22 Ekim 2019 07:07

Antep'te yaşayan mülteciler: Adı güvenli ama orası güvenli olmayacak

Türkiye'nin Suriye'ye operasyonu Antep’te yaşayan mültecileri tedirgin etti. Mülteciler güvenli bölgeye zorla götürülmek istenmeleri halinde başka ülkelere göç edeceklerini ifade etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Suriye'deki savaştan kaçan 3 milyon 674 bin 588 Suriyelinin yaşadığı Türkiye'nin, "sınır tehdidi" ve mültecileri "güvenli bölgeye" yerleştirme gerekçeleri ile Fırat'ın doğusuna operasyon düzenlenmesine tepkiler büyürken, ülkede yaşayan mülteciler de huzursuz.

451 bin sığınmacıyla İstanbul’dan sonra en çok Suriyelinin yaşadığı Antep’te, hükümetin güvenli bölgeye yerleştirmeyi planladığı mülteciler, söz konusu bölgenin TSK ile birlikte operasyon düzenleyen “Suriye Milli Ordusu”nun (SMO) elinde olması ve bu bölgenin memleketleri olmaması nedeniyle bölgede yaşamak istemiyor. Mülteciler, çok zor durumda kalmaları durumunda başka ülkeye göç etme yollarını arayacaklarını ifade etti.

"NEDEN BAŞKA BİR BÖLGEYE YERLEŞEYİM?"

Halep’ten 2014 yılında Antep’e göç eden Muhammed İsmail, ülkesindeki durumun çok kötü olması nedeniyle Türkiye vatandaşlığını alabilmek için uğraştığını, ülkesine dönmek zorunda kalması durumunda memleketi olan Halep’e dönmeyi tercih edeceğini söyledi. “Neden tanımadığım başka bir bölgeye yerleşeyim?​” diye soran İsmail, “Eğer zorunlu bir göç ettirilme olursa da buna karşı çıkarım. En son çare olarak Türkiye’den başka bir ülkeye kaçarım. Bana göre asıl savaş şimdi başladı. Kaderi belli olmayan birçok bölge var. Sahada işler daha da karıştı. Türkiye’ye ilk göç ettiğimiz de içimizde savaşın biteceğine dair umudumuz vardı. Savaşın kısa sürede biteceğini öngörüyorduk. Çatışmaların bir kaç ay içerisinde bitmesini bekliyorduk. Yavaş yavaş beklediğimiz aylar yıla dönüştü. Şimdi hiç umudum yok. Ülkenin durumu daha da kötüleşiyor. Türkiye’nin kuracağı güvenli bölge SMO kontrolü altında olursa biz hiç gitmeyiz” dedi.

"NASIL BİR HAYATIN BİZİ BEKLEDİĞİNİ BİLMİYORUM"

Halepli Yusuf Hüseyin de Türkiye’nin kurmayı planladığı güvenli bölgeye gitmesi istendiği takdirde gitmeyeceğini söyleyerek kurulması planlanan bölgenin kırsal olduğunu ve gelişmiş şehirler kurulmayacağını belirtti. Hüseyin, “Türkiye benim güvenli bölgeye yerleşmemi isterse oraya gidemem. Burada bir yaşam kurdum. Orada bizi nasıl bir hayatın beklediğini bilmiyorum. Oraya gitmektense kendi memleketime giderim. Türkiye zorla götürmek isterse de başka bir ülkeye göç ederim. Güvenli bölgenin geleceği belli değildir" dedi.

"ADI GÜVENLİ AMA ORASI GÜVENLİ OLMAYACAK"

5 yıl önce El Bab’dan Antep’e göç eden Abdurrahim de Türkiye’nin daha önce yaptığı Zeytin Dalı ile Fırat Kalkanı operasyonlarının sonuçlarını gördüklerini ifade ederek “Orada yaşayan insanlar hayatlarından memnun değiller. İnsanların güvenliği yok. Adı güvenli ama orası da güvenli olmayacak." dedi.

Abdurrahim, Suriye halkının uluslararası güçlere ve Suriye Devlet Başkanı Esad'a karşı mücadele etmesi gerektiğini belirterek, "Bizi temsil ettiğini iddia eden güçler kendilerini diğer ülkelere sattılar. Uluslararası topluluk Esad’ın kalmasını istiyor. Herkes Esad’ın bizi yönetmesini istiyor. Ancak ona karşı mücadele sürecek. Burada yaşayan Suriyelilere sorsan hiç kimse tekrardan Esad’ın kucağına geri dönmek istemez. Bu savaş ondan ve büyük ülkelerden dolayı çıktı. Suriye halkına menfaatsiz bir şekilde yardım eden bir ülke yok” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP, tezkereyi eleştiren Mardin İl Başkanı'nı görevden aldı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’dan ateşkes açıklaması: Muhatabımız Fransa değil, ABD

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...