11 Nisan 2011 13:28

Balkan müziğinin kolektif hali

Balkan ve Anadolu kültürlerinin buluştuğu Doğu Avrupa geleneksel müziklerine dayalı repertuvarını funk ve jazz altyapılarıyla yeniden yorumlayan Kolektif İstanbul, 5. yılını kutluyor. Grup, geleneksel müzikler, düğünler ve kamusal alan pratikleri üzerinden oluşan kültürleri doğaçlama yoluyla insanlara aktarıyor. Anadolu ve Balk

Balkan müziğinin kolektif hali
Paylaş
Erkan Araz

Fransalı Laniepce’in yaşadığı batı bölgesindeki Bretagne, geleneksel müziğin çok önemli olduğu bir yer. Müziğe çocuk yaşta başlayan Laniepce, Liseyi bitirdikten sonra teknik üniversitenin enstrüman yapımı bölümünü okudu. Daha sonra bölgenin geleneksel müzik aleti olan gaydayı çalmaya başladı. Sonraları bölgesel müziklere merak saran Richard, bu tarz müzikleri dinlediğinde, “Anadolu ve Balkan müzikleri beni çağırıyor” dedi ve yola çıktı. Bosna ve Bulgaristan ve Romanya’nın ardından Eylül 2001’de İstanbul’a geldi. Yolculuk boyunca birçok araştırmada bulunan Laniepce, Türkiye’de pek çok müzisyenle bir araya geldi. Laniepce, “Bu süre içinde o kadar insanla tanıştık ki, o zaman dedik bir hatıra defteri gibi bir albüm yapalım. Bir yolculuk defteri gibi. Bizim ilk albümü kayıt ettik. ‘Balkanatolia.’

Sonra o zaman çok kalabalıktı bu albümden sonra kadro küçüldü ve buradan bir çekirdek kadro çıktı. 6 kişilik bu ekip beş yıldır birlikte çalıyor” diyor.

KONSERLERİN DÜĞÜN SAHİPLERİ

Laniepce’nin başlattığı uzun soluklu bu süreç içerisinde dostluklar üzerinden sıcak bir ilişki geliştiren grubun, sahnedeki enerjisinin yüksek olmasının sebebi de bu olsa gerek. Zira hem beş yılda oluşan ortak bir müzikal ve duygusal bir dil var kendi aralarında. Grubun solisti Aslı Doğan bu durumu “Birinin memnuniyetsizliği her şeye yansıyor, sahneye de yansıyor, seyirciye de yansıyor. Biz bir de seyirciden de çok besleniyoruz. Çok iç içe bir şey işte. Konserler özellikle düğün sahibiyiz gibi geliyor bize. Herkese ‘hoş geldiniz’ diyip, bitince de ‘güle güle’ demek geliyor içimden” diyerek özetliyor.

‘BALKAN MÜZİKLERİ YENİDEN SATILDI’

Son zamanlarda Balkan müziklerinin popülerleştiği söylemlerini eleştiren Doğan, aslında Balkan ve Anadolu müziklerinin hep aynı popülerlikte olduğunu belirtiyor. Türkiye’de Balkan müziklerinin dışarıdan bir daha satıldığı için bu şekilde algılandığını ve yabancı bir müzik gibi dinlendiğini ifade eden Doğan, “Bizim dinlediğimiz TRT’nin Rumeli türküleri diye çaldığını, Balkan müzikleriyle birleştirmedik biz. Yani o başka bir şeymiş de, TRT’ye ait bir şeymiş gibi anlaşıldığı için bugün dinlediğimiz yabancı geliyor. Batı Trakya kültürüyle Balkan kültürünü birleştirmedik algı olarak. Biraz yabancı bir müzik dinliyor gibi olmamızın sebebi bu. Yani aslında aynı şeyden bahsediyoruz” diyor.(KÜLTÜR SERVİSİ)


5. YIL SÜPRİZLERİ

Kolektif İstanbul dünya sahnelerinde sürdürdüğü müzikal yolculuğunun 5. yılını müzikseverlerle kutlamaya devam ediyor. 5. yıl etkinlikleri kapsamında 6 Nisanda Babylon’da konser veren Kolektif İstanbul, 15 Nisan Cuma günü Garajistanbul’da, 22 Nisan Cuma günü de Nublu’da olacak. Ayrıca 5. yıl için derleme bir çalışma hazırlığında olan Kolektif İstanbul, Balkanları köy köy gezerek fazla bilinmeyen şarkıları derleyip kayıt altına almayı planlıyor. Aynı zamanda 2008’de çıkan son albümlerinin üzerinden geçen süre boyunca sahnede çaldıkları şarkıların da birikmesi yeni bir albüm ihtiyacını doğuruyor. Öte yandan geçen yıl başladıkları ‘tango projesi’ni sürdüren Kolektif İstanbul, bu çalışmalarını da sonlandırıp bir kayıt da buna yapmayı düşünüyor.

ÖNCEKİ HABER

İhracat hammadde ithalatını karşılamıyor

SONRAKİ HABER

Grup Yorum 200 bin kişilik bağımsızlık korosu düşlüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...