23 Ekim 2019 06:28
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ekim 2019 10:57

Rusya’dan beklenen ültimatom: Kürtler çekilmezlerse Türk ordusu ezip geçer

Kremlin Sözcüsü Peskov, Fırat'ın doğusunda bulunan Kürtlere Türkiye üzerinden tehditte bulundu. Savunma Bakanlığı da bir harita yayımlayarak Türkiye sınırına 15 kontrol noktası kuracağını açıkladı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Paylaş

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi. Peskov, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı'nın Soçi'de gerçekleştiği mutabakatın ardından açıklamalarda bulundu. ABD'yi Suriyeli Kürtlere ihanet etmekle suçlayan Peskov, “ABD, Kürtleri Türkiye sınırında tutup Türk ordusuyla savaşmak zorunda bırakıyor” dedi. Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı, bir harita yayımlayarak Türkiye sınırına 15 kontrol noktası kuracağını açıkladı.

Peskov'un değerlendirmeleri şöyle:

“ABD, Kürtlerin en yakın müttefiğiydi ve onları terk ederek basitçe ihanet ettiler. Şimdi de Kürtleri Türkiye sınırında tutup, Türk ordusuyla savaşmak zorunda bırakıyorlar.”

Peskov, Suriyeli Kürtler sınırdan çekilmezlerse Suriye sınır muhafızları ve Rus askeri polisinin bölgeden ayrılması gerekeceğini bu durumda da Suriyeli Kürtlerin Türk ordusu tarafından ezilip geçileceğini söyledi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: KÜRTLERİN GARANTİ VERMESİNİ UMUYORUZ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise SDG’nin sınırın 30 kilometre içine çekilmesini öngören anlaşma hakkında, “Kürtlerin Suriye sınır bölgesini terk etme garanti vermesini umuyoruz” dedi.

Bogdanov, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan petrol sahaları konusunda da ABD’ye tepki gösterdi. Amerikan yönetimi son olarak bu bölgelerde asker bırakmayı planladığını açıklamışken, Bogdanov “Ülkenin kuzeydoğusundaki tüm petrol tesisleri Şam’ın kontrolünde tutulmalı” diye konuştu.

RUS ASKERİ POLİSİ KOBANİ'YE GİRDİ

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askeri polis konvoyunun Türkiye-Suriye sınırındaki Kobani’ye girdiğini duyurdu. Rus askeri polis konvoyunun, Suriye’nin kuzeydoğusunda doğru hareket etmeye başladığı belirtilen açıklamada, “Rus askeri polisi, komşu bölgelerde devriye gezerek Kürt güçlerin geri çekilmesine yardımcı olacak” ifadesi kullanıldı.

SURİYE SINIRINA 15 KONTROL NOKTASI KURULACAK

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye ile varılan mutabakat kapsamında Rus askeri polisinin Suriye'nin kuzeyinde devriye faaliyetleri yürüteceği bölgenin bir haritasını yayımladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın vardığı mutabakat kapsamında kurulacak 15 kontrol noktası kurulacak. Bu bölgeler arasında Serekaniye ve Tel Abyad bulunmuyor.

MA'nın haberine göre açıklamada, kurulacak söz konusu gözlem noktalarından 5 tanesinin Türkiye’nin saldırı düzenlediği bölgenin batısındaki sınır hattında yer alırken, diğer 10 kontrol noktasının ise Serekaniye'nin doğusu ile Irak sınırındaki Derik arasında olacağı belirtildi.

Yayımlanan haritada Rusya ile Türkiye'nin devriye yapacağı 10 kilometre derinliğindeki bölge ile YPG’nin çekilmesinin planlandığı 32 kilometre derinliğindeki alanın siyah kesik çizgilerle belirtildiği görüldü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Rusya: Türkiye’ye S-400’ün tüm unsurlarının sevkiyatı yapıldı

SONRAKİ HABER

HDP Sözcüsü Günay Kubilay: Kayyum artık bir yönetme biçimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...