12 Nisan 2011 03:04

Niyet işten atmak olunca gerekçeye ne hacet?

Patronlar bir taraftan üretim daralması, ekonomik nedenler gibi gerekçelerle işten atmaları sürdürürken, diğer taraftan elde ettikleri yüksek kârlarla başka alanlarda yatırımlara devam ediyor. Özellikle sendikalı işçileri hedefe koyan bu şirketlerin bilançolarına ulaşmak da hayli zor. Bu şirketlerden biri de İngiliz-Amerikan

Niyet işten atmak olunca gerekçeye ne hacet?
Paylaş
Suat İnal

‘BİR YANDAN İŞTEN AT DİĞER YANDAN TEŞVİK DAĞIT’

BAT Samsun’da işten atılan 120 işçi, fabrikalarını terk etmeme eylemini devam ettiriyor. İşçi çıkarmaya gerekçe olarak “üretimdeki azalma ve ekonomik sebepleri” gösteren BAT’ın, pazarlama çalışanlarına ve yöneticilerine 8 Nisan 2011’de, 2010 yılında elde ettiği yüksek kârına istinaden (500 TL ile 10 bin TL arasında) bonus ödemeleri adı altında teşvik ödülleri dağıtması, işten atma gerekçelerini yalanlıyor.  

BAT’ın 120 işçisini aynı anda işten çıkarmasının asıl nedeninin, “Ekonomik değil, sendikalı işçilerden kurtulmak” olduğu belirtiliyor. Yurt genelindeki depolarında yaptığı gibi taşeron çalışmayı tüm iş yerlerinde hayata geçirmek isteyen BAT patronu, işçileri sendikasız ve güvencesiz çalıştırarak kârlılığını artırmayı amaçlıyor.

İşten çıkarılanların mağduriyeti ise büyüyor. BAT’ın İzmir Tire’deki fabrikasında çalışırken, fabrikanın şirket tarafından kapatılmasıyla Samsun’daki fabrikasına getirdiği işçilerin durumu da diğer işçiler gibi belirsizliğini koruyor.

BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU

İnternet sitesinde “180 ülkede faaliyet gösteren, büyük ve global bir grubun parçasıyız. Türkiye’nin 2. en büyük, hızlı tüketim ürünleri şirketiyiz. Liderliğe giden yolda azimle büyüyor ve başarımızı tüm çalışanlarımızla paylaşıyoruz” diyen BAT, çoğunluğu sendikalı olan 120 işçisini işten çıkarmasını gerekçelendirmekte oldukça zorlanıyor. İşçi kıyımı yapması nedeniyle “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” dedirten BAT, İnternet sitesinde yaptığı açıklamalarda Türkiye’deki yetişmiş insan gücüyle övünmekten de geri durmuyor. (Ankara/EVRENSEL)


‘GEREKÇELERİN AKILLA VİCDANLA ALAKASI YOK’

Gazetemize konuşan Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, BAT yetkililerinin 120 işçinin işine son verilmesi ile ilgili kendileriyle yaptığı görüşmelerde "zarar ettikleri" gerekçesini öne sürdüklerini, ancak "bonus" adı altında dağıtılan paralarla aslında asıl amaçlarının TEKEL işçilerinden kurtulmak olduğunun açıkça görüldüğünü ifade etti. "BAT şirketinin gerekçelerinin akılla, izanla ve vicdanla alakası yoktur" diyen Amaç, şirketin bugün yaptıklarını çok önceden planlamış olduğunu söyledi. Samsun'daki fabrikada  400'e yakın taşeron işçinin bulunduğuna, ancak sendikalı işçilerin işten atıldığına dikkat çeken Amaç, işten çıkarılmaların İzmir Tire fabrikası kapatıldığı dönemde planlandığının ortaya çıktığını ifade etti. BAT şirketinin asıl amacının sendikalı ve güvenceli çalışma koşulları olduğunu her yerde anlattıklarını söyleyen Amaç, şirketin dağıttığı bonuslarla kendilerini bir kez daha haklı çıkardığını ifade etti. Güvenceli ve sendikalı çalışmanın hedefe konduğunu belirten Amaç, BAT şirketinin TEKEL işçilerinden ve sendikalı işçilerden "nasıl kurtuluruz"un hesabını yaptığına dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

Grup Yorum 200 bin kişilik bağımsızlık korosu düşlüyor

SONRAKİ HABER

Sendikalar Kürt sorununda taraf olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...