22 Ekim 2019 07:01

Büyükşehir Taslağı: İmar planı hazırlamakta yetkili belediye meclisleri olacak

Büyükşehir Belediyeleri Taslağı’na göre belediye ve bakanlık dışında kimsede imar yetkisi olmayacak. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi | Fotoğraf: Darwinek/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

İktidar tarafından hazırlıkları süren Büyükşehir Belediyeleri Taslağı, belediyelerin idari yapı ve ilçelerle olan ilişkileri konusunda yeni düzenlemeler getiriyor. 

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre; 8 ayrı bölümden oluşan taslağın ilgili bölümündeki düzenlemelerden bazıları şöyle:

“İmar planı hazırlamakta esas yetkili belediye meclisleri olacak. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resen plan yapma ve kontrol yetkisi olacak. 

TOKİ, Özelleştirme İdaresi gibi imar yetkisi olan kurumlardan bu yetki alınacak. 

Belediyeler ‘merkez ve taşra’ olarak ikiye ayrılacak. Merkeze uzak taşra belediyeleri, rutin hizmetlerini yapacak ve buna göre bütçe oluşturulacak.”

MTV'DEN BELEDİYELERE PAY VERİLSİN ÖNERİSİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

CHP, Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda değişiklik öngören taslakta, belediyelere daha fazla kaynak sağlayacak düzenlemelere yer verilmesini talep etti. 

"Hazine taşınmazlarının belli oranda mutlaka belediyelere devri gerekiyor." diyen Torun, söz konusu yerin vatandaşın lehine kullanılması şartıyla buraların kolayca belediyelere verilmesinin önünün açılmasını istedi.

Haydarpaşa ve Sirkeci garları örneğini veren Torun, "Sonuçta kamu menfaatine kullanılacaksa bu karşılıklı protokolle devredilmeli. Bunun üzerinden bir kar beklentisi veya rant beklentisi olmamalı. Eğer kamunun hizmetine sunulacaksa bu şekildeki kamu malları devredilmeli." diye konuştu.

Torun, "Trafiğin en fazla yükünü belediyeler çekiyor ama bununla ilgili maalesef hiçbir kaynak sağlanmıyor." değerlendirmesini de yaparak, şunları kaydetti:

"Mutlaka Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) belediyelere de bir pay ayrılmalı. Mesela şehirlerde müzeler var, bazı kamuya ait yerler var, bunların da mutlaka belediyelere bir şekilde devri gerekir. Bir de spor alanları var, Gençlik ve Spor Bakanlığının yetkisinde. Bu yerlerde hangi aktivitelerin yapılacağı yerelde gerçekleşir. Bu anlamda da mutlaka bunların yerel yönetimlere devri gerekir. Buralardan kar amaçlı, belediyeler faydalanabilir."  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aliağa'da petrol sızıntısına karşı balıkçılar ve halk uyarıldı

SONRAKİ HABER

Kamışlı’da son durum: Rus askerleri havalimanında, ÖSO’cular sınırda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...