24 Ekim 2019 11:38

İhalelerde devleti soyan puanlama sistemi: 85 milyon lira kamu zararı

DSİ ve Karayolları gibi kurumların ihalelerindeki puanlama uygulaması kamu zararına yol açtı. Puanlama sistemine göre; ihale en düşük teklif verene değil puanı yüksek olana veriliyor.

Kamu İhale Kurumu - Balgat/Ankara | Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

DSİ ve Karayolları gibi kurumların kimi yapım ihalelerindeki “puanlama” uygulaması milyonlarca liralık kamu zararına yol açtı. Adı geçen kurumlar, ‘fiyat dışı unsur’ adı altında bir puanlama sistemi kullanarak, ihaleyi en düşük teklif verene değil puanı yüksek olana veriyor. 

Böylece aralarında yarım puanlık fark olsa bile en düşük teklife ihale verilmediği için gereksiz yere devletin cebinden milyonlarca lira çıkıyor. 

Kurumların gerekçesinde ise teknik aksama olmaması için ‘daha yüksek fiyat verdiği halde’ belli kriterlere göre puanlaması yüksek olan firmalara ihaleyi vererek işlerde olası teknik aksamaları önledikleri iddia ediliyor. 

Bunun sonucunda ekonomik olarak en avantajlı teklifi veren değil daha yüksek fiyatla teklif vermiş firma ihaleyi kazanıyor. Kamu maliyesini zarara uğratacak şekilde daha yüksek teklif veren firmalara ihaleler veren bu kurumlar Sayıştay tarafından sadece uyarılıyor. 

UYARI YETMEZ CEZA GEREKLİ

Sayıştay raporlarına da yansıyan rakamlara göre uygulamanın devleti 85 milyon 528 bin lira zarara uğrattığına dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, “Ancak Sayıştay uyarı yapma makamı değildir. Bu bulguların hesabı sorulmalıdır. Bir kamu kurumunun görevi zaten yapılan işlerde aksamalara yer vermemektir. Bunun için gerekli idari önlemleri almak zorundadır. Kaldı ki yüzlerce inşaat işi ya feshedilmiş ya da ödeneksizlikten zaten yarım kalmış durumdadır.” 

11 ADET İHALEDE 68 MİLYON ZARAR

Karayolları ve DSİ kurumları hakkında rapora yansıyan bulgular hakkında bilgi veren Keven şu rakamları paylaştı: “Sadece DSİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiş 11 adet ihalede toplam 68 milyon 300 bin lira kamu zararı oluştu. Bu sadece buz dağının görünen kısmı, bölge müdürlüklerinin yaptığı ihaleler buna dahil değil. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 49 adet ihalede ise 17 milyon 228 bin lira kamu zararı oluştu. DSİ’nin yapmış olduğu ‘Mardin Ceylanpınar Ovaları Cazibe Sulaması 1. Kısım Şebeke İkmali Yapım İşi’ ihalesi bu puanlama sisteminden dolayı 21 milyon 172 bin lira kamuyu zarara uğratarak 328 milyon 161 bin liralık teklif verene verilmiştir. ‘DSİ Genel Müdürlüğü Yeni Hizmet Binası Yapım İşi’ ihalesi ise 10 milyon 840 bin lira kamuyu zarara uğratarak 110 milyon 840 bin liralık teklif verene verilmiştir.”

UYGULAMANIN KATKISI YOK ZARARI ÇOK

Sayıştay raporunda ihalelerde yapılan uygulamanın idareye bir katkı sağlamadığı şu sözlerle vurgulanıyor: “Esas olan, fiyat dışı unsur kullanılması durumunda, bu unsurların idareye ilave katkı sağlamasıdır. Aynı zamanda, bu ilave katkının somut olarak tekliflerin değerlendirilmesi sırasında ölçülebilir ve değerlendirilebilir olması gerekir. İdare açısından ilave katkısı olmayacak hususlarda fiyat dışı unsur belirlenmesi anlamlı olmamaktadır.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim sendikalarından MEB ve Valiliğe uyarı: Sabah ve gece karanlığında eğitim olmaz

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım'a "hakaret" iddiasıyla yargılanan Ferhat Tunç’un duruşması ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...