23 Ekim 2019 07:30

Kemerburgaz ÇODEM’de 3 çocuk 12 gündür kayıp

Kemerburgaz Ağaçlı Çocuk Destek Merkezi’nden (ÇODEM) kaçan 3 çocuktan 12 gündür haber alınmıyor. Çocukların işkenceye maruz kaldığı için kaçtığı iddia ediliyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kemerburgaz Ağaçlı Çocuk Destek Merkezi’nde (ÇODEM) yaklaşık 3 yıldır koruma altında olan Suriyeli 16 yaşındaki Z.A.’nın da aralarında olduğu 6 çocuk, 12 Ekim günü kurumdan kaçtı. Kaçan 6 çocuktan 3’ü polisler tarafından ailelerinden alınarak yurda geri götürüldü. Z.A.’nın da aralarında olduğu 3 çocuk ise yurda gitmek istemedi ve ailelerinin de yanında kalmayarak tekrar kaçtı. 12 gündür Z.A. ve diğer 2 çocuktan haber alınamıyor. Çocukların işkenceye maruz kaldıkları için kaçtıkları iddia edildi.  

Çocuklardan Z.A. ÇODEM’den kaçtıktan sonra annesiyle birlikte Avukat Yahya Eraslan’ın yanına giderek yaşadıklarını anlatmıştı. Eraslan da Mezopotamya Ajansı’ndan Sadiye Eser’e konuştu. 

Z.A.’nın babasının kendisine uyguladığı şiddet nedeniyle koruma kararı alındığını ifade eden Eraslan, “Bu koruma kararına binaen Z.A. ÇODEM’e yerleştirilmiş. Kendisi diyor ki, ben ve arkadaşlarım orada sürekli olarak ağır bir yaşama mahkum ediliyoruz. Tamamen doğrudur ya da tamamen yalandır demek şu anda mümkün değil. Benim gözlemlediğim kadarıyla kendisinin fiziki durumunda da bir bozukluk vardı. Orada sorun yaşadığını ve bunun üzerine çıkıp yanıma geldiğini beyan etti. Yanıma geldiğinde kaşında, gözünde patlaklıklar vardı. Yüzünde çizikler vardı. Kolunda da morluklar vardı. Tabii kemik kırıklığı şeklinde olmasa da basit tıbbı müdahale ile giderilebilecek düzeyde darba uğramış olduğu gözle görülüyordu” diye belirtti. 

“16-18 SAATLİK YOL YÜRÜMÜŞ”

Eraslan, Z.A.’nın kendisine aktardığı iddiaları ise şu şekilde paylaştı: “Kendisine fiziki şiddet uygulayanın orada bulunan bir memur tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Kendisinin söylemlerine göre sistematik olarak hem fiziki şiddet hem ağır hakaretlere maruz kalmış. Kaçmaya çalışanların kurum içinde bulunan halı sahaya kapatılıyorlarmış. Kendilerine yemek ve su verilmediğini, yağmurda bile halı sahada tuttuklarını söyledi. Hatta en son kaçtığında da yine bu şekilde kapatılmış. Gece kendisi tellerin üzerinden tırmanarak o ağı yırtarak diğer tarafa inmiş, sonra ağaçlık alan içerisinden 16- 18 saatlik yol yürüyerek annesinin yanına geri gelmiş.” 

“HER NOKTADA KAMERA YOK”

“Olay yerinde hiçbir noktada kapalı devre kamera sistemi yok” diyen belirten avukat Eraslan, “Daha önce yapılan soruşturmalar var. 2004 yılında yine aynı Kemerburgaz’daki ÇODEM’de taciz iddiaları var. Bu iddia sonucundaki soruşturma somut delile ulaşılmadığından bir yere varamamış” dedi. 

Z.A ile birlikte 5 çocuğun daha işkence ve taciz iddialarıyla ÇODEM’den kaçtığının bilgisini paylaşan Eraslan, bu çocuklardan 3’ü tekrar kuruma götürüldüğünü, diğer 3’üne hala ulaşılmadığının bilgisini paylaştı. 

Eraslan, ÇODEM’e Z.A.’nın ailesine verilmesine dönük bakanlık nezdinde başvuruda bulunduğunu ve çocuğun beyanları doğrultusundan kimi başvurular yapacağını söyledi. 
 
MA, iddiaları sormak için aradığı Kemerburgaz Ağaçlı ÇODEM’den hiçbir yetkiliye ulaşamadığını da yazdı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020 yılı maaşı 81 bin 250 TL

SONRAKİ HABER

Van depreminin üzerinden 8 yıl geçti, mağduriyeti hâlâ devam eden aileler var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...