24 Ekim 2019 16:16

Erzurumlu çiftçi: Zahmet çekiyoruz ama kazanç yok

Şeker pancarı ve patates eken çiftçiler, artan gübre, mazot ve elektrik fiyatlarından dolayı zarar ediyor. Erzurumlu çiftçiler, “Her türlü zahmeti çekiyoruz ama kazanç elde edemiyoruz" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şeker pancarı ve patates eken çiftçiler, artan gübre, mazot ve elektrik fiyatlarından dolayı zarar ediyor. Erzurum'un Köyender Mahallesinde yaşayan çiftçiler “Her türlü zahmeti çekiyoruz ama kazanç elde edemiyoruz” diyerek hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. 

Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Köyender Mahallesi'nde 5 ay boyunca şeker pancarı ve patates hasadını bekleyen çiftçilerden Süleyman Korucu, her yıl 50 dönüm tarlaya sadece patates ektiklerini ama gübreye, mazota ve elektriğe gelen zamlardan dolayı sadece 5 dönüm tarlaya patates ekebildiklerini söyledi. 

Sezon başında patates tohumunu 4 TL’ye aldıklarını ancak şuan patatesi 1 TL'ye sattıklarını dile getiren Korucu, “Biz çiftçi olarak zor durumdayız ve yaptığımız çabanın karşılığını alamıyoruz. Bu yıl 1 dönüm patatesin hasadı için 2 bin TL masrafımız oldu. Biz artık bu zamlardan dolayı bir şey ekemez hele geldik. Sadece tarlamız boş kalmasın diye ekim yapıyoruz. Aracılar patatesi bizden 1 TL’ye alıyor ve kışın 4 TL’ye satıyorlar. Sonra, ‘insanlar niye patates kuyruğuna giriyor’ diye söyleniyorlar. Tabii ki kuyruk oluşur. Sen hükümet olarak kendi çiftçinin yanında durmazsan sonra gider 2 katına dışardan ithal mal alırsın” diye konuştu.  

"BU ÇİFTÇİYE REVA MIDIR?"

Patates yetiştiricisi İsmail Atmaca da bu yıl ektikleri tarlaları sulayamadıkları için ürüne hastalık bulaştığını bundan dolayı da zarar edeceklerini ifade etti.

Her yıl devletten 4 TL’ye patates tohumu almak zorunda kaldıklarını anlatan Atmaca, devlete ait sondaj kuyularından saati 40 TL’ye su aldıklarını ve elektriğe gelen zamlardan dolayı suyun fiyatında da artış olduğunu hatırlattı. Atmaca, “Gübrenin tonu 3 bin TL, mazot litresi 6 TL’ye, elektriğin saati 40 TL. Bu masrafların hepsini yap sonrada gel kilosunu 1 TL’ye sat. Bu çiftçiye reva mıdır? Yaz boyunca bu tarlalarda çapası, sulanması her türlü zahmeti çekiyoruz ama kazanç elde edemiyoruz. Her şeyi özelleştiriyorlar suyunu, elektriğini, fabrikasını hepsini satıyorlar sonra rezilliğini biz çekiyoruz" diye belirtti. 

"ÇİFTÇİYE DESTEKLERİ YOK"

Şeker pancarı yetiştiricisi Salih Tiryaki de, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle verimin yüzde 40 düştüğünü, bu nedenle kazanç elde edemediklerini belirtti. Yaşanan ekonomik krizden dolayı her ay yeni zamlarla karşılaştıklarını ve bu zamların ise çiftçinin cebine yansıdığını vurguladı. Tiryaki, şöyle devam etti: “Bizim köyün 150 hanesi var ama sadece 5 kişi şeker pancarı ekiyor. Başka bir gelir kaynağımız da yok. Kazansak da ekeceğiz kazanmasak da ekeceğiz çünkü mecburuz yoksa aç kalırız. Bu hükümet 18 yıldır başımızda, 18 yıldır seçimden seçime vaat veriyorlar oyları alıyorlar ama ne su var ne de destek. Erzurum AKP milletvekili Recep Akdağ kendisi yerel seçimlerden önce köye geldi ve 400 gün sonra su sorunun hal olacağını söyledi. Ama gidiş o gidiş. Bir daha yüzlerini göremedik.” 

"OY VERMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ"

Çiftçi Muhammet Tiryaki ise, AKP’lilerin seçim vaatlerinden bıktıklarını belirterek, ücretsiz suyu bile ücretli hale getirdiklerini dile getirdi. Tiryaki, tepkisini şöyle sürdürdü: “AKP’liler her seçimde gelip bizi kandırıyorlar oylarımızı alıyorlar daha da köyün yanında geçmiyorlar hatta bizi tanımıyorlar bile. Seçimden önce gelip 'dertlerinizi sıkıntılarınızı anlatın' diyorlar. Biz her yıl aynı sorunu dile getiriyoruz ama bir şeyin çözüldüğü yok. Bundan sonra da biz onlara oy vermeyi düşünmüyoruz.” (Erzurum/MA)

ÖNCEKİ HABER

Konya'da foseptiğe düşen 2.5 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Mülteci Film Festivali 26 Ekim'de başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...