21 Ekim 2019 13:57

Frankfurt Kitap Fuarı'nın ardından

Dünyanın en büyük kitap fuarı, Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi. Bu yıl fuara 110 ülkeden 7 bin 450 yayınevi katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aziz KOÇYİĞİT
Frankfurt

71’inci Frankfurt Kitap Fuarı renkli görüntülerle sona erdi. 110 ülkeden 7 bin 450 yayınevinin katıldığı dünyanın en büyük kitap fuarı, bu yıl da hareketli geçti. Ziyaretçi sayısı geçen yılı aşarak 302 bine çıktı. Özellikle Alman yayıncıların bulunduğu salonlarda zaman zaman yığılmalar oldu. Misafir ülke olması nedeniyle Norveç standları yoğun ilgiyle karşılaştı. Ayrıca, fuarda, 2018 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Polonyalı Yazar Olga Tokarczuk dikkatleri üzerine topladı.

"TERÖRİST AJAN" KONUŞULDU

Die Welt Gazetesi Türkiye muhabiri iken tutuklanan ve bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan Deniz Yücel, "Agentterrorist" (Terörist Ajan) kitabı çerçevesinde çok sayıda söyleşi ve tartışma programına katıldı. Cezaevinde gördüğü baskıyı ve bırakıldıktan sonraki gelişmeleri değerlendirdi.

ZARAKOLU GELEMEDİ

İsveç’de yaşayan Belge Yayınları Kurucusu ve Evrensel'in yazarı Ragıp Zarakolu fuara katılamadı. Gerekçe olarak, Zarakolu’nun Türkiye tarafından kırmızı bültenle arandığı ve Almanya'ya gelmesi halinde tutuklanma ihtimali olduğu bildirildi. Alman makamları ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığı ve tutuklanmama garantisi verilmediği için, Zarakolu’nun fuara gelmekten vazgeçtiği açıklandı. Almanya’nın bu tutumu fuarda sert bir şekilde eleştirildi.

TÜRKİYE ULUSAL STANDI

Türkiye ulusal standına 40 yayınevi katıldı. Yaşar Kemal ve Orhan Veli gibi yazarlar sembolik düzeyde temsil edilirken, çağdaş Türkiye edebiyatının önde gelen yazarlarının eserlerine yer verilmemesi ziyaretçilerin eleştirilerine neden oldu. Standın ana teması olan Göbeklitepe’ye dair hiçbir yayının olmaması dikkatlerden kaçmadı.

GELECEK YIL ONUR KONUĞU KANADA

Cumartesi ve pazar günleri fuar alanını adeta kostümlü gençler istila etti. Roman ve film kahramanlarını canlandıran ve hayal gücünü zorlayan kostümler giyen gençler fuar alanında festival havası estirdi. Fuarda bir de kostüm yarışması düzenlenirken, yapılan törenle konuk ülke Norveç, bayrağı gelecek yılın konuk ülkesi olarak belirlenen Kanada’ya devretti.

ÖNCEKİ HABER

‘Vail El Suud’ bu ismi asla unutmayalım…

SONRAKİ HABER

Motorine 9 kuruş zam geldi, 7 kuruşu pompa fiyatına yansıyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...