliyoruz, takibindeyiz, onlar oradan alınır cezaevlerinde yargılanır. Fransa'dan, Almanya'dan Fas'tan şu kadar var, biz bunları biliyoruz. Az sayıda da olsa maalesef Türk de var. Türkler ülkemize getirilip burada yargılanabilir. 70 civarında kadın var, çocuklar var. Adalet Bakanlığımız çalışmaları sürdürüyor." 

"(Türkiye'deki Suriyeli mülteciler) Avrupa'nın kapılarını açarsak çok ciddi bir oranda gidiş olur diye düşünüyorum."

"Merkez Bankası bağımsız da, milletime bunun hesabını Merkez Bankası mı ödeyecek? Seçim sandığına Merkez Bankası mı gidiyor? Biz gidiyoruz. Hesabı biz verdiğimize göre adımları da atmamız lazım. Araç olma konusunda bağımsızlığını savunurum ama amaç olma konusunda bağımsızlığını savunamam. Yeni yönetim sisteminde bunu getirdik. Merkez Bankası Başkanı'nı Başkan görevden alabilir dedik. Gördük de. Faizler ciddi manada düştü. Bu bir şeyi getirecek. Türkiye'de niye yatırım olmuyor? Yüksek faizle yatırım olur mu?"

"S-400'leri satın aldık. Buna rağmen, diyoruz ki siz de bize verebiliyorsanız bunu da verin bize, Patriot da alalım." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Stoltenberg: Suriye'de siyasi çözüm çabalarının artırılması konusunda mutabık kaldık

SONRAKİ HABER

Van'da askerleri taşıyan midibüs devrildi: 26 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa