23 Ekim 2019 06:33

HDP Sözcüsü Günay Kubilay: Kayyum artık bir yönetme biçimi

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, HDP’li belediyelere kayyum atanmasına ve eş başkanların tutuklanmasına tepki gösterdi.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Van, Diyarbakır, Mardin gibi 3 büyükşehir belediyesi ardından aralarında Hakkari Belediyesi olmak üzere 12 belediyesine de kayyum atandı. Kayyumlarla birlikte HDP’li belediye eş başkanları ve belediye meclis üyelerine yönelik gözaltı, tutuklama operasyonları devam ediyor. Son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ve Kayapınar, Kocaköy ile Erciş belediye eş başkanları çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

HDP’li seçilmişler ve yöneticilerine yönelik artan gözaltı, tutuklama operasyonlarına ilişkin değerlendirmede bulunan HDP Sözcüsü Günay Kubilay, tüm bunları HDP’ye yönelik bütünlüklü bir saldırı olarak okumak gerektiğini belirtti.

‘YAPAY SİYASİ OPERASYONLAR YÜRÜTÜLÜYOR’

31 Mart ve 23 Haziran seçimlerine dikkat çeken Kubilay, Saray rejiminin yerel ayakları kurulamadığını; HDP’nin etkili olduğu bölgelerde belediyelere kayyum atamaları yaparak saray rejiminin parçası haline dönüştürülmek istendiğini söyledi.

Kubilay, “Daha önce kayyum atadıklarında ‘paraları Kandil’e gönderiyorlar, dağa gönderiyorlar’ ifadelerine dayanak bulamadılar. Şimdi de uyduruk gerekçelerle, gizli tanık diye bir şey buldular. Onlarla birlikte yapay siyasi davalar çıkarıyorlar” dedi.

AKP’nin gayri meşru duruma düştüğü için zor aygıtları kullandığını belirten Kubilay, bu yüzden HDP’nin tüm etkinliklerinin yasaklandığını, parti çalışanlarının tutuklandığını ifade etti.

İktidarın Kürt sorunundaki çözümsüzlük politikasının HDP’ye daha fazla saldırı olarak döndüğünü vurgulayan Kubilay, “HDP’ye yönelik saldırıların merkezinde de Kürt sorununa yönelik politikalar vardır. Bu politikalar sadece Türkiye’de değil, Suriye’de görülmektedir” diye konuştu.

‘KAYYUM REJİM HALİNE GELMİŞTİR’

Kayyum politikasıyla halkın iradesinin gasp edildiğini, seçme ve seçilme hakkının ortadan kalktığını ifade eden Kubilay “Türkiye’de yargı tarihinde görülmediği ölçüde bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiştir. Yargıçlar saray rejimin emrinde çalışıyor. Saraydan direktifler gittikçe savcılar harekete geçiyor. Saraydan direktifler gittikçe mahkemeler istenilen kararlar veriyor. Kayyum rejimi siyasi bir karardır. O nedenle de biz bunu bir rejim olarak ifade ediyoruz. Kayyum artık bir yönetme biçimi haline gelmiştir. Olağanüstü bir yönetim tarzı Türkiye’de giderek, olağanlaşan bir hale gelmiştir” diye devam etti.

Muhalefete de çağrıda bulunan Kubilay, “Bugün demokrasi ittifakı çağrısının ne kadar yakıcı olduğunu bir kez daha gördük. Bu konuda tek kriter demokrasidir. Demokrasi ortak paydasında buluşarak, birleşik mücadeleden başka şansımız yoktur. Sadece Kürt halkının, HDP’nin sorunu değildir. Saray rejimine itiraz olanı, otoriter rejimle barışık olmayan herkesin ortak bir zemine ihtiyacı vardır” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Rusya’dan beklenen ültimatom: Kürtler çekilmezlerse Türk ordusu ezip geçer

SONRAKİ HABER

İzmir'den operasyon tepkisi: Bütün güçler Suriye’den çekilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...