23 Ekim 2019 07:23

Hükümet protestolarına sahne olan Endonezya'da yeni hükümet kuruldu

Geçtiğimiz günlerde hükümet protestolarına sahne olan Endonezya’da yeni hükümeti oluşturan kabine listesi açıklandı. Kabinede radikal bir değişiklik yok.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Halkın yolsuzlukla mücadele ve ceza kanunundaki değişikliklere karşı sokağa çıktığı Endonezya’da Devlet Başkanı Joko Widodo, yeni hükümeti oluşturan kabine listesini açıkladı. Ülkede ikinci dönem görevi başlayan Devlet Başkanı Widodo, yaptığı açıklamada, yeni kabinesindeki 34 bakanı kamuoyuna duyurdu.

Başkanlık Sarayı'nda yapılan törenle 2019-2024 döneminde yer alacak kabine üyeleri basına tanıtılırken, Widodo'nun başkanlık seçimindeki rakibi Gerindra Partisi Başkanı Prabowo Subianto'nun Savunma Bakanlığı görevine getirilmesi dikkati çekti. Yeni kabineye 18 yeni isim dahil olurken, eski kabinede yer alan 16 bakandan bazılarının ise yeri değişti.

16 partinin yer aldığı milletvekili seçiminde, 9 parti yüzde 4 barajını aşarak Temsilciler Meclisine (DPR) girmeye hak kazanırken, Widodo'nun üyesi olduğu ve mecliste birinci parti olarak yer alan Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) 128 milletvekili çıkarmıştı.

Widodo'ya karşı başkanlık seçimini kaybeden Prabowo Subianto'nun başkanı olduğu ana muhalefetteki Gerindra Partisinin ise 78 milletvekili bulunuyor.

Meclise giren Endonezya Hizmet Partisi (Golkar) 85, Milli Demokrat Parti (NasDem) 59, Ulusal Uyanış Partisi (PKB) 58, Demokrat Parti (DP) 54, Müreffeh Adalet Partisi (PKS) 50, Milli Görev Partisi (PAN) 44 ve Birleşik Kalkınma Partisi (PPP) de 19 sandalyeyle temsil ediliyor.

ENDONEZYALILAR SOKAĞA DÖKÜLMÜŞTÜ

Endonezya’da geçtiğimiz ay sokağa dökülen binlerce kişi, yolsuzlukla mücadele kanunu ve ceza kanununda yapılan değişikliklerin iptal edilmesi talebiyle eylemler yapmıştı. Değişikliklerle evlilik dışı ve eşcinsel ilişki, tıbbi acil gereklilik ve tecavüz dışındaki durumlarda kürtaj suç kapsamına alınmak isteniyordu. İnsan hakları ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar içeren taslak halktan gelen tepkiler üzerine geçici süreyle askıya alınmıştı.

Ülkenin çeşitli bölgelerinde öğrenciler, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri, yolsuzlukla mücadele kanunu ve ceza kanunundaki değişikliklerin insan hakları ve ifade özgürlüğü alanında kısıtlamalar getirdiğini belirtmiş ve bu maddelerin tümünün kaldırılmasını istemişti. (Cakarta/AA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'den operasyon tepkisi: Bütün güçler Suriye’den çekilmeli

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020 yılı maaşı 81 bin 250 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...