22 Ekim 2019 14:56

Ankara Kitap Fuarı devam ediyor: İlgi yoğun, alım az

Ankara Kitap Fuarı devam ederken, Kayseri'de bu yıl üçüncü kez düzenlenen fuara özellikle öğrencilerin ve ev kadınlarının ilgisi yoğun oldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

Yılda iki defa yapılmasına karar verilen Ankara Kitap Fuarı, bu yıl kitapseverlerle sonbaharda buluştu. Yaklaşık 300 yayınevinin yer aldığı Ankara Kitap Fuarı, ATO Congresium Salonu’nda devam ediyor. Öğrencilerin ve edebiyatseverlerin ilgisi fuara yoğun olsa da hem krizin etkisi hem de indirimlerin azlığı nedeniyle okuyucunun bu yıl daha az kitap aldığı belirtiliyor.

ÇOCUK KİTAPLARI ÖN PLANDA

Geçtiğimiz yılın aksine, bu yılki fuarda çocuk kitapları ön planda. Birçok yayınevi tarafından basılan çocuk kitaplarına, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin ilgisi büyük. Çocuk kitaplarının yanı sıra, popüler gençlik kitapları da fuarda önemli yer tutuyor. Çocuklar ve gençler, öğretmenlerinin tavsiye ettiği kitaplar dışında birçok kitapla tanıştılar.Yine geçtiğimiz fuarın aksine, dini yayınların fuarda tuttuğu alan oldukça azdı. Yalnızca birkaç yayınevi fuarda yer alırken, bu stantlara ilgi de oldukça düşük. Son yıllarda oldukça zayıf olan sahaflar ise bu yıl da sahaf meraklılarını tatmin edecek düzeyde değildi.

EDEBİ KİTAPLAR OKUNUYOR

Her yıl olduğu gibi fuarda edebiyata ilgi büyük. Özellikle kimi popüler dizi ve filmlerde ismi geçen kitapların yok sattığını söyleyebiliriz. Yayınevi çalışanlarının aktardığına göre bu yıl da Türkçe edebiyatta Sabahattin Ali, yabancı edebiyatta Stefan Zweig en çok okunun yazar arasında yer aldı. Yaşar Kemal, Sait Faik Abasıyanık, George Orwell ve Franz Kafka ise diğer çok okunan yazarlar.

OKUYUCU İNDİRİMİ AZ BULUYOR

Konuştuğumuz birçok yayınevi çalışanı, fuarın geçtiğimiz yıllara göre zayıflığına dikkat çekti. Fuarın duyurusunun yeteri kadar yapılmaması ve ekonomik kriz nedeniyle fuarı ziyaret eden okuyucu kitlesinin azaldığını, gelenlerin ise geçmiş yıllardaki kadar fazla kitap alamadığını söyleyebiliriz. Bunda, yayınevlerinin indirimlerinin yüzde 30’u geçmemesinin de etkisi büyük. Okuyucuların bir kısmı, fuardaki indirim oranlarının, internet alışverişlerinde hep mevcut olduğunu belirterek fuara yalnızca gezmek için geldiklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)


KAYSERİ KİTAP FUARINDAN KADIN VE ÇOCUKLAR GEÇTİ

Kayseri Kitap Fuarı bu yıl 11-20 Ekim tarihleri arasında üçüncü kez düzenlendi. Kayseri Dünya Merkezinde gerçekleşen fuara özellikle öğrencilerin ve ev kadınlarının ilgisi yoğun oldu. Liseli gençler daha çok bilim kitapları, üniversiteli gençler teori kitapları aldı. Ekonomik kriz nedeniyle işçi ve emekçilerin fuara katılımında düşüş gözlendi.

Bu yıl, geçtiğimiz yıllara oranla fuara ev kadınlarının ilgisinin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ilkokul çağındaki çocukları ile fuarda, çocukların gelişimini önemseyen çocuk kitapları ilgi gördü. Bunun yanı sıra Sabahattin Ali’nin kitapları okurlar tarafından ilgiyle karşılandı.

LİSELİLER BİLİM KİTAPLARI ALDI

Liseli gençliğin bilim kitaplarına ilgisi olduğunu söylemek yanlış olmaz. İmam-hatip öğrencilerinin evrim kitaplarına olan talebi, müfredattan evrimin çıkartılmasına yönelik tepkiyi ortaya koyuyordu. Özellikle muhafazakar gençlik bilim kitaplarına dair “Kafamızda netleyemediğimiz konular var” diyerek eğilim gösterdi.

"SOSYALİZM VE SAVAŞ"A TALEP YOĞUNDU

Üniversiteli gençliğin teori kitaplarına ilgileri dikkat çekti. Operasyonların olduğu süreçte Lenin’in “Sosyalizm ve Savaş” kitabı çok satılanlar arasındaydı. Marksizme ve Sovyet devrimine ilişkin kitap arayışında olan gençler, tarihi tartışmalara ve ideolojiye ilgili olduğunu göstermiş oldu.

İŞÇİLERİN KİTAP ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

İşçilerin akşam saatlerinde yapılan etkinliklere katılımları dikkat çekerken, ekonomik krizin etkisiyle işçi ve emekçilerin kitap alma oranında bir düşüş yaşandığı gözlemlendi. Kriz ile birlikte geçen yıl ailecek fazla kitap aldığını dile getiren bir işçi, bu fuarda kitap alımının yarı yarıya düştüğünü söyledi. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üniversiteli işçilerin adalet talebi Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

RTÜK'ten "Çukur"a para cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...