22 Ekim 2019 09:56

MMO İzmir Şubesi: “İş cinayetlerine karşı çözüm kamusal denetim”

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi iş cinayetleriyle ilgili açıklama yaparak, çözümün kamusal denetim olduğuna vurgu yaptı.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir inşaata malzeme taşıma işlemi sırasında, taşıma aracı olarak kullanılan mobil asansörün devrilmesi sonucu 1 işçi yaşamını yitirirken, 1 işçi ise yaralandı. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi meydana gelen olayın her yıl binlerce insanın yaşamına mal olan iş cinayetlerinden biri olduğunu belirterek, iş cinayetlerine karşı çözümün kamusal denetim olduğuna vurgu yaptı.

Açıklamada, taşımacılık sektöründe kullanılan çeşitli tipleri bulunan taşıt üstü kaldırma iletme makinalarının İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, Makina Emniyeti Yönetmeliği ve cihaza ait uyumlaştırılmış standartlar gereği referans alınarak yasal olarak risk değerlendirmesi sonucu belirlenen aralıklarda ve yılda en az bir kez test ve muayeneleri gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi. Fakat bu kontrollerin ne kadar sağlıklı yapıldığına, hatta yapılıp yapılmadığına dair yeterli bir denetimin olmadığını belirtmek isteriz. Nitekim ilk incelemelere göre son yaşanan olaya da, kullanım ömrü tamamlanan ve gerekli denetimleri yapılmadığı için bu durumu tespit edilemeyen cihaz ve donanım sebep olmuştur.

“KAMUSAL DENETİM MEVZUATLA ZORUNLU KILINMALIDIR”

Benzer olayların bir daha yaşanmasının önüne geçilebilmesi için cihaz kurulum aşamasında kamusal denetiminin yapılmasının mevzuatla zorunlu kılınması gerektiği belirtilen açıklamada, “Bu tür cihazların periyodik kontrolleri kamusal denetim mantığı çerçevesinde ele alınmalı, piyasa eliyle yürütülen denetim sistemine derhal son verilmelidir. Ülkemizde, kaza olduğunda sorumlusunun bulunup cezalandırıldığı sistem, kaza olmasının önlendiği kamusal denetim mantığıyla yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca, bu ve benzeri cihazları kullanacak olan personele yönelik gerekli eğitimler de büyük önem taşımaktadır” denildi.

Cihazların kullanım süreçlerinde periyodik kontrollerinin yapılması ve ilgili eğitimleri almış, bu çerçevede belgelendirilmiş kişilerce işletilmesi, tüm bu aşamalarda ilgili meslek odalarından destek alınması gerektiğinin önemine vurgu yapılan açıklamada, “Ticari işletme ve kuruluşlara ise işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri konusunda duyarlı olma, cihazların periyodik kontrollerini zamanında ve sağlıklı yaptırma, ilgili kamu kurumlarına da işletmelerde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nca getirilen yasal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediği konusunda denetimleri hassasiyetle yapma çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soçi'deki Erdoğan-Putin zirvesi sonrası Suriye mutabakatı açıklandı

SONRAKİ HABER

Eylemdeki 2 bin 200 maden işçinin talebi kabul edildi, 700 işçi somut çözüm bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...