23 Ekim 2019 08:23

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriye'nin Adana Mutabakatını uygulayacak kapasitesi yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya arasında gerçekleştirilen Soçi Mutabakatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Rusya ile varılan 10 maddelik mutabakata ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'güvenli bölge'de yerel yönetimler oluşturulacağını ve yönetimde Arapların olacağını söyledi. Suriye hükümetiyle doğrudan bir temasın olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, maddeler arasında yer alan Adana Mutabakatını Suriye hükümetinin uygulayacak kapasitesi bulunmadığını iddia etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya ile gerçekleştirilen mutabakatı siyasi başarı olarak niteleyen Çavuşoğlu, “Türkiye 5 gün içinde dünyanın en büyük iki gücüyle masada anlaşmaya varmıştır. Siyasi başarı olarak da tarihe geçmiştir” dedi.

“Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğüne bağlıyız” diyen Çavuşoğlu, “YPG’liler sınırın 30 kilometre altına gönderilecek. 150 saatte sınırın 30 kilometre altına çekilecek. Kobani’den Irak sınırına kadar 10 kilometre derinlikte ortak devriyeler 150 saatin sonunda başlayacak. Bir tek istisnası var, rejim unsurlarıyla karşı karşıya gelmememiz bakımından ortak devriye konusunda Kamışlı’yı hariç tuttuk. Bu bölgeden de YPG’lilerin çekilmeyeceği anlamına gelmez” dedi.

“YÖNETİMLERDE ARAPLAR YER ALACAK”

Oluşturulacak güvenli bölgede yerel yönetimler oluşturulacağını söyleyen Çavuşoğlu, “Buralarda nüfusun çoğunluğu Arap. Yönetimde Araplar olacak. Kürtler varsa onlar da yönetimde olacak. Güvenli bölgede yerel yönetimler oluşturulacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suriye hükümetiyle doğrudan temas içinde olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, Suriye ordusunun Rusya güçlerinin desteğinle sınırda konuşlanmasına rağmen Adana mutabakatının uygulanamayacağını iddia etti:

“Şu andaki rejimin, Adana Mutabakatı’nı istese de uygulama kapasitesi yok, otoritesi yok, boşluklar var.”

Rusya ile gerçekleştirilecek ortak devriye kararına ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, bu devriyelerin Suriye’de siyasi çözüm sağlanıncaya kadar devam edeceğini dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP’li kadınlardan şiddet gören Fatma Selen Ö. için açıklam: Yanındayız

SONRAKİ HABER

İstanbul Çekmeköy’de balkondan atladığı iddia edilen kadın hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...