11 Nisan 2011 14:08

Grup Yorum 200 bin kişilik bağımsızlık korosu düşlüyor

“Devamlı yasaklar, tutuklamalar, işkenceler yaşayan bir müzik grubu düşünün! İnsan onlarla ilgili haberleri okuyunca şaşkına dönerdi. Bir ‘şarkı’ nasıl oluyor da potansiyel bir tehlike ya da suç unsuru olabilirdi? İlginç olan yaşanan tüm baskılara rağmen, grubun geçen uzun yıllara rağmen ısrarla dağılmamas

Grup Yorum 200 bin kişilik bağımsızlık korosu düşlüyor
Paylaş
Deniz Engin

Kahyaoğlu çok haklıydı çünkü, üyeleri bir türlü parmaklıkların arkasından çıkamayan Grup Yorum’un albümleri, şarkıları sürekli yasaklandı. Hatta Kültür Bakanlığı onayıyla piyasaya çıkan ‘Feda’ adlı albümleri kısa bir süre sonra, ‘Genel asayiş ve kamu yararına uygun bulunmayarak’ yasaklandı. Grup Yorum ise, yasaklı şarkılarının bedelini öderken bile türküler yazmaya devam etti. Tüm ezilenlerin derdini dile getirdi. İşçilerin, öğrencilerin, tutsakların, sömürülenlerin, yok sayılanların sesi oldu. Haksızlığı, yoksulluğu, açlığı, sefaleti, sömürüyü, özgür ve bağımsız bir ülke özlemini anlattı. Hiçbir zaman sadece bir müzik grubu olmadı Yorum. Türkiye’de örgütlü sanatı savunan, düzene karşı durabilen bir grup olarak anıldı. Ve her zaman vurguladılar Yorumcular; “Şarkılarımız en çok çocuklarımız için. Çocuklarımız gülsün diye kavgamız. Onlar aç kalmasın, ölmesin diye… ”

Kahyaoğlu ‘Sıyrılıp Gelen’i 2003 yılında yazmıştı. Yani Grup Yorum, 18 yaşındaydı. Aradan tam 8 yıl geçti, Yorum 26 yaşına geldi. Orhan Kahyaoğlu’nun yukarıda bahsettiği durumlar yaşanmaya devam ederken, müzikal anlamda eleştiriler de arttı. Tarzları, duruşları, söylemleri değişmediği için hep eleştirildiler. Ama her zaman da “Devrimci müziğin Türkiye’deki dev ismi” olarak tanımlanmaya devam ettiler.  

DVD PARASI İLE HALK KONSERİ

Her ne kadar zaman zaman konser biletleri, suç unsuru sayılsa da, 2000 yılından itibaren çeşitli temalarla geleneksel Harbiye konserlerini düzenleyen Grup Yorum, zamanla bu mekana sığmaz oldu. Harbiye Açıkhava tiyatrosu her sene doldu taştı. Yorumcular baktı olmuyor, 2010’da 25’inci yılını İnönü Stadı’nda kutlamaya karar verdiler. Stada gelen izleyici sayısı Yorumcuları bile şaşırttı, tam 55 bin kişi. Şehrin orta yerinde 55 bin kişi Grup Yorum’la birlikte türküler söyledi, halaylar çekti.

25. yıl konseri hâlâ hafızalardayken Yorum, hız kesmeden yürümeye devam ediyor. 17 Nisanda bir halk konseri vermeye hazırlanan Grup Yorum bu sefer de 200 bin kişiyi ağırlamayı hedefliyor. İnönü’de 55 bin kişi toplayarak bir rekora imza atmıştı Yorumcular. Konser DVD’sinin satışında da bir rekor yaşanıyor. Şimdiye kadar ‘en çok satan’ ünvanını aldı bu konserin DVD’si. Daha bunun yankıları sürerken Bakırköy konserinden de başka bir rekor bekleniyor. Ücretsiz olarak yapılacak Bakırköy konserinin en önemli özelliğiyse, İnönü Konser DVD’sinin satışlarından elde edilen gelirle yapılması. Grup Yorum’un şimdiye kadar derdini anlattığı herkes gelebilsin diye.

TUNCEL KURTİZ YİNE SAHNEDE OLACAK

Konserin teması ise: Bağımsız Türkiye! Aslında farklı kesimlerden toplulukların dilinde, farklı anlamlar yüklenen bir tema, bir slogan Bağımsız Türkiye. Bu sloganı Mahirlerden, Denizlerden devraldığını her seferinde dile getiren Yorum’un amacı ise, ‘Bağımsız Türkiye’ sloganını, yüklenen farklı anlamlardan arındırmak, ilk dillendirildiği anlamını yeniden halka anlatmak ve sahiplenmek. Türk’ü, Kürt’ü, Ermeni’si, Laz’ı, Çerkez’i, Alevi’si, Sünni’siyle her milletten, dinden, mezhepten, renkten insanlarla , türküler söyleyip halaylar çekmek. Her zaman olduğu gibi, bağımsızlık özlemini var gücüyle haykırarak…

Bakırköy cumartesi pazarı alanında saat 14.00’te başlayacak konserde yalnız olmayacak elbette Grup Yorum. Alanda oluşturulacak halk korosunun yanı sıra sahnede de Leman Sam, Kubat, Mor ve Ötesi ve Burhan Berken hem kendi şarkılarını söyleyecek hem de Grup Yorum şarkılarını. 25. yıl konserinde şiir okuyan Tuncel Kurtiz yine orada olacak, şiirler okuyacak. Sırrı Süreyya Önder de orada olacak ve okuyacağı şiirlerle eşlik edecek konsere. Dans gösterilerine de yer verilecek konser saat 14.00’te başlayacak. Daha önce de belirttiğimiz gibi konser alanına girişler ücretsiz olacak.
Grup Yorum’un deyimiyle “Yeni bir coşkuyla okunacak bağımsızlık şiirleri… Yürekler bağımsızlık düşüyle bir kez daha yanacak. O inanç bir kez daha çelikleşecek gözlerimizde…” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Balkan müziğinin kolektif hali

SONRAKİ HABER

Niyet işten atmak olunca gerekçeye ne hacet?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...